Koselige Gdansk

Gdansk er midt i blinken om du vil ha en koselig weekend med tradisjon og kvalitet for en rimelig penge.

Med direkterute til Gdansk flere steder rundt om i Norge er det ikke rart at språket vi hører mest i Gdansk, nest etter polsk, er nettopp norsk.

Denne artikkelen inneholder tips til gode spisesteder, cocktailbarer og utflukter til Sopot, Gdynia og naturreservatet Kępa Redłowska

I gamlebyen i Gdansk kan du oppleve et av Europas største utendørsmarkeder og spise og drikke både bra og rimelig. Her er mine beste tips til Gdánsk og omegn.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Tips: Vil du gjerne bli bedre kjent med byen, se severdigheter og lære om historien? Da bør du booke deg en guidet tur! Kanskje denne 2,5 timer lange turen, som tar for seg severdigheter og byens historie kan være en idé?

Populært blant nordmenn

— Kommer dere fra Haugesund? spør vår taxisjåfør. For vestlandsbyens eneste faste direkterute til utlandet for tiden er nemlig Wizz Air sin avgang til Gdansk, dermed ender stadig flere haugesundere opp i Polen – og ikke nødvendigvis bare én gang. Det går for øvrig flyrute til Gdansk fra en rekke andre steder i Norge også, så vi er slett ikke de eneste nordmenn som befinner oss i den polske byen denne helgen.

Men andre nordmenn til tross; Gdansk med sin flotte gamleby, historiske marked og en kort flytur unna oppleves fortsatt langt fra så turistifisert som for eksempel Praha. Og det er vitterlig en koselig by, med flere gode restauranter, bra hotell og som også ligger nær badebyen Sopot og festivalbyen Gdynia.

Turister i Gdansk
Lørdag i Gdansk

St. Dominic’s Fair

Gamlebyen er fylt med turister denne augusthelgen, men om det alltid er slik, vet vi ikke. For vi ankommer byen under det historiske markedet St. Dominic’s Fair, og tipper det er ekstra mange besøkende nettopp av den grunn.

St. Dominic’s Fair er et kulturelt og tradisjonelt marked med røtter helt tilbake til pave Alexander IV som etablerte markedet i sin tid, i 1260. Boder opp og boder ned tilbyr alt fra håndlagte sko til millitærutstyr, fra antikviteter til lokale matvarer. Markedet er konsentrert rundt Rybackie Pobrezeze, Szeroka, Swietojanska og Straganiarska.

Spis godt i Gdansk

Vi spiste oss rundt i Gdansk, og dette er de restaurantene, barene og kaféene jeg gjerne anbefaler videre. Alle spisestedene ligger i gamlebyen.

3 anbefalte restauranter i Gdansk

Restaurantcja Tawerna for polske delikatesser

Det hører med å smake på typisk polsk mat, og to av rettene er bigos og pierogis. Vi smakte begge deler hos Restaurantcja Tawerna, et spisested ved kanalen. Hvite, strøkne duker, super service og en riktig god vin utvalgt som husets vin. Anbefales!

Piwna 47 for fine dining

For fine dining la vi turen til Piwna 47, der det var live music (litt vel høyt) denne fredagen. Godt utvalg av viner på glass. Vi spiste reker i chili til forrett, hare til middag og selv hadde jeg sjokoladekake til dessert. Et tungt og nydelig måltid.

Literacka for romantisk middag for to

For koselig middag på en bedre vinbar, legg turen til Literacka. Denne restauranten fikk jeg anbefalt av en av dere lesere. Jeg gikk til og med for hennes anbefalte rett: villsvin. (Dette og flere tips fra lesere lenger ned i artikkelen)

Stilige barer i Gdansk

INK på PURO Hotels for drink med utsikt

Hotellets toppetasjebar ligger i 8. etg. med utsikt mot kanalen. Gode drinker med utsikt.

INK Puro Hotel
Drink på INK Puro Hotel

Josef K. for kult sted å henge

Oppkalt etter hovedpersonen i Kafkas Prosessen, en bar med alt mulig rart av dekor: reagensrør, prosessorer, bøker og gamle møbler. Gode drinker, kul musikk, topp sted. Har også utendørsservering.

