Ischgl i Tyrol – en alpedestinasjon for livsnyteren

Ischgl i Tyrol – en alpedestinasjon for livsnyteren

240 km med skiløyper, skiheiser med setevarme og flere gourmetrestauranter gjør Ischgl til en alpedestinasjon for matglade eventyrere med hang til aktive vinteropplevelser.

Denne artikkelen inneholder omtale av skiløyper og aktiviteter, samt tips til hvor du kan bo og spise godt i Ischgl

Med slagordet «Relax. If you can» sier det seg nesten selv: Ischgl har en del å by på og det skal jammen litt til å for å kjede seg her. At du også kan kjøre alpint gjennom to land på én og samme dag gjør ikke akkurat alpedestinasjonen mindre attraktiv.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Her kan du lese om Smugler’s Circuit

Årets første snø

Det er midt i desember og fortsatt bar mark når vi lander i Innsbruck. Men i dét vi nærmer oss Ischgl blir det hvitere og hvitere rundt oss.  Store hvite flak har alt rukket å dekke trær og hustak og nå dekker det jammen til bilruta foran meg. Sikten er vrien og kjøreturen fra flyplassen tar lenger tid enn beregnet. Ikke minst på grunn av at bilen foran oss, merket med «Politzei», visstnok kjører alt for sakte. Ja, hvis vi skal lytte til vår sjåfør for kvelden, vel å merke.

Vi kommer da frem til slutt, til en landsby i skyggen av høye fjell. Lun belysning og tente lykter, sammen med snøtunge grantrær og alpebebyggelse. Idyllen er komplett: Vi er definitivt ankommet en alpelandsby som kler benevnelsen. Først neste morgen er det mulig å også se de hvitdekkede fjelltoppene som omkranser landsbyen.

Jeg er klar for to dager med skikjøring i Alpene, knappe halve året siden sist.

Ikke rart jeg gliser i slike omgivelser! Foto: Ingeborg Lindseth

Lokalt drevne luksushotell

Det er ikke uten grunn at Ischgl regnes for å være i toppskiktet blant alpedestinasjoner i Østerrike. Og det handler ikke bare om beliggenhet eller gode snø- og skiforhold. Det handler også om hvordan landsbyen lokalt har satset på kvalitetsturisme over tid og jobber målrettet for å forbedre tilbudene både i bakken og i landsbyen. Faktisk er Ischgl den alpedestinasjonen i Østerrike med fleste 4-stjerners hotell. I tillegg finner vi her flere 4-stjerners superior og 5-stjerners luksushotell.

Alle hotellene er lokalt drevet, og det er ikke uvanlig å møte hotelleieren som skiguide i bakken, heller. To av skiguidene jeg møtte på turen, driver både gård, bed & breakfast og guider turister i skiløypene. Lange dager, med andre ord, med verdens kanskje beste kontor; fjellene.

For som en av dem sa:

«Jeg sto opp klokka fire, melket kyrene, dernest måket jeg oppkjørselen for gjestene. Og nå er jeg her med deg!» Da var klokka ti om formiddagen, og allerede langt på dag for min østerrikske venn.

Luftig svev ned til Ischgl

Det er nå engang ski og alpeopplevelser gjestene gjerne kommer for. Og for å holde nivået, har Ischgl investert i nye heiser, med setevarme, for eksempel.

I tillegg har Ischgl investert i en ny attraksjon; SkyFly, som er en form for zip-line, der du for €39 kommer fortere enn svint ned igjen til landsbyen etter en dag i bakken.

Luftig svev i lag med Ingeborg Lindseth. Foto (inkl. de to under neste paragraf): Annette Munkejord

Med skiene festet til ryggen og seler på, kan du suse opp mot 84 km timen, 50 meter over bakken i 2 km ned til en av to gondoler i Ischgl. Jeg tok sjansen, og det var langt fra så skummelt som jeg hadde forestilt meg. Snarere ble det en luftig tur med fin utsikt i flott natur.

På stasjonen ble jeg veid med fullt skiutstyr, fikk festet seler rundt kroppen og ski på ryggen, og må gå en god del trappetrinn i slalomstøvler og ganske tung vekt. Helt ærlig var dette den mest krevende delen av «flyturen», siden lufta er litt tynn i høyden. Men verdt anstrengelsen.

