Fotografering på reise

Finnes det regler for fotografering på reise, en fotoetikette, eller kan man ta bilder av hva man vil og når man vil som turist?

I løpet av årene med reise i ulike land og kulturer har jeg nok blitt mer bevisst i forhold til dette spørsmålet som dukker opp i visse situasjoner. Spørsmålet dukker også gjerne opp når jeg sitter hjemme og skriver saker for Reiselykke etter en reise: Hvilke bilder skal jeg benytte som illustrasjon? Hvilke bilder kan jeg dele?

Fotoetikette på reise

Jeg har ingen endelig fasit for hva som er riktig fotoetikette på reise. Jeg har helt sikkert knipset og delt bilder det kan stilles spørsmål ved. Det kan hende det skjer igjen. Men jeg har gjort meg noen erfaringer og reflektert en del over bruken av kameraet på reise. Jeg har noen tanker om hvordan jeg helst bør gå frem, i utvalgte situasjoner. Jeg tenker man kan ha et bevisst forhold til hvordan man helst vil opptre bak kamera når man er på reise, som kan ligge der for en rettesnor for en selv – og likevel kunne bringe hjem uforglemmelige minner og bilder som vekker interesse og skiller seg ut. Min egen nøkkelregel er først og fremst at jeg tenker man ikke bør glemme å ta hensyn og vise respekt når man fotograferer også utenfor eget land.

Det å fotografere på reise, forevige minnene, finne nye vinklinger og motiv for å vise de der hjemme eller dere lesere det unike med et sted, en kultur eller en opplevelse, er noe jeg setter veldig stor pris på. Derfor var det veldig hyggelig å få en henvendelse fra nettstedet klikk.no som ønsket å intervjue meg om denne tematikken. I tillegg til å dele noen tips til fotoetikette, deler jeg også noen av mine tips til bedre reisefotos med klikk.no’s lesere.

Artikkelen er skrevet av Martine Jonsrud og du kan lese den i sin helhet på klikk.no: Lær deg fotoreglene på reise. Her kan du også lese hva Gjermund Glesnes, fotojournalist i Magasinet Reiselyst tenker om temaet, og hvilke råd Marius Tessem i netthjelpen slettmeg.no har om publisering av bilder i sosiale medier.

Wilpattu National Park Sri Lanka

Ansvarlig turisme – også med kamera?

Jeg har flere ganger skrevet om tematikken «ansvarlig» eller «hensynsfull» reise. Denne tematikken er absolutt aktuell i forbindelse med fotografering på reise: Som dette: Er det uetisk å betale for fotos om man selv velger å knipse dem mot betaling?

Jeg lærte mye om mange ting da jeg besøkte Kambodsja, også om det med fotografering som turist. I Kambodsja ble jeg overrumplet over foreldre og barn som ville selge bilder av seg og sine barn. Men pengespørsmålet kom først etter bildene var knipset på oppfordring av dem selv. I den tidligere artikkelen «Når en dollar er en dagslønn«, skildrer jeg en dag blant de flytende landsbyer på Tonlé Sap. Denne reiseopplevelsen ga meg flere ting å tenkte over og kjenne på. Som: Er det greit å gi penger til barn som tigger eller vil posere for turister? Og hvorfor er det ikke greit å gi penger når vi har så mye mer?

Er det uetisk å betale for fotos?

Selv synes ikke jeg det er uetisk å betale for fotos om man selv velger å knipse dem mot betaling, men i tilfellet skildret i artikkelen jeg viser til over, føltes det ikke riktig. Det hadde naturligvis å gjøre med at dette var barn. Skulle ikke de heller vært på skolen? Kanskje var de for unge. Men: da skulle de vel heller vært ute og leke? For barna som padlet rundt oss, kan det ha vært mest lek, naturligvis. Men ikke for gutten med slangen. Det så jeg (se nevnte artikkel i avsnittet over). Dette og annet fikk meg til å undersøke begrepet ansvarlig turisme nærmere, og intervjuet i den anledning norske Ken Oishi om det til artikkelen ”Ansvarlig turisme”. 

Men det å ta betalt for å stille opp på bilder, er for mange en måte å tjene til livets opphold på. Jeg har møtt flere (voksne) som gjør nettopp dette, enten det er snakk om en landsby i Oman, ved ruinene i Luxor i Egypt, på markedet i Marokko eller på gata i Las Vegas. Der det er turister, er det alltid noen som ønsker å tjene penger på turistene.

En generell regel for min del, er denne:

Tenk deg om før du knipser

Ettersom vi alle har muligheten til å publisere innhold på ulike sosiale plattformer, er det lett å bli revet med av situasjonen vi befinner oss i på reise. Men det kan være lurt å stille seg noen spørsmål før vi fotograferer – og ikke minst deler – bilder fra ferien:

Er det greit å ta bilde av alt? Ville jeg likt å bli fotografert i den og den situasjonen? Kan det være noen hensyn jeg bør ta til lokal kultur? Som at noen kulturer ikke setter pris på å bli tatt bilde av, fordi det kan hende kameraet «stjeler sjelen» deres? Eller er det situasjoner der det ville vært upassende for dem å bli tatt bilde i – eller upassende for meg å ta bilde av noen i?

Enkelte land har også regler for hva som er tillatt å ta bilder av (militære, museum, hellige steder m.m.). Bruk av droner er også regulert i flere land, der det gjerne må søkes om tillatelse i forkant. Det er lurt å sette seg inn i dette.

→ Les gjerne 10 tips til en mer ansvarlig reise
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!