Josef K
Drink på Josef K

Craft Cocktails for den gode smaken

En 1920-tallspreget bar med elegant interiør og gode cocktails. Savnet et mer jazz-preget fokus på musikken (som jeg tror ville kledd stedet), men ellers var det bra musikk i bakgrunnen. Har uteservering sommerstid med mer uformell seating i solstoler.

Wisniewski for kirsebærlikør

Denne stilige baren hadde kun vært åpen en måned da vi kom over den. Dette er rett og slett en kirsebærlikørbar med kun ett merke, barens eget: Wisniewski

Omtalte steder og tips er merket av på kartet nederst

Tips til overnatting i Gdánsk

Puro Hotel Gdansk

Her bodde vi: PURO Hotels Gdansk

Stilfullt designhotell like ved gamlebyen. Hotellet er fullt av designmøbler, har god hotellfrokost og to barer, i tillegg til hotellets restaurant. Rommet vårt var lekkert, med god seng. Gode håndklær, sengtøy og dusj. Vårt rom hadde glassdør til badet og passer derfor kanskje best for par som kjenner hverandre godt.

Ligger på bærekraftnivå 2 hos booking.com og har fått 9,0 i score av tidligere gjester. Sjekk pris på booking.com her*

Andre hotell verdt å sjekke ut

Hotel Qubus Gdánsk er et firestjerners hotell og bestselger på booking.com. Har et score på 8,8 av tidligere gjester. Sjekk prisen her*

Craft Beer Central ligger 200 meter fra rådhuset i gamlebyen. Har bærekraftnivå 2 på booking.com og får et score på 9,1 av tidligere gjester. Sjekk prisen her*

Hilton Gdánsk ligger ved bredden av Motława i gamlebyen i Gdańsk. Har bærekraftnivå 3+ på booking.com og har et score på 8,8 fra tidligere gjester. Sjekk prisen her*

Hotel Gdánsk Boutique er et sentralt 4- og 5-stjerners hotell i historisk og moderne bygg. Ligger på bærekraftnivå 2 på booking.com og har et score på 8,9 fra tidligere gjester. Sjekk prisen her*

Tips til utflukter fra Gdansk

Sopot

Trippelbyene Gdansk, Sopot og Gdynia

Gdansk, Sopot og Gdynia kalles Trippelbyene (TriCity) og ligger nært hverandre. Mens Gdansk er havnebyen med den koselige, historiske gamlebyen, er Sopot den elegante strandbyen og Gdynia Polens største havneby, med en av Europas største musikkfestivaler. Dette området er et av de største områdene for industri, kultur og vitenskap i Polen.

Tips: Dette er en privat guidet tur som tar for seg alle tre byene på en dag.

Lunsj i Sopot

Legg turen til Sopot for badeliv, spahotell og livlige kvelder på byen. Vi spiste blant annet lunsj på White Marlin, gikk langs stranden og fikk med oss en gratis klassisk konsertopplevelse på torget.

Tips: Her er tips til en tre timers guidet sykkeltur i Sopot*

Badeliv

I Sopot og Gdynia er det flotte sandstrender. Det er også flere mindre strender langs kysten mellom Sopot og Gdynia

Naturopplevelse

Det er et større grøntområde like utenfor Gdynia, naturreservatet Kępa Redłowska, der du finner mange stier, utsiktspunkt og klipper, samt strender og flere bunkerser fra andre verdenskrig.

Komme seg rundt

Det er enkelt å komme seg til nabobyene Sopot og Gdynia fra Gdansk. Toget er billig (vi betalte i underkant av kr 20,- for tog mellom Gdansk og Gdynia)*. Det er ikke dyrt med taxi, så det er også en rimelig løsning, men likevel flere ganger dyrere enn tog. Tips: Hos Trainline kan du kjøpe buss/togbilletter*

Det er flotte sykkelstier mellom disse byene, så det er også en god løsning.

*Priser kan endre seg over tid

Flere reisetips til Gdansk (og Sopot):

Før avreise spurte jeg dere lesere om tips. Tusen takk for alle bidrag! Jeg rakk ikke over alle, men sparer noen å sjekke ut til neste gang. Dette er listen over tips, så kan andre ha gleden av å vurdere dem til sin reise.