En alpeby for livsnyteren

Hva mer er: I Iscghl kan du også nyte godt av gode matopplevelser. Med i alt åtte gourmetrestauranter er det mer enn nok å velge mellom for matelskeren. Jeg har besøkt en av dem, gourmetrestauranten Stiar, som er en tre-stjerners restaurant med lokalmat i særklasse. Nydelig mat, lun stemning og super service! Les mer om Stiar her: Gourmetrestaurant Stiar i Ischgl – ren nytelse

Ørret Müllerin med selleri og mandler

Ellers smakte vi oss gjennom typiske tyrolske retter, som apfelstrudel, wienerschnitzel og kjøttfondue. Deriblant nøt vi lange, deilige lunsjer i bakken. I Alpenhaus fikk vi ikke minst tatt de tunge (og litt vonde) slalomstøvlene av, og mens skiskoa fikk varmluft innabords, nøt vi en bedre lunsj iført Crocs med utsikt over skibakken. Helt topp!

Fjellgeit servert på Alpenhaus

Afterski og internasjonale stjerner

Men med nevnte salgord «Slapp av. Hvis du kan» er det ikke bare aktiviteter i skibakken og den nye SkyFlyen de snakker om: her er det duket for fest og moro. Med Kuhstall i spissen, som rommer rundt 500 skiglade gjester, er det afterski på agendaen for mange av de som vender nesa ned igjen til landsbyen etter en aktiv dag i bakken.

Her finnes også roligere afterski, som hos Winkler, der vi i stedet tok turen til. Andre populære steder er Trofana Alm, Shari Bar, Niki’s Stadl, Champagne lounge og Sloss Lounge, der vi avsluttet siste kveld.

Men det Ischgl kanskje er aller mest kjent for, er de store konsertene som holdes i løpet av årene; åpningskonserten, avslutningskonserten og påskekonserten. I år er det Lenny Krawitz som avslutter sesongen 30. april 2019.

Reisetips til Ischgl

Slik reiser du til Ischgl

Jeg reiste med Lufthansaeide Austian Airlines fra OSL Gardermoen via München. Det finnes flere flyselskap som flyr dit. Du må beregne mellomlanding. Fra flyplassen tar det normalt i underkant av halvannen time med bil.

Beste tid å dra dit

Når det er best å dra hit, kommer også litt an på hva man foretrekker. Dette er ikke først og fremst et sted for barnefamilier, men for par og vennegjenger som vil kombinere skiopplevelser med det gode liv – enten man foretrekker fest og moro eller gode restaurantopplevelser – eller en kombinasjon. Det som er bra, er at man kan velge om man vil være med på full fest på afterski eller heller foretrekker å finne mer roligere steder å hygge seg.

Vi var her før sesongstart, og det fristet til gjentakelse. Snøforholdene var supre, det var ikke alt for mye folk i løypene og i selve byen var det heller ikke fullt av ferierende – ennå. Jeg har med andre ord ikke opplevd Ischgl som «festeby» og det tror jeg nok den kan fremstå som, om man velger seg det.

Høysesong er juleferie, vinterferier i februar og påske. Det er tre store happenings i Ischgl konsentrert rundt konserter for åpning, påske og sesongslutt. Beregn mye folk i bakken og på afterski i disse periodene. I desember (før jul) og april (etter påske) er det vanligvis mindre folksomt.

Slik kommer du opp i løypene

Det finnes to gondoler som går opp i høyden fra landsbyen Ischgl, slik at du bruker den som er nærmest hotellet der du bor. Vi bodde på Gramaser Hotel, beliggende ved siden av en skiutleie og gangavstand til gondolen. Det er godt utvalg i hotell som har nær beliggenhet til bakken. Flere tips lenger ned.

Nydelige forhold i bakkene

Løypenettet i Ischgl

Silvretta arena består per i dag av 239 km løyper (med mål om 300 km) og garantert snø fra november til begynnelsen av april. Sesongen varer vanligvis fra medio desember til 1. mai. I alt 45 kabelbaner og skiheiser, flere har setevarme. Nyeste tilskudd er Gampen Bahn, en seksseters skiheis, med setevarme og vindskjerm, samt ekstra brede, ergonomisk tilpassede seter.

Les mer om løyper m.m. på nettsiden til Ischgl.com. Der kan du også lese mer om app’en Ischgl Iski, hvor du kan lese mer om området, får tips og tracke deg selv i løypene.

Gode restauranter i Ischgl

Det finnes en rekke gode restauranter i Ischg og i alt åtte gourmetrestauranter. I bakkene finner du flere muligheter for bedre matopplevelser. Siden Ischgl har rundt 18 000 besøkende i bakkene hver dag i sesong, er også restaurantene større enn kanskje andre steder.

Men det finnes noen unntak, der de har begrenset seatingen til 100 personer. For meg høres også det ganske stort ut, men vi fikk besøkt et par veldig bra steder innen dette segmentet (tips litt lenger ned).

Typisk for Tyrol: Buljongsuppe med pannekake skjært opp i strimler fikk vi servert på flere av restaurantene i Ischgl.

