Hellas, stillhet og kunsten å gå

Noen av bøkene jeg har lest i løpet av september, har forsøksvis tatt meg med til Hellas og ut på vandringer. Men boka jeg fant mest inspirasjon i denne måneden, er Erling Kagges bok om stillhet. 

 

Å søke stillhet er noe jeg selv opplever å ha større behov for enn før. Det henger naturligvis sammen med at vi alltid er «på» og kan nås til nærmest enhver tid. Det henger nok også sammen med et behov for å fordøye de inntrykk og opplevelser jeg får gjennom det å reise.

Derfor søker jeg oftere enn før etter stillhet og ro ute i naturen, gjerne på en padletur en fin morgen, eller en gåtur i skog eller på vidda. Men som jeg kommer tilbake til lenger ned – det er ikke alltid stillheten er der når vi ønsker den. Da er det lurt å kunne koble av og ut – slik Erling Kagge inspirerer til.

Dette er tre utvalgte lesninger fra september:

Postkort fra Hellas 

Victoria Hislop er en bestselgende forfatter med forkjærlighet for Hellas. I sin siste bok, Postkort fra Hellas, tar hun leseren nok en gang med til de greske øyer. 

Denne gang er boka iblandet med fotografier, sannsynligvis for å gjøre fortellingen litt mer «ekte». Vel, det lykkes ikke helt. Fotografiene er i stedet forstyrrende og ikke spesielt gode, etter min mening. 

En annen svakhet, er at rammefortellingen ikke fenger (meg). Jeg hadde tenkt å ta turen til Hellas i overført betydning med denne boka. Dessverre, jeg holdt meg hjemme. 

Men dette er altså min mening, og det er godt mulig du vil like boka bedre.

Gå! Verdens beste mosjon

En av Norges mest kjente trenere, Johan Kaggestad, står bak boka Gå! Verdens beste mosjon. En tittel som fenger meg som elsker å gå turer enten det er i den norske fjellheimen, ruslende langs vakre strender i eksotiske land eller gatelangs i storbyer verden over. 

Å gå er rett og slett noe av det jeg setter mest pris på med å være på reise. For til fots får jeg sett så mye, har anledning til å reflektere og tenke over det jeg ser. Å gå på ukjente steder medfører gjerne også overraskelser eller nye opplevelser. 

Gå! Verdens beste mosjon er boka som tar denne aktiviteten på alvor og som fremhever de positive effektene ved å gå. Boka retter seg mot et godt voksent publikum og har et tydelig fokus på Østlandet, ettersom Kaggestad deler personlige tekster fra sine egne opplevelser. Boka omtaler for øvrig  kyststien i Vestfold og fjellturer på Hardangervidda. En langt mer faglig anlagt bok enn jeg så for meg, men absolutt verdt å lese for den som kunne tenke seg å lese seg opp på denne fine formen for trim og som trenger inspirasjon for å komme igang.  

Stillhet i støyens tid

Å søke stillhet er noe jeg selv opplever å ha større behov for enn før, og jeg søker den gjerne ute i naturen. Men som reisende, er det ikke alltid gitt å finne stille soner når det er ønskelig.

Stort sett klarer jeg likevel å stenge ute støy og konsentrere meg om for eksempel skriving når jeg er på vei, både i lufta og på flyplasser rundt omkring. Det hjelper godt med øreklokker, men jeg kan fint klare det uten også. 

Men Erling Kagge, som klarer å finne stillhet selv i storbyen, skriver ikke først og fremst om denne type stillhet. Han prøver å svare på disse tre spørsmålene: Hva er stillhet? Hvor er den? Hvorfor er den viktigere enn noen gang?

Jeg leser ham og hans refleksjoner rundt stillhet som et sted å vokse og der, som han selv skriver, hele verdens hemmeligheter ligger. En utfordring for enhver og en bok til inspirasjon! 

Bøker jeg også anbefaler å lese: 

→ Helga Flatlands En moderne familieEn reise i et familieliv
→ Torbjørn Færøviks Orientekspressen – en bokomtale
→ Erika Fatlands Sovjetistan intervju med forfatteren
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!