Hva blir reisetrendene etter koronaen?

Hva tror jeg Covid-19 har gjort med måten vi tenker på når vi skal reise? Har vi fått noen nye behov og er det noe som ikke er så viktig lenger? Og hva tenker jeg om fremtidens reisetrender?

I flere år har jeg skrevet en årlig sak om det kommende årets reisetrender, som du vil se lengst nede i artikkelen. I år velger jeg å la mine svar til NTBs Mette Estep stå for dette, i anledning at vi hadde en prat om nettopp dette for kort tid tilbake. Dette er utgangspunktet for det du kan lese om lenger ned, som er mine tanker om fremtidens reiseliv. NTB-artikkelen finner du blant annet her, og denne tar for seg ulike kilder.

– Å reise er et privilegium

Jeg tror vi har innsett at det å reise er et privilegium vi ikke skal ta for gitt, og at det i seg selv bidrar til nye perspektiver både på verden, naturen vår, livet vårt – og det å reise. Jeg tror nok mange av oss savner å reise, men også at vi nordmenn gjerne stort sett vil følge regjeringens reiseråd. Når vi begynner å reise igjen, vil jeg tro vi begynner nært, kort og trygt, innenfor anbefalte områder. Eventuelt at vi reiser lenger, til land vi kjenner godt fra før.

Jeg tror vi har innsett at det å reise er et privilegium vi ikke skal ta for gitt, og at det i seg selv bidrar til nye perspektiver både på verden, naturen vår, livet vårt – og det å reise.

Når verden er mer åpen igjen, tror jeg nok flere, så sant de har helse og råd til det, vil prioritere den store reisen de har satt på vent i så mange år. Nettopp fordi vi har innsett at det å kunne reise ikke er en selvfølge.

Mer bevisste reisende

Av trender tror jeg vi får noen nye, samt at noen tendenser vi så før pandemien vil styrke seg. Vi så en vekst i masseturisme / overturisme, med skader i naturen, både over og under havoverflaten – og vi så en misfornøyd lokalbefolkning flere steder, også her i Norge. Jeg tror flere vil velge å reise mer bevisst, som ansvarlig reisende. Jeg har skrevet om ansvarlig turisme i flere år, og tror (og håper) vi vil se mer til dette i tiden som kommer. 

Jeg tror flere av oss vil ønske å gjøre en forskjell, for menneskene vi besøker, for planeten og for oss selv. For det er ikke til å stikke under en stol at turisme har noen svært positive, men også noen negative sider. Samtidig, mens pandemien har herjet, har vi også sett mer til de økende klimautfordringene. Vi har stått sammen om pandemien, jeg tror nok flere vil se viktigheten av å stå sammen for kloden og klimaet også. Hvordan kan vi, også i ferien, legge igjen flere positive fotavtrykk enn negative?

Bleisure, digitale nomader og workations

En måte dette vil gi utslag på, vil muligens være at vi blir lenger når vi først reiser. Kanskje også at det bli færre reiser, og at de reisene vi tar er mer bevisst valgte. Vi nordmenn er privilegerte som har fem ukers ferie, for slett ikke alle land tilbyr den muligheten. Også flere av oss har muligheten til å jobbe borte fra kontoret  – nok en ting pandemien har vist flere av oss. 

Digitale nomader har vært en trend der ute lenge, særlig blant millennium-generasjonen. Kanskje vil dette styrke seg og at flere velger å jobbe i perioder fra andre steder? Flere vil nok ta seg en «bleisure» – altså forlenge jobbreisen (business + leisure) med et par dagers ferie der man er. Slik kutter man også ned på eventuelle flyreiser og klimagassutslipp. I stedet for å fly fire ganger, kutter man altså ned til to.

Naturnært og økoturisme

Pandemien har også vist flere av oss nordmenn å sette pris på åpne landskap, friluftsliv og naturen. For selv om vi er et turfolk, er ikke dette naturlig for alle av oss. Jeg tror flere vil fortsette å utforske friluftslivet, med alt det det innebærer. Flere har gjenoppdaget Norge som ferieland, og jeg vil tro flere vil utforske mer av eget land også i tiden fremover. 

Jeg tror trenden med aktiv ferie og fokus på velvære og selvutvikling vil øke. Vi ønsker å komme hjem fra ferien, friske og opplagte, klar for en ny, aktiv hverdag. En av tingene vi nok har kommet til å sette enda høyere i løpet av pandemien, er vår egen og vår families helse.

Økoturisme vil sannsynligvis bli mer populært – at vi lærer mer om lokalkultur, legger igjen positive avtrykk og møter lokalbefolkningen. Jeg vil tro det blir større krav knyttet til økoturisme og bærekraftsstempel.

Kortreiste weekendturer

Jeg tror vi kommer til å se at weekendturen og venninne-/gutteturen ikke nødvendigvis trenger å gå til samme storby hver gang, men kanskje til alternative steder med mulighet for ulike aktiviteter. Kanskje vil flere velge å legge venneturen i eget land, med kortere reiseavstand og mer tid sammen? Å igjen kunne tilbringe tid sammen med de vi setter pris på vil sannsynligvis være viktigere enn hvor vi reiser i den nærmeste tiden fremover. 

Å igjen kunne tilbringe tid sammen med de vi setter pris på vil sannsynligvis være viktigere enn hvor vi reiser i den nærmeste tiden fremover. 

Troverdighet og fleksibilitet blir viktig 

Jeg tror også at seriøse reisebyråer vil styrke sin posisjon: Flere ønsker nok å kunne ha fleksibilitet i å bestille reiser og overnatting, at det er noen der som kan bistå i uforutsette situasjoner og at noen – helst et ansikt – kan «gå god for» steder som er trygge å reise til, aktører som er trygge å reise med og trygge steder å overnatte. 

Flere vil ønske å bo på mindre boutique hotell, og gjerne søke alternativ overnatting, som vi har sett trenden her til lands, med tretopphytter, glassigloer og andre overnattingsmuligheter som gjør at vi kommer tett på naturen og får en spesiell reiseopplevelse. Vi ønsker det unike, det minnerike, det som ikke kunne vært «hvor som helst». Jeg tror også at all inclusive-hotellene med mange hundre rom, mye mennesker og buffet-servering blir mindre populære.

Til sist tror jeg også at det å være på reise i større grad blir en viktig del av reiseopplevelsen: Som å bruke tid underveis, enten man reiser i bil, van eller tog. Selv venter jeg på at det kommer en el-van med lang nok rekkevidde … 

Jeg tror at det å være på reise i større grad blir en viktig del av selve reiseopplevelsen

Tidligere års funderinger om kommende reisetrender:

Til informasjon: Lenke til podcast-intervju med Bjørn Moholdt i Way2Go ble lagt til i saken 6. januar 2021

Jeg har lest Euronews’ trendrapport fra oktober 2020, som er blant kildene det vises til NTB-saken jeg er intervjuet i

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!