Fra rismarker til Michelin-stjerne

Fra rismarker til Michelin-stjerne

Vladimir Pak er koreaner, født og oppvokst i Turkmenistan og bor i Norge. Han er også kåret verdens beste sushikokk og har en Michelin-stjerne for sin restaurant Omakase by Vladimir Pak. Nå kommer hans første kokebok.

Og med denne byr på en reise i eget liv, i kulturhistorie, japansk mat og norske råvarer. 

Fra rismarker til egen Michelin-restaurant

Det var ikke gitt at Vladimir Pak skulle jobbe med fisk. Han var 22 år gammel da han første gang så havet. Men innen den tid, jobbet han på sushirestaurant i Moskva. Havet så han først da han dro til Østersjøen under et besøk hos en venn i Vilnius. Der ble han også boende en stund.

Dernest dro han på besøk til en venn i Bergen – og dermed endte han opp i Norge. Nærmere bestemt Oslo, der hans Michelin-restaurant OMAKASE by Pak vil få nye lokaler på nyåret. 

Men at ris, som er en viktig del av sushi, skulle bli en sentral ingrediens i Paks kokkeliv er ikke uten grunn. Han vokste nemlig opp som sønn av  koreanske risbønder i Turkmenistan.

– Å være risbonde er kanskje det tøffeste yrket man kan ha. Man står hele dagen med bøyd rygg, med føttene i kaldt vann, og betalingen er elendig, skyter bokens forfatter, Gunnar Garfors inn. Det er han som har ført Paks historie i penn. 

Fra venstre: Gunnar Garfors (forfatter), Vladimir Pak (mesterkokk) og Haakon Hoseth (fotograf)

En reise i kokkens liv – og i Norge 

Sammen med Garfors og fotograf Haakon Hoseth har Vladimir Pak reist rundt i Norge for å lage bok. De har også besøkt en rekke kvalitetsleverandører både innen råvarer, keramikk og knivsliping. For en omakase-kokk overlater ingenting til tilfeldigheten. Særlig ikke en som har både VM-tittel og Michelin-stjerne. 

Boka OmakaseJapansk gourmet på 1-2-3 er ikke bare en kokebok og en reise i Vladimir Paks liv. Det er også en hyllest til norske kvalitetsprodusenter, deriblant knivmakeren Ørjan William Børve i Odda og keramiker Anne-Marit Opstad på Jæren. 

Jeg har skrevet om bokutgivelsen for BOK365, den saken kan du lese her

Vladimir Pak serverer på ekte omakase-vis – en meny av mange retter der vi som gjester ikke kjenner innholdet av før rettene serveres. Det er ikke hver dag jeg får servert en sjuretters lunsj i arbeidstiden – tilberedt av selveste VM-mestereni sushi, som i tillegg er dekorert med en Michelin-stjerne!

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!