Insidertips til Sarajevo

– Sarajevo har mange likhetstrekk med andre sentraleuropeiske storbyer, men en historie som gjør at den skiller seg ut.

Det sier Mariam Naqvi, som har bodd tre år i den Bosniske hovedstaden. I denne artikkelen følger vi henne tilbake til Sarajevo, der hun deler sine beste reisetips til byen hun selv har gjort seg godt kjent i.

Fascinerende Sarajevo

I en dal omringet av bratte åser ligger Sarajevo, tett på turområdet som Barice og Trebevic og med en historie som fascinerer mang en besøkende. Merkene etter konflikten på begynnelsen av 90-tallet er fortsatt synlige, i denne aktive, urbane byen, som kan skilte med en rekke kulturfestivaler.

Mariam opplevde et Bosnia-Hercegovina preget av et merkbart skille mellom by og land, der Sarajevo-borgerne er utpregede byfolk. – De elsker å henge på kaféer og barer, gå på konserter og teaterforestillinger om kvelden. Selv midt i krigen og beleiringen hadde byen et aktivt film- og teaterliv. Flere av byens mange kulturfestivaler har utspring fra den tiden.

Kulturopplevelser i Sarajevo

De kulturelle høydepunktene er Sarajevo Film Festival, Jazz Fest Sarajevo, Sarajevo Ballet Fest og teaterfestivalen MESS. – Jeg så alltid frem til disse festivalene. I Jugoslaviatiden ble folk vant til at kulturen var lett tilgjengelig, og fortsatt er prisene slik at mange kan ha råd til å oppleve kultur flere ganger i uken.

På tross av urbaniteten er den tradisjonelle folkemusikken fortsatt like populær, og det hender rett som det er rundt et restaurantbord at selskapet bryter ut i spontan sang – en sjelden gang også akkompagnert av dans!

Da Mariam bodde i Sarajevo, benyttet hun anledningen til å bidra til kulturlivet i Sarajevo. Hun tok sangtimer og bidro til å få fart på bandet Halka med sitt innovasjonskonsept som kombinerer den bosniske folkemusikken sevdah med elementer fra jazz og flamenco. Se musikkvideoen under:

[youtube width=»1000″ height=»750″]https://www.youtube.com/watch?v=Ck1-xEFuvO4[/youtube]

Spontane og lidenskapelige

– Den største kontrasten for meg da jeg flyttet dit fra Norge, var at folk i mye større grad enn i Norge lever i nuet. Mens vi her hjemme både på jobb og sosialt er vant til å planlegge langsiktig, liker bosnierne å ta ting litt mer som det kommer – det aller viktigste i livet for mange er venner, familie og personlige relasjoner. Og mat og musikk! Ingen dum livsfilosofi når man først lærer seg å legge fra seg almanakken og senke skuldrene litt.

– Det jeg kanskje savner mest er spontaniteten. Den tok meg lang tid å venne meg til det, men jeg ser verdien av det nå. Mariam savner også de mange kreative menneskene hun traff og som hadde en lidenskap for det de drev med. – Det ble jeg veldig inspirert av. Men hun savner ikke luftforurensningen om vinteren. – Sarajevo bør helt klart oppleves i vår- og sommerhalvåret!

Reisetips til Sarajevo og omegn

Sightseeing i Sarajevo 

 • Latinerbroen: Det var her på broen skuddene i Sarajevo, som utløste andre verdenskrig, ble avfyrt. Stedet hvor erkehertug Frans Ferdinand ble skutt er fortsatt markert på broen og her kan du stå og ta inn over deg historiens sus.
 • Sarajevos bymuseum (Musej Sarajeva) gir innsikt i byens ulike historiske epoker. Ligger et steinkast unna broen og gir innblikk i hverdagslivet i Bosnia både under det tyrkiske/osmanske riket og senere Østerrike-Ungarn.
 • Sarajevo har også en rekke moskeer, synagoger og kirker, mange av dem med en lang historie.
 • Gamlebyen er kanskje byens høydepunkt. Et like stort og vel bevart historisk område fra den ottomanske perioden som pulserer av liv både dag og natt året rundt,  skal man lete lenge etter! Dessverre har turist-bodene gjort seg gjeldene her som andre steder, men man kan fortsatt finne trange smug med det originale preget i god behold.

