Fotografering på reise

Paris

Finnes det regler for fotografering på reise, en fotoetikette, eller kan man ta bilder av hva man vil og når man vil som turist?

Fotografering på reise

Dette er noe jeg reflekterer over jevnlig når jeg er på reise og vil forevige minnene. I løpet av årene med reise i ulike land og kulturer har jeg nok blitt mer bevisst i forhold til dette spørsmålet som dukker opp i visse situasjoner. Jeg har også lest meg opp på tematikken, uten at det finnes helt tydelige føringer på emnet.

Spørsmålet dukker også gjerne opp når jeg sitter hjemme og skriver saker for Reiselykke etter en reise: Hvilke bilder skal jeg benytte som illustrasjon? Hvilke bilder skal jeg dele?

Jeg har ingen endelig fasit for hva som er riktig fotoetikette på reise. Jeg har helt sikkert knipset og delt bilder det kan stilles spørsmål ved. Det kan hende det skjer igjen. Men jeg har gjort meg noen erfaringer og reflektert en del over bruken av kameraet på reise. Jeg har noen tanker om hvordan jeg helst bør gå frem, i utvalgte situasjoner. Jeg tenker man kan ha et bevisst forhold til hvordan man helst vil opptre bak kamera når man er på reise, som kan ligge der for en rettesnor for en selv – og likevel kunne bringe hjem uforglemmelige minner og bilder som vekker interesse og skiller seg ut. Min egen nøkkelregel er først og fremst at jeg tenker man ikke bør glemme å ta hensyn og vise respekt når man fotograferer også utenfor eget land.

Det å fotografere på reise, forevige minnene, finne nye vinklinger og motiv for å vise de der hjemme eller lesere av Reiselykke det unike med et sted, en kultur eller en opplevelse, er noe jeg setter veldig stor pris på. Derfor var det veldig hyggelig å få en henvendelse fra nettstedet klikk.no som ønsket å intervjue meg om denne tematikken. I tillegg til å dele noen tips til fotoetikette, deler jeg også noen av mine tips til bedre reisefotos med klikk.no’s lesere.

Artikkelen er skrevet av Martine Jonsrud og du kan lese den i sin helhet på klikk.no: Lær deg fotoreglene på reise. Her kan du også lese hva Gjermund Glesnes, fotojournalist i Magasinet Reiselyst tenker om temaet, og hvilke råd Marius Tessem i netthjelpen slettmeg.no har om publisering av bilder i sosiale medier.

Ansvarlig turisme – også med kamera?

I en tidligere artikkel her på Reiselykke for en tid tilbake, undersøkte jeg nærmere det som kalles «ansvarlig turisme». Den tematikken er absolutt aktuell i forbindelse med fotografering på reise: er det uetisk å betale for fotos om man selv velger å knipse dem mot betaling?

Jeg lærte mye om mange ting da jeg besøkte Kambodsja, også om det med fotografering som turist. I Kambodsja ble jeg overrumplet over foreldre og barn som ville selge bilder av seg og sine barn. Men pengespørsmålet kom først etter bildene var knipset på oppfordring av dem selv. I den tidligere artikkelen «Når en dollar er en dagslønn«, skildrer jeg en dag blant de flytende landsbyer på Tonlé Sap. Denne reiseopplevelsen ga meg flere ting å tenkte over og kjenne på. Som: Er det greit å gi penger til barn som tigger eller vil posere for turister? Og hvorfor er det ikke greit å gi penger når vi har så mye mer?

Er det uetisk å betale for fotos?

Selv synes ikke jeg det er uetisk å betale for fotos om man selv velger å knipse dem mot betaling, men i tilfellet skildret i artikkelen jeg viser til over, føltes det ikke riktig. Det hadde naturligvis å gjøre med at dette var barn. Skulle ikke de heller vært på skolen? Kanskje var de for unge. Men: da skulle de vel heller vært ute og leke? For barna som padlet rundt oss, kan det ha vært mest lek, naturligvis. Men ikke for gutten med slangen. Det så jeg (se nevnte artikkel i avsnittet over). Dette og annet fikk meg til å undersøke begrepet ansvarlig turisme nærmere, og intervjuet i den anledning norske Ken Oishi om det til artikkelen ”Ansvarlig turisme”. 

I Hoi An, Vietnam møtte jeg også folk som ville at turistene skulle ta bilde av dem, men det var mer åpenlyst og dette var voksne mennesker som ville posere på tradisjonelt vietnamesisk vis. Jeg valgte å la være da, uten at det er et prinsipp i seg selv. Men akkurat det tenker jeg enhver må ta stilling til selv. Er det noen forskjell på en vietnamesisk kvinne som poserer med tradisjonsrik hatt i båt og en kar som har kledd seg ut som Elvis i Las Vegas – begge for å bli tatt bilde av for litt penger?

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.