Jeg teller ikke land, men erfaringer og opplevelser

Jeg teller ikke land, men erfaringer og opplevelser

Det er noe eget med å møte en ny kultur i et nytt land, for første gang. Man vet ikke hva som venter en, og spent og nysgjerrig tar jeg meg rundt i dette nye. Men for meg handler det ikke om å se flest land når jeg reiser:

Det handler om å bli kjent med og forstå et sted og en kultur, så godt det lar seg gjøre som en reisende. Og det handler om å gjøre seg nye erfaringer og opplevelser underveis. Det klarer jeg ikke om jeg skynder meg videre til neste, første og beste land.

Det ligger i sakens natur at jeg har lyst å se mest mulig av denne fine verden vi bor i. Men jeg vet jeg ikke kommer til å se alt. For jeg ønsker heller å tilbringe mer tid et sted, enn å haste videre for å kunne krysse av for nok et på blokka. Lysten til å dra tilbake til steder jeg før har vært, er for sterk. Jo mer jeg ser av et land, jo mer finnes det å oppdage. Derfor prioriterer jeg ofte å gå dypere i noen områder, kulturer, byer og land.

Noen land har jeg riktignok sett mer av enn andre. Det er fordi jeg gjerne drar tilbake, for å utforske mer av et område eller for å oppdage mer av andre sider ved et land. Når jeg reiser, liker jeg gjerne å komme meg rundt i et område, bli kjent med stedet, kulturen og historien. Å bruke tid på noen av disse stedene, ved å se mer når jeg først er der, og gjerne ved å reise tilbake for å oppleve enda mer, gjør at jeg får bedre innsikt, artiklene her blir bedre, og tipsene jeg deler mer grundige. Det tror i hvert fall jeg.

Jeg liker også å gjøre meg best mulig kjent der jeg drar for første gang – enten reisen går til Sri Lanka, JapanOman eller Israel. Derfor leser jeg på forhånd, gjør research og planlegger. Sammen med mitt reisefølge plukker jeg ut overkommelige områder, men legger ikke for detaljerte planer. Ofte vet vi ikke hvor vi skal bo, eller hvor vi reiser videre etter ankomst. Slik ender vi opp med å reise dypere også i en ny kultur, slik jeg ser det. For det er underveis på reisen jeg får den beste innsikten i hva mer som venter. Jeg trenger rom for justering av planer underveis, som oftest.

Så langt har jeg vært i 40-og-noen land. For noen er det mange. For andre er det få. Men antall land jeg har besøkt, eller de du har besøkt, sier lite om hva hverken du eller jeg har lært eller erfart. Om hvem jeg har møtt, hva jeg har gjort, hvilke lokale retter jeg har prøvd meg på eller hvilke linjer jeg eller du kan trekke. Hvilke sammenligninger – feilaktige eller med rette – til andre kontinenter, historier eller hendelser.

For meg er det slik at når jeg reiser rundt i et land, eller snarere et begrenset område, møter folk der de bor, kan se endringer i naturen, kulturen, at jeg blir kjent og dermed føler jeg har noe å meddele. Særlig om jeg senere returnerer.  Da reiser jeg dypere. Jeg får stedet mer under huden.

Venstre bilde: At jeg har besøkt Lisboa to ganger tilsier heller ikke at jeg kan Portugal eller er en kjenner av portugisisk kultur.

Høyre bilde: Italia kjenner jeg ganske godt, som land og som kultur, ettersom jeg har reist dit jevnlig over flere år og besøkt en rekke av regionene

Det sier seg selv at jeg aldri kommer til å se hele verden på denne måten. Men jeg kommer til å reise til nye land og andre kulturer så lenge jeg bare kan. For det er noe eget med å møte en helt ny verden, et nytt land og en ny kultur for første gang. Men om jeg bare ”snur i døra” og haster videre, får jeg ikke gleden ved å gjøre med kjent, skjønne eller en gang forsøke å forstå.

Så nei. Jeg teller ikke land. Jeg teller opplevelser og erfaringer.

Det er det som gjør det å reise så spennende, berikende og utviklende. Og det er det som gjør at jeg har noe å dele, fortelle og jeg med trygghet mener å kunne dele også reisetips med andre.

For det er nemlig slik, for meg, som jeg også har skrevet om før: at jo mer jeg reiser, jo større blir verden. For hver opplevelse, hver erfaring, venter ti nye. For hvert nye land jeg reiser til, oppdager jeg områder jeg vil se mer av. Spørsmålet som så og si alltid melder seg når jeg besøker en helt ny kultur eller et nytt land, er:

Når kan jeg komme tilbake?

