Hiroshima 70 år etter

Japan er mer enn storbyer og neon, vakre templer og yndige geishaer. Japan er også økonomisk vekst og stagnasjon, teknologisk utvikling og kjernekraft, jordskjelv og naturkatastrofer. Ikke minst er Hiroshima også et stykke japansk historie – byen som ble ensbetydende med verdens første atombombe. 

 

 

Om du googler Kyoto, vil du se en strøm av vakre, fargesprakende bilder av historiske templer og nydelig natur. Om du googler Hiroshima, får du en strøm av bilder av død, elendighet, misdannelser og en stor sky formet som en sopp – de fleste i sort/hvitt. Det er én skjebnesvanger avgjørelse som skiller disse to billedstrømmene: at amerikanerne valgte å spare Kyoto, nettopp på grunn av de mange unike templene. Og at  Hiroshima – og dens innbyggere – ikke ble spart.

6. august 1945 tegnet til å bli en helt vanlig dag  i Hiroshima. Men det var før verdens første atombombe ble spreng 600 meter over sentrum av bykjernen. Et voldsomt lys, en stor sky og en enorm varme bredte seg over byen fra kl. 08:15 om morgenen.

Hva som skjedde med de som befant seg innen en radius på 2 km, eller de som befant seg i randsonen, eller de som befant seg enda lenger borte fra kjerneområdet, skal jeg ikke gå inn på her. Men det var ikke pent. Det var smerte, død, sorg og elendighet. I mange, mange år etter.

I dag, mer enn 70 år senere, bærer Hiroshima fortsatt preg av denne hendelsen. Domen står rasert tilbake, vernet av Unesco siden 1996, som et varig minne om det menneskene kan finne på å gjøre mot hverandre. Museet Hiroshima Peace Memorial Museum er unikt i sitt slag, der det viser med tekst, gjenstander og utstillinger hva som skjedde den dagen og de ettervirkninger hendelsen fikk.

Hiroshima er en av de stedene i verden som virkelig illustrerer den ondskap mennesker kan utføre mot hverandre. Hvilken elendighet og grufulle handlinger krig kan medføre. Men også at naturen og menneskeheten kan overleve det verst tenkelige, mot alle odds.

Den gang da antok man at det ville ta mer enn 70 år for noe liv å vokse opp igjen her. Det tok faktisk bare et år før de første grønne spirer så dagens lys. Naturen er utrolig, sånn sett.

Det er menneskene også. Den dag i dag er Hiroshima, tross stempelet, historien og de daglige påminnelsene i form av minnesmerker, en livlig by. Det er også en ung by, i dobbel forstand.

Hiroshima i dag er ikke det vi vil kalle en vakker by. Hurtig oppsatte høyhus preger bybildet. Det er mye betong, store motorveier og asfalt i bybildet. Men her finnes også en vakker minnepark, som ligger på en øy i elven Motoyasu-gawa og et tempelområde med et historisk slott, som senere er blitt restaurert.

Vi valgte å reise hit for å besøke museet, se domen og slik få økt innsikt i Japans historie. Vi ønsket også å se hvordan Hiroshima er i dag. Derfor valgte vi også å se etter et Hiroshima som ikke bare handlet om fortiden. Reisetipsene under er en miks av dette.

Dette er tips til

6 ting å gjøre i Hiroshima

1. Besøke Hiroshima Peace Memorial Museum

Museet har en gjennomgang av hendelsene 6. august 1945 og de konsekvenser dette fikk for innbyggerne og byen. Anbefaler å leie audioguide (300 yen) Inngang koster 50 yen.

2. Vandre gjennom Peace Memorial Park

Se fredsflammen og Monument of Prayer. Legg også merke til beplantningen og den stille atmosfæren her.

Peace Memorial Park i Hiroshima
Monument of Prayer med fredsflammen og Atomic Bomb Dome i bakgrunnen

3. Gå rundt Atomic Bomb Dome

Dette bygget, sterkt skadet av atombomben, er blitt selve symbolet på Hiroshima. I 1996 ble den skadede bygningen registrert som en del av Unescos verdensarv.

Atomic Bomb Dome, Hiroshima
Atomic Bomb Dome er en del av verdensarven (Unesco, 1996)

4. Besøke Hiroshima Castle

Slottet ble grunnlagt av Mori Terumoto i det 14. århundre. Bygningen ble delvis ødelagt av atombomben i 1945, og dagens tårn ble restaurert i 1958.

Hiroshima Castle i Hiroshima
Hiroshima Castle i Hiroshima

5. Lunsj på Japans beste pizzeria

Av alle ting finner vi Japans beste pizzeria i Hiroshima. Den litt shabby-chic/rustikk-slitne restauranten holder til i et nabolag utenfor bykjernen. Faktisk vant kokken VM i pizzalaging i 2012 (!).

Her vil du se lokale innbyggere; unge par, småbarnsfamilier og venninner kose seg, dele en pizza, mens de prater og ler. En fin kontrast til dagens sterke opplevelser.

6. Se forestilling med samuraier

Hver søndag kl. 13:30 og 15:00 i borggården ved slottet. (Avlyst hvis regn)

Hiroshima by
Hiroshima by

3 fakta om atombomben i Hiroshima

 • Bomben var 3 meter lang og veide 4 tonn
 • Bomben detonerte kl. 8:15 6. august 1945
 • 140 000 døde umiddelbart eller som en direkte følge av atombomben innen utgangen av 1945.
Tre i Hiroshima som overlevde atombombe
Dette treet overlevde atombomben i 1945

Reisetips til Hiroshima

 • Dra hit med Shinkansen fra Kyoto (eventuelt Osaka). Turen tar ca. 1 t. og 40 min. fra Kyoto (noe kortere fra Osaka).
 • Du rekker å se mye i løpet av en dag, og det er ikke nødvendig å overnatte her.
 • Om du velger å overnatte, kan Hotel Sheraton anbefales. Ligger like ved togstasjonen og en uformell bar med ok matservering.

Mer lesestoff fra Japan

Atomic Bomb Dome, Hiroshima
Atomic Bomb Dome er symbolet på Hiroshima

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Spændende læsning, Mette og Hiroshima er bestemt en by, som vi vil besøge når vi en dag skal til Japan. Atombomben og det som den gjorde er bestemt noget vi som mennesker ikke skal glemme. Jeg skrev en opgave om den engang og min konklusion var: Jeg tror at atombomben ud over at den stoppede 2 verdenskrig også er medvirkede til at man ikke turde starte en 3. verdenskrig under den kolde krig. Synes dog at historien er spændende og en del af den verden vi har i dag så ville gerne opleve Hiroshima.
  Tak fordi du delte, Mette 🙂

 2. Takk for at du deler! Det er viktig å sette fokus på steder som dette også når man reiser, steder som har preget historien på godt eller vondt. Jeg vil tro det var spesielt å oppleve denne byen, og spesielt fredsmuseet. Hadde jeg hatt mer tid i Japan ville jeg nok også tatt turen innom Hiroshima. Det er viktig at man aldri glemmer hva som skjedde her!

 3. Hei, og takk for kommentar!

  Ja, det var sterkt å dra dit og oppleve historien, selv 70 år etter. Anbefaler dere å ta turen dit.

 4. Hei, Renate.

  Ja, det var en ganske sterk opplevelse, spesielt på museet. Jeg har jo lest om det, hørt om det i alle år, men å være til stede der det skjedde, gjør likevel noe med en.

error: Content is protected !!