Krabi – strender, øyer og fjellklatring

Høyreiste fjellformasjoner, frodig landskap og en av verdens vakreste skjærgårder. Det er ikke rart vi drar tilbake, gang etter gang. Krabi er kanskje et av verdens mest naturskjønne feriedestinasjoner – hvor særlig øyene og strendene lokker mest. 

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Jeg ser dem så snart vi nærmer oss Ao Nang; disse høyreiste fjelltoppene som ruver langsmed bilveien. Jeg kjenner dem igjen, så klart, jeg har jo vært her før. Men jeg kan liksom ikke helt huske at de var så til de grader tilstedeværende i landskapet rundt meg.  Så jeg tar meg i å lene meg så langt inn mot bilvinduet som overhode mulig; jeg vil gjerne se fjelltoppene rundt meg der jeg kjører i retning hotellet.

Eksotisk som førstegangsreisende

Langs veien i Krabi

Første gang jeg var i Krabi var også mitt første besøk i Asia; Dette var min innfallsport til et kontinent og et land jeg er blitt så glad i. Den gang da var jeg forskrekket over firfislene som føk rundt meg i den åpne resepsjonen på hotellet vi skulle sjekke inn på. Aldri før hadde jeg vært et sted hvor det ikke fantes fire vegger i en hotellresepsjon. Og i hvert fall ikke et sted der krypdyr som dette føk av sted med lynets hastighet.

Forskrekket plasserte meg ytterst på stolen jeg ble vist til, i det jeg fikk servert både velduftende og forfriskende klut og en søt, avkjølt velkomstdrink. Men mitt blikk vek imidlertid ikke; firfislene måtte for enhver pris holdes øye med. Den angstfylte tanken som da slo meg; «To uker med dette!», endret seg likevel raskt til den gledesstrålende tanken «To uker med dette!» så fort jeg glemte de firbente og i stedet oppdaget omgivelsene rundt meg.

Som å komme hjem

Longtail båter ved strand i Ao Nang

For det er noe eget med Sør-Øst Asia, synes jeg. Det er noe spesielt med å komme tilbake til Thailand, også – selv om jeg har vært her flere ganger før. Kanskje er det nettopp derfor jeg føler meg så snart «hjemme» her? Lydene, duftene, maten, blomstene og menneskene. For ikke å glemme den usigelig vakre naturen i Krabi som stadig flere skandinaver kommer for å besøke, igjen og igjen.

De rundt 150 øyene i Krabi-bukta er en opplevelse i seg selv. Men også strendene på fastlands-Krabi er verdt å utforske, samt hva andre skjulte hemmeligheter området har å by på. I tiden fremover kommer jeg til å dele flere tips til området. Men først vil jeg ta for meg strendene på fastlandssiden og Krabi by.

→ For tips til dagsturer med øyhopping i Krabi, les denne artikkelen
Padletur i Krabi
Det er fint å utforske kysten langs Krabi i kajakk

Strendene ved Krabi

For de aller fleste kommer tross alt til Krabi sol, varme – og strendene. Her er noen av områdene på fastlandssiden kort oppsummert – og kart over hvor strendene ligger i terrenget, finner du helt nederst i artikkelen.

Railay Beach

Klong Muang Beach

2 mil fra Ao Nang ligger dette noe mer eksklusive resort-området omgitt av nydelig natur. Dette var også mitt første møte med Thailand den gang da. Familievennlig og passer for par.

Reisetips: Sheraton Krabi Beach Resort ligger ved stranden. Personlig testet.

Tubkaek Beach

Tubkaek Beach

Ligger litt bortenfor Klong Muang og er et enda roligere område enn naboen. Her er det ikke så mye annet å gjøre enn å nyte late dager på stranden, og kanskje i høyden rusle til nærmeste lokalt drevne strandrestaurant.

Reisetips: Restauranten Di Mare ligger tett på stranden med utsikt mot de flotte øyene utenfor Tubkaek Beach. Et fint sted å nyte solnedgangen. Prøv gjerne salaten «Yam Som-O» – en nydelig thaisalat med pomelo.

Ao Nang Beach

Ao Nang Beach

En langstrakt, finkornet bystrand, nær hoteller, butikker og spisesteder. Ligger vakkert til med sandsteiner rundt, og passer best for de som ønsker fasiliteter som godt utvalg i restauranter, barer og lokal shopping like i nærheten.

Reisetips: Hver kveld kl. 22:00 er det flammeshow i gaten utenfor Aonang Villas. Her kan du se showet helt gratis, både som gjest i hotellbaren eller du stiller deg opp langs gata. Å se solnedgangen på stranden er en annen stor attraksjon: da strømmer folk til stranda og gaten ovenfor for å se hvordan lyset endrer seg.

Solnedgang i Ao Nang

Noppharat Thara Beach

En roligere og mindre utviklet strandsone like ved Ao Nang. Her finner du godt utvalg av lokale serveringssteder som byr på alt fra snacks til grillet fisk.

Reistips: Når det er lavvann er det mulig  å gå ut til en liten øy ytterst ved den vestre kanten av stranden.

Khao Thong

Khao Thong Krabi

Et område nord for Tubkaek Beach der man kan dra på padletur inn i mangrovene og se ut mot øyene i skjærgården utenfor fra et utsiktspunkt. Det skal være strandmuligheter her, men jeg fikk ikke sett dem da jeg var i området. Veldig lite utviklet område for turisme, med et par overnattingsmuligheter.

Reisetips: Stopp innom Khaothong Terrace på oppsiden av veien som fører langs havet. Her er det veldig god lokal thaimat, servert med utsikt mot havet og øyene utenfor.

