Fra en oljenasjon til en annen

De dro dit for oljen og ble overveldet av gjestfriheten. Men Calgary kan tilby mer enn vintersport, oljepenger og fancy arkitektur: her finner du Canadas mest solrike sted med ville bjørner i vakker natur tett på et samfunn der dugnadsånd, servicenivå og vennlighet står høyt i kurs.

– Det tok sju måneder før vi måtte ta frem regntøyet, forteller den utflyttede bergenseren Eirin Helland. Hun savner familien mest og havet litt, og synes det beste med sitt nye hjemland er været.

Calgary, oljehovedstaden i Alberta, Canada Foto: Gro Lagesen
Calgary, oljehovedstaden i Alberta, Canada
Foto: Gro Lagesen

Vi befinner oss i OL-byen og Albertas oljehovedstad Calgary i Canada. Det vil si: norske Eirin Helland fra Bergen befinner seg her. Hun dro hit sammen med sin Statoil-arbeidende mann. Fra en jobb i shippingbransjen, forsøker hun nå å bygge sin karriere som frilansskribent i utlendighet og i mellomtiden tar det hun kan av fotokurs i sitt nye hjemland. Her deler hun raust med Reiselykkes lesere av sine erfaringer fra sitt nye hjemsted og gir tips til reisende som vil oppsøke et sted noe utenfor den store turiststrømmen.

Eirin Helland på tur med sin mor. Foto: privat
Eirin Helland på tur med sin mor. Foto: privat

En flerkulturell nasjon

– Det sies at Canada er et mosaikkbrett, hvor mange nasjonaliteter bor, der alle blir canadiere i form av felles sett med grunnleggende «leveregler», men beholder sin egenart. Som Eirin selv illustrerer det: – Borgermester Nayheed Nenshi er homofil muslim, og opprinnelig fra Sør-Asia. Tannlegen min er fra India, tannpleieren er fra Polen, øyelegen min er fra Pakistan, huseieren vår fra Kina, det samme er fotoinstruktøren min, megleren som viste huset fra Sør Korea, frisøren min er fra Irak. Her er det høyt under taket og plass til alle.

Villdyr i hagen

På spørsmålet om hva som overrasket henne mest, svarer Eirin: – Tilstedeværelsen av villdyr. Hun fortsetter: – Vi bor bare 20 minutter fra sentrum, men opplever likevel et rikt dyreliv. I hagen vår har vi ofte besøk av Whitetale hjort, harer og ryper. Om natten har vi tidvis blitt vekket av ulene til coyotene… som sikkert er på jakt etter harene. Om man kjører på highway’en til Banff National Park, står det skilt langs veien: ”Caution: Wildlife on highway”. Eirin forteller at da hun og mannen kjørte langs veien og møtte på mountain sheep av sorten under (som kan bli store som ponnier), ble de stående flere minutter før dyrene til slutt flyttet på seg.

Mountain Sheep. Stabeister som helst ikke vil flytte seg ... Foto: privat
Mountain Sheep. Stabeister som helst ikke vil flytte seg …
Foto: privat

Lange somre og kalde vintre

Calgary har flest soldager i Canada, med ca. 335 dager sol i året. Somrene her er lange – de varer fra ca. juni til september/oktober med temperaturer rundt 22-30 grader. Høsten er varm og vakker med flotte farger, mens vinteren kommer brått.

– I år kom vinteren med et brak, forteller Eirin. Det gikk fra 22 varme grader til minus 17 på 48 timer. Calgary ligger på høyde med Finse (ca. 1200 m.o.h.), og det bidrar nok til at vinteren kan bli i kaldeste laget. Om våren kan det være en del regn, noe som faktisk bare er deilig, sier bergenseren. Det  er ikke fordi hun savner regnet, men snarere fordi det kan bli rimelig tørt rundt omkring.  

Dette bildet er tatt fra Prince's Island og inn mot byen Foto: Eirin Helland
Dette bildet er tatt fra Prince’s Island og inn mot byen
Foto: Eirin Helland

Gjestfritt, vilt og vakkert

På spørsmål om hvilke råd hun har til besøkende, svarer hun kontant: Nyt gjestfriheten. For her blir du møtt av frivillige på flyplassen som ønsker deg velkommen.  Eirin fortsetter: – Lei bil og sørg for å ta deg en tur opp i fjellene når du først er her. Calgary har mye å by på, men en tur i Rocky Mountains setter en ekstra spiss på oppholdet. Kommer du om sommeren, ta skiheisen til toppen i Lake Louise; er du heldig ser du grizzlybjørn som beiter i utforløypen der Aksel Lund Svindal nettopp tok gull. I sommer var vi der i tre omganger med gjester, og hver gang så vi grizzly. Fantastisk å bare henge i luften på betryggende avstand og kikke på disse flotte dyrene.

Lesetips

– Det finnes lite av litteratur på norsk. Jeg prøvde å finne før vi dro over, men det var bare et kapittel her og der i bøker om Canada. Det beste blir vel å lese denne bloggen og de nettsidene jeg har funnet frem til her, sier Eirin (Se neste innlegg med tips til naturopplevelser og sightseeing).

Fakta om Calgary

Calgary ligger sørvest i provinsen Alberta, Canada og nord for USAs Montana. Av de rundt 1,3 mill. innbyggere, er 20% immigranter – sannsynligvis som et resultat av oljeutvinning i området. De fleste canadiere er mer liberale enn amerikanerne, og her tilbys gratis helsevesen, til forskjell fra nabolandet i sør.

Calgary by night Foto: Gro Lagesen
Calgary by night
Foto: Gro Lagesen

Prisnivå

I forhold til Norge er alt billigere, men ikke så billig som i USA. 1 canadisk dollar får du for litt under 6 kroner.

Beste tid å besøke

Eirin anbefaler tiden fra midten/slutten av august til slutten av september, da det ikke er så mye turister. Men er man glad i vinter og ski, åpner skianleggene i slutten av november/begynnelsen av desember.

Vil du oppleve festivalen Stampede, finner denne vanligvis sted første uken i juli og ti dager frem i tid. Husk da å booke hotell i god tid på forhånd. (Les mer om Stampede i neste innlegg.)

Visste du det?

Chinookvind er en varm vind som kommer med jevne mellomrom over fjellene i vest ved Calgary og som høyner med temperaturen med 20-25 grader.  

Følg med for Eirin Hellands tips til naturopplevelser, sightseeing, overnatting og restauranter i neste innlegg. 

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!