Wenche tipser: 

Du bør prøve villsvin hos literacka i gamlebyen 😉 Nyyydelig! Ja, det var det! For dit tok jeg turen 🙂

Litterær avskjed
Hos Literacka får vi regningen i en roman

Eleni tipser:

Hun har bodd i leilighet i Waterlane Apartement, anbefaler Markedshallen i Gdansk og Maria-kirken.

Inger Lise tipser:

Max Cocktails og Sopot Mariott Resort & Spa og har skrevet om Sopot på bloggen sin Maratonjenta.blogspot.com

Torill Anita tipser:

På bloggen sin matogreiser.no tipser hun om Gdansk og Sopot.

Martine tipser:

I gågata i Gdansk er det en restaurant som heter Buddha Lounge, som serverer god mat.

Eli tipser: 

Eli bak bloggen ditpepperngror.com tipser om Pi Kawa og vi tok turen. Her tipper jeg det også er veldig koselig vinterstid, siden det serveres flere typer varme drikker. Koselig sted!

Pi Kawa Gdansk
Pi Kawa Gdansk

Mariann tipser:

Waterlane apartment i Szafarnia er flott og Hotell Mercure ligger bra til med kort vei til skm-toget mellom de tre byene Gdansk-Sopot og Gdynia. Ellers tipser hun om moloen i Sopot, Ruccola restaurant i Sopot og Pueblo mexican restaurant i Gdansk.

Hildegunn tipser:

Bar Przystan har god fiskemat og er kjent for fiskesuppen. Hotel Sofitel Grand i Sopot har egen «sove meny» og en bedre fransk-inspirert frokost.

Hedda tipser:

Hedda har reisebloggen Tenkkoffert.com, hvor hun blant annet tipser om Blue Marlin. Vi benyttet et av tipsene, og Hedda hadde rett i sine antakelser: Det er veldig fint på White Marlin om sommeren. Se flere tips til Gdansk fra Hedda her


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

10 Comments
 1. Gdansk er en fin by! Jeg har skrevet litt om den selv, og også om steder jeg dro til på dagstur. Kan blant annet anbefale middelalderbyen Torun og Slowinski nasjonalpark.

  I Gdansk var jeg blant annet innom European Solidarity Centre (Europejskie Centrum Solidarności), et bibliotek og museum hvor man får et godt innblikk blant annet i framveksten av motstand mot kommunismen og arbeideres kamp for bedre rettigheter og endringer i sosiale forhold. Bygningen er ny og moderne, og å vandre rundt på museet er en opplevelse i seg selv.

 2. Gdansk ser ut til å være en veldig flott by. Jeg har fortsatt ikke fått rotet meg ttil å reise dit men det skal jeg få gjort. Jeg likte veldig godt det markedet. Er det ofte, tro? Ellers mange fine tips du kommer med her 🙂

 3. Hei, Laila. Dette var min første reise til Polen, faktisk! Markedet er en gang i året, alltid i august.

  Hilsen Mette 🙂

 4. Hei! Ja, veldig koselig. Ja, he-he, da vet dere hvordan stemningen er. Særlig lørdag var det veldig tettpakket med folk, men da tok vi turen til Gdynia og Sopot 😉

  Hilsen Mette

 5. Gdansk er en rigtig dejlig by og super hyggelig. Vi var dernede over nytår og der var koldt. Vi vender gerne tilbage så vi kan opleve den i lidt varmere vejr. Tak fordi du tog mig med tilbage til Gdansk i dette dejlige indlæg, Mette.

  /Annette

 6. Har hørt utrolig mye positivt om Polen, og om Gdansk især. Virker som en utrolig spennende og flott by! Kanskje på tide å reise tilbake til Polen, jeg føler kanskje Krakow-turen i forbindelse med Hvite Busser jeg hadde på ungdomsskolen holder når det kommer til landet. 😉

 7. Hei Annette!
  Ja, det er en veldig koselig by, og så er det veldig hyggelige priser. Anbefaler dere en tur tilbake, når det er litt varmere i været 😉

  / Mette

 8. Hei Desirée
  Gdańsk er en absolutt hyggelig by å besøke, og det at den ligger så tett på Sopot gjør den jo ekstra interessant å besøke, kanskje særlig sommerstid.
  Så får jeg heller ta turen til Krakow neste gang, der har jeg ikke vært 😉

  /Mette

error: Content is protected !!