 


 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

6 Comments
 1. Jeg kunne ikke vært mer enig! Når jeg velger meg ut neste reisemål, er det ikke viktig for meg at det er et nytt land på lista. Det er klart det er stas med et nytt land, men jeg velger oftere destinasjoner jeg har besøkt før – nettopp for å bli bedre kjent med akkurat det stedet. Da jeg dro tilbake til Piemonte i september, var det nettopp for å bli enda bedre kjent med stedet som jeg så vidt var innom året før… Nå i desember jeg reiser jeg nok en gang tilbake til et tidligere besøkt området, nemlig Miami. Til neste år derimot, da har jeg et par nye land på ønskelista. En god miks av gammelt og nytt er en perfekt balanse!

 2. Helt enig med deg! Antall land sier ingenting om hva man har lært eller opplevd – og det sier egentlig også lite om hvor bereist man er.

  Nylig leste jeg om ei som reiser verden rundt for å sette rekord i å besøke alle verdens land på kortest mulig tid. Så langt har hun vært i 180 land og tilbrakt mindre enn to døgn i hvert land. Hvor mye bryr man seg når landene ikke er mer enn et punkt som skal krysses av på en liste? Det blir litt som å spole raskt gjennom en bra film bare for å kunne si at man har sett den. Eller å skryte av å ha løpt gjennom 30 museer i Oslo på én dag. Man sitter ikke igjen med så mye. Poenget faller jo bort.

  Selv liker jeg å holde oversikt over hvor jeg har vært, og jeg teller faktisk land, men det er ikke det som styrer hvor jeg reiser hen. I år besøkte jeg bare ett nytt land, og det er jammen helt greit. Jeg har reist masse og opplevd fantastisk mye nytt og spennende i år likevel. Det går an å sette pris på statistikker og oversikter uten å anse reising for å være noen slags konkurranse 🙂

 3. Bra skrevet! Jeg føler meg litt truffet, haha, siden jeg teller land, men på den andre siden reiser jeg aldri til nye land bare for å kunne slenge til et nytt land til listen. Å telle land føler jeg gir meg litt oversikt, selv om det på ingen måte forteller noe om hvor bereist man egentlig er. Gjennom årene har jeg reist tilbake til mange av de stedene jeg har besøkt (f.eks. vært i England 7-8 ganger, USA 4 ganger, Thailand 3 ganger, osv), og det er fryktelig mange land og byer jeg ønsker å dra tilbake til, selv om jeg også på andre siden er litt redd for at de gode opplevelsene ikke blir like gode dersom jeg reiser tilbake en annen gang. For meg er det også opplevelsene som står i fokus. Jeg ønsker å bli kjent med stedene jeg besøker, selv om det ofte bare blir en smakebit og et ønske om å komme igjen og se mer en annen gang. Forhåpentligvis får jeg et langt liv og mange flere reisemuligheter i framtiden, slik at jeg får muligheten til akkurat det. 🙂 Jeg er likevel såpass nysgjerrig at for øyeblikket er det nye steder som står i fokus, enten det er i land jeg allerede har besøkt, eller i land jeg enda ikke har vært i.

 4. Hei, Elisabeth!
  Ja, Italia er jo et utrolig spennende land å utforske. Skjønner deg godt, jeg 😉

  Takk for tilbakemelding! Hilsen Mette 🙂

 5. Hei, Kjersti!

  Oi – mindre enn to døgn i hvert land! Nei, da er det ikke mye man får med seg, da 😉

  Takk for kommentar! Hilsen Mette 🙂

 6. Hei, Renate

  Takk for fin kommentar! Det med å «telle land» handler egentlig mer om poenget jeg prøver å få frem:

  At jeg gjerne vil bli bedre kjent med en kultur, når jeg først har begynt å få den under huden. At jeg innser at jeg rett og slett at jeg aldri kommer til å jage etter å ha besøke alle verdens land, selv om jeg gjerne skulle gjort det og selv om jeg fortsatt ønsker å se mest mulig av denne verden. Det handler rett og slett om at jeg blir for glad i et sted, og ønsker å reise tilbake for å se mer, forstå mer, lære mer. Litt sånn «to skritt frem, ett tilbake» 😉 . Det er rett og slett slik jeg har skrevet i et tidligere innlegg: «jo mer jeg reiser, jo større blir verden» – jeg finner stadig nye steder på min vei jeg vil se, ofte nettopp i det nye landet jeg akkurat har besøkt.

  Men trangen til, og ønsket om, å se nye land og besøke nye kulturer, trekker meg nok stadig videre til nye oppdagelser. Heldigvis. Litt av begge deler, ja takk! 😉

  Hilsen Mette

error: Content is protected !!