Naturopplevelser i Bosnia

Una National Park i Bosnia-Hercegovina
Una National Park i Bosnia-Hercegovina Foto: privat

Ved siden av det faglige og musikkengasjementet, var høydepunktene for Mariam den vakre naturen rundt Sarajevo og Bosnia forøvrig, spesielt fjellheimen og de frodige elvedragene. Men på grunn av landminer, som fortsatt ligger igjen i enkelte områder, er det viktig å planlegge ruten godt i forkant, bruke turkart og holde seg til stiene. Mange turområder er også helt frie for landminer – det  gjelder bare å vite hvor man skal gå:

 • Elvedragene rundt Neretva og Una er vidunderlig vakre og gir mulighet for rafting, fiske og bading. I tillegg er fjellheimen eventyrlig, forteller Mariam.
 • Det finnes fortsatt gode turstier fra Jugoslavia-tiden her, og de mest gjestfrie lokale vertene jeg har møtt. Mer ‘autentisk’ og uberørt kan det vanskelig bli i hjertet av Europa!
 • Få unike og trygge turopplevelser ute i naturen med guider fra Green Visions og Fikret’s Hiking Adventures
Sarajevo, Mariam Naviq
Mariam Naqvi med mann i Sarajevos gamleby Foto: privat

Mat og drikke i Sarajevo

Bosniere er over gjennomsnittet glad i mat og uteliv- å samles rundt et godt måltid forener både familie, venner og kolleger. Sarajevo er på mange måter et mekka for nordmenn på jakt etter god mat som skiller seg litt fra det man finner i Europa ellers – men kan være en utfordring for vegetarianere.  Gamlebyen kryr av sjarmerende små restauranter og kaféer med noe for en hver smak.

Tips til gode restauranter

 • Kod Kibeta, som er et oppusset herskapshus i tyrkisk stil. I dag finner man en av byens beste restauranter med autentisk ‘hjemmelaget’ bosnisk mat og fantastisk utsikt! I tillegg er det i dag hotell i første etasje.
 • The Four Rooms of Safiya’ ligger i det høyere prissjiktet, men er fortsatt rimelig for norske lommebøker.
 • Noovi har i følge Mariam Sarajevos beste pizza
 • Dveri tilbyr bosnisk med en fusion-vri, samt utsøkt fersk brød som bør bestilles på forhånd
 • Avlija er en pub/spisested som spesielt er hyggelig om kvelden med venner
 • Rahatlook er en kafe som tilbyr deilige kaker, syltetøy og teer, og alt er laget av lokale råvarer
 • Luka Sarajevo får du fersk fisk kjørt direkte fra Kroatia hver dag!
 • Darko på Sushi San har bodd lenge i USA og lager regionens beste sushi og California roll mens du ser på

Generelle reisetips til Sarajevo

 • Overnatting: Sarajevo har alt fra bedre fire-stjerners hotell til guesthouses og Air BnBs. Men Mariams egen favoritt er Hotel Michele.
 • Beste tid å dra: vår, sommer og høst.
 • Komme dit: Norwegian flyr direkte fra Oslo i perioden mai – september.
 • Beste tid å dra: På grunn av et mildere klima enn det norske kan man fint få varme, solfylte dager så sent som i oktober/ tidlig november.
 • Må se: Pass også på å få med deg en tur til Unesco-byen Mostar
 • Er det trygt? Mariam opplevde det som veldig trygt å ferdes alene ute om kvelden som kvinne, men som alle andre steder: Bruk sunn fornuft, er hennes råd.

Møt Mariam Naqvi

Mariam Naqvi er kvinnen bak Fashion Footprint, som forteller historien bak klærne vi kjøper. Det var nettopp her i Sarajevo hun fikk idéen som førte henne fra en ambassade-karriere til gründer-tilværelse i Oslo.

– Mange av kvinnene vi møtte gjennom jobben ved ambassaden, hadde dype sår fra krigen på 90-tallet. Flere hadde mistet nære familiemedlemmer og hadde verken jobb eller annen inntekt i familien. Det var da hun fikk idéen, som etter hvert ble Fashion Footprint. Les om hvordan det hele startet

Sarajevo, Mariam Naviq
Mariam Naqvi og familien Foto: privat

 

Gjesteskribent

Gjesteskribenter og bidragsytere deler reiseopplevelser og reisetips fra der de bor, steder de har besøkt personlig eller reiser de har foretatt på oppdrag for Reiselykke.

error: Content is protected !!