Fra biltur til roadtrip

Jeg skal på roadtrip med min mor. Helt frivillig. Det ville hun nok ikke trodd, den gang vi spontan-sjekket oss inn på hotell i Kongsberg, dekket av oppkast. Mitt oppkast.

Til mitt forsvar: jeg var ikke så mange år gammel. Og jeg var bilsyk. Seriøst bilsyk.

Jeg tror jeg var rundt fem år gammel. Vi skulle tradisjonen tro tilbringe en ukes tid av sommeren i Oslo. Stor stas for en liten vestlending! Hadde det bare ikke vært for bilturen – og ikke minst den store kneika: Åkerfjorden. Datidens store skrekk for ei nesten kronisk bilsyk lita jente.

Vi kjørte Sunbeam. Hvit i lakken, med røde seter i skai – og selvsagt – ingen aircondition. Ingen hadde aircondition da. Men vinduet var åpent, hele veien over fjellet. Sola steikte, og som de fleste andre bilturer over fjellet endte min far helt sikkert også denne gangen opp i hovedstaden med en venstrearm som i løpet av noen dager gikk fra solbrent til mørkebrun – med et tydelig hvitt skille der t-skjorta begynte. For sjåføren satt som regel hele kjøreturen over fjellet ved rattet med albuen hvilende i det åpne bilvinduet, mens hånda holdt et stødig grep på styringa.

Det vi heldigvis ikke hadde, var en røykfylt bil, med hermetisk lukkede vinduer. Det ville tatt kaka, for min del. Derimot hadde jeg bilseler i oransje seletøy, med hemper av stål. Jeg husker de brant mot bar sommerhud med én gang jeg satt meg inn, når bilen hadde stått i sola. Jeg husker brennhete skaiseter mot nakne lår. Og jeg husker min mors oppvridde vaskekluter medbrakt i en oransje kjølebag med kjøleelementer. Het i toppen og rød i kinnene etter første spy-stopp før Åkerfjorden var det en kjærkommen forfriskning å få nedkjølte kluter lagt på panna. Men så kom vi til Fjæra. Da var det ut og spy igjen. Og slik fortsatte det, hele veien frem til målet: Oslo.

Men ikke denne gangen. For denne gangen gikk det galt. Pappa rakk ikke stoppe bilen. Jeg klarte ikke holde inne. Og ut kom det, over hele meg – og mamma som satt i baksetet med meg.

Vi, som nesten var i Kongsberg, bare noen få mil unna hovedstaden! Jeg husker ennå følelsen. Kvalmen. Lukta. Skammen. Og jeg husker vi var likt kledd; begge i dongeriskjørt og røde t-skjorter. Vi brukte ikke de klærne mer den ferien. Oslo-turen drøyde vi til dagen etter. Bil, kropper og klær måtte vaskes. Vi tok inn på hotell i Kongsberg.

Siden da har jeg reist mye med bil. Det er nesten ikke til å tro, når en ser tilbake – men; bilturen, nå gjerne mer populært kalt roadtrip, det som faktisk var barndommens mindre blide side ved ferieopplevelsen, er en fin måte å se mer av en destinasjon, der jeg måtte befinne meg på reise. Enten jeg har kjørt dit, flydd dit, eller tatt toget dit. Selve kjøreturen bør ikke vare for lenge av gangen – for jeg vil jo aller helst ut av bilen, for å se og oppleve alt hva det gjeldende området har å by på.

Nå skal jeg ut på biltur – igjen. Med min mor. Hun skal bli med meg på roadtripping i Sveriges Värmland. Jeg håper det går bedre denne gang, for å si det sånn … Det tror jeg sikkert hun gjør også. Bilturen passer i hvertfall perfekt for begge generasjoner og innebærer ulike kultur- og matopplevelser, herregårdsbesøk – og et aldri så lite spa-opphold. Jeg gleder meg, jeg!

Følg gjerne med! Jeg deler #swedishmoments underveis på Instagram og Twitter som @reiselykke.

Reiselykke har også egen Facebook-side. Flere reiseopplevelser og -tips kommer senere både her og der.

Hilsen Mette

Roadtrip i Sverige
Svensk sommeridyll. Her fra vannet ved Carl Larsson gården i Sundvold.

Den forestående reisen er planlagt i samarbeid med Visit Sweden


 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. Haha, den barndomsturen hørtes ut som noe helt spesielt 😉 Kjipt at man skal bli så bilsyk!

    Gøy at dere skal ut på roadtrip sammen igjen, du og moren din. Jeg ønsker dere en riktig god reise! 😀 Gleder meg til å følge med på hva dere finner på i söta bror.

  2. He, he, ja det er sant … Var virkelig aldri helt stø på ting som beveget seg, jeg (båt, bil, karuseller, you name it!).

    Turen til Sverige ble veldig fin, da. Kommer mer derfra snart!

  3. Huff, har noen slike barndomsminner jeg også… Jeg har aldri vært helt stødig på på båt/bil, så de fleste roadtrip-minner fra barndommen ender som oftest med meg og mamma sittendes i en eller annen veikant. Heldigvis litt å le av i ettertid! Håper dere fikk en nydelig tur 🙂

  4. Ja, ha-ha, de scenene der er gjenkjennelige, Christina!

    Vi hadde en veldig fin tur, takk. Har litt å fortelle derfra 🙂

error: Content is protected !!