Fondue hører med å spise i Østerrike, men kan bli noe ensforming, synes jeg personlig. Det er mindre utbredt med ostefondue enn kjøttfondue, men begge deler er å få tak i. 

I bakken besøkte vi tre ulike restauranter:

Gampenalpe

Gampen Alpe ligger på 1990 moh og er en helt ny restaurant, bygget over det nye melkefjøset ved den også nye Gampenbahn

En ny restaurant av året som kombinerer å være et bygg for kyr som melkes om sommeren, og om vinteren er det restaurant i byggets andre etasje. Her er interiøret moderne, men med tradisjonelle elementer.

Her sitter du midt i bakken, like ved den nye heisen Gampen. Vi spiste ikke her, for banen var stengt den dagen vi skulle dit. Det får heller bli neste gang. Denne kommer du til ved å kjøre skiløype 40. Kort vei unna ligger også inngangen til den nye Gampenbahn (E4).

Alpenhaus – Mountain VIP Club

Like nedenfor Silverettabahn ligger et restauranthus med to ulike avdelinger: en for selvforsyning og en fine dining i Mountain VIP Club. Flott utsikt og stor terrasse, samt mulighet for varme skiskoene iført Crocs til lunsjen trekker opp. Litt treg service, men god mat. Denne finner du i gangavstand fra fjellstasjonene til Silvrettabahn og Fimbabahn. En personlig favoritt!

Pandorama

En større utsiktsrestaurant med tradisjonsrike meny og rause (for rause) porsjoner. Winersnitzel bør jo absolutt prøves i Østerrike, og denne jeg fikk servert her var blant de bedre i hvert fall jeg har smakt. Her spiste jeg også en Apfelstrudel, det også en typisk lokal rett fra Østerrike. Du kommer opp hit med Pardatschgratbahn A2.

Overnatting

Ischgl er alpedestinasjonen flest 4-stjerners hotell i Østerrike, og det sier noe om hvilket nivå de ønsker å ligge på. I tillegg er det flere femstjerners hotell i landsbyen. Alle hotellene er lokalt eid og drevet, og de aller fleste har sauna, selv om ikke alle har fullt ut spa-avdeling. Vi bodde på et fire-stjerners hotell, Hotel Gramaser *, i sentrum, nært skiutleie og gangstand til gondolbanen. Hotellet har restaurant, bred og god frokost og en liten «spa» med fortrinnsvis sauna og tyrkisk bad.

Andre tips: Elizabeth Arthotel * ligger midt i Ischgl sentrum, ved siden av skibakkene og kun 10 meter fra de 2 taubanene inn til Silvretta Arena skianlegg. De sørvendte rommene tilbyr en balkong med utsikt over bakkene.

Salnerhof * er et 4-stjerners superior hotell i elegant alpinstil-bebyggelser, i sentrum av Ischgl. Det tar kun 2 minutter å gå til Silvretta kabelbane. Hotellet har to restauranter og et luksuriøst spa med innendørs basseng.

Hotel Trofana Royal * i Ischgl er et prisvinnende 5-stjerner-Superior-hotell med et stort velværeområde, en egen park og en vinkjeller, og har blitt tildelt 3 Gault Maillau-hatter og en Michelin-stjerne for sine gourmetretter. Avgiftsfri parkering i garasje.

Det historiske 4-stjernershotellet Hotel Goldener Adler * ble først nevnt i 1640, og ligger bare 3 minutters gange fra 2 taubaner i Ischgl. Hotellet har spa med badstue, boblebad og dampbad. Wi-Fi er gratis.

Sportell Silvretta * ligger i sentrum av Ischgl ovenfor Silvretta kabelbane. Her ligger gourmetrestauranten Stiar, samt en après ski bar.

Mer fra Ischgl i Østerrike
 I smuglernes skispor til Sveits
Gourmetrestaurant Stiar i Ischgl

Mer fra Alpene

Mürren i Sveits

Mette i Mürren
Les om Mürren her

Zermatt i Sveits

Zermatt

Les om Zermatt her

Pressetur: Reiselykke var invitert av Visit Austria, det offisielle turistrådet for Østerrike


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Så herlig og inspirerende innlegg. Vi har i flere år snakket om å ta en slalomtur til Østerrike så dette var midt i blinken. Mountain VIP club så forøvrig utrolig flott ut 🙂

  2. Det jeg egentlig lurer mest på er hvordan man uttaler «Ischgl», som for meg ser mest ut som noen har veltet over tastaturet heller enn et stedsnavn? 😀 Ser ut som dere koste dere masse. For meg som ikke er en utpreget skiperson (men med ambisjoner om å bli litt bedre, om ikke annet) så definitivt allikevel SkyFly sinnssykt gøy ut. 😀

error: Content is protected !!