Utsiktspunkt Khao Thong Krabi

Railay og Tonsai

Berømte strender adskilt fra fastlandet med en fjellkjede og som er særlig kjent blant klatrere. Her befinner du deg i nydelige omgivelser, med både enklere og mer eksklusive hotelltilbud og spisesteder. Men her er nå langt mer folksomt i høysesong enn for en del år tilbake.

Longtailbåter ved Tonsai Beach

Reisetips: Hit kommer du kun med båt, og en tur med longtailbåt i rute koster ikke mer enn 100 bath. Her tilbys klatrekurs, så har du lyst å utfordre deg i høyden, er det hit du skal dra.

Fjellklatring på Tonsai Beach
Tonsai Beach er en av de mest kjente stedene for fjellklatring

Fine bademuligheter på fastlandet til tross: Man kan ganske enkelt ikke dra til Krabi uten også å besøke noen av de mange, vakre øyene – enten for dagen eller for å bo på flere av dem. Her kan du lese min guide til dagsturer med øyhopping i Krabi

Strand Tonsai beach

Krabi by

De færreste trekker nok inn i selve byen Krabi, men de som gjør det, vil kunne finne rimeligere overnatting, noe flere shopping-muligheter og et par severdigheter. Jeg ville nok neppe valgt å bo her selv, fordi også jeg trekkes i større grad mot havet når jeg først er i Sør-Thailand. Men det kan likevel være et par ting for kulturinteresserte å sjekke ut i byen.

Turister i Krabi

Elven Krabi renner gjennom byen og her strømmer båttrafikken ut til øyene fra Krabi by. Kommer du med fly til Krabi flyplass, kan du altså dra videre ut til øyene fra havnen. Det er også gode muligheter for å dra ut i mangrovene på padletur herfra. Ved havnen ligger også det gamle krigsskipet Lanta, som ble brukt til å frakte de døde under 2. verdenskrig.

I høyden over byen ligger det hellige tempelet Wat Tham Suea, Tiger Cave Temple, med en stor Buddha-figur i gull, hele 1,237 trappetrinn opp fra bakkenivå. Wikipedia har mer informasjon om dette tempelet her

Wat Kaew Ko Wararam Krabi

På en annen høyde, litt mer tilgjengelig, men noe i skyggen av det mer berømte tempelet Wat Tham Suea, finner vi Wat Kaew Ko Wararam. Utsøkt dekorert og et av byens attraksjoner, også for turister.

Wat Tham Suea Tiger Cave Temple Krabi
Selv om jeg ikke kom meg opp i høyden opp til Buddhaen denne gang, var det mye annet å se rundt tempelet nedenfor fjelltoppen.

Kort om Krabi

By og provins som ligger på Malaysia-halvøya, vendt ut mot Andamanhavet. Kjent for de mange sandsteinsformasjonene og det krystallklare vannet.

Byen Krabi har rundt 50 000 innbyggere. Området er særlig populært for fjellklatring (spesielt på Railay beach), øyhopping, snorkling og badeferie.

annonse for booking.com

Tips til hotell ved Ao Nang, Krabi

Denne gang fikk jeg testet og besøkt flere hotell, i ulike stilarter og priskategorier. Her er derfor mine tips til deg som vil bo på fastlandssiden av Krabi.

ShellSea Krabi

Hotellomtale The ShellSea Krabi

Luksusresort med tilgang til stille strand, beliggende ca. 15 minutter med tuktuk utenfor Ao Nang i stille og rolig område. To basseng, to restauranter, et treningsrom, spa og ulike tilbud som thaiboxing og yoga. Har både villaer og hotellrom. Personlig favoritt!

Les mer her

Anana Ecological Resort Krabi

Anana Ecological Resort Krabi

Hotellet for deg som ikke trenger bo helt tett på stranden, og som søker et økologisk fokus på oppholdet. Hotellet dyrker selv sine grønnsaker etter økologiske prinsipper, samt tilbyr solonpgangsyoga på taket og har fokus på bærekraft. Stort og romslig basseng og shuttle til egen strand.

Les mer her

The Tubkaak Krabi Boutique Resort

The Tubkaak Krabi Boutique Resort

Ligger ved Tubkaak Beach, med utsikt mot i alt 13 flotte øyer ute i havgapet. Nydelig solnedgang fra stranden, romslige rom og en restaurant som tilbyr både vestlige og asiatiske retter. Hotellet ligger ca. 20 minutter med bil fra Ao Nang. Personlig besøkt!

Les mer her

dusitD2 Ao Nang Krabi

dusitD2 Ao Nang Krabi

Hotellet ligger midt i Ao Nang, ca. 5 minutter å gå fra stranden. Men selv om gatebildet nok er noe kaotisk, er hagen tilbaketrukket, med basseng. Jeg har ikke personlig sett rommene her, men har sjekket ut hotellet og spist på restauranten. For deg som vil bo nær byliv.

Les mer her

Slik reiser du dit

Norwegian startet nylig direkterute til Krabi fra Oslo, noe jeg selv fikk teste da jeg deltok på en pressetur til Krabi nå nylig. Nå kan vi altså reise med rutefly direkte til strendene i Krabi, uten omveier via Bangkok og andre steder. Andre muligheter er charterfly til Krabi. Mange vil kanskje likevel gjerne legge en tur innom Bangkok i forbindelse med sin ferie i Thailand, og det finnes flere muligheter for det, blant annet ved å fly Thai Airways.

Krabi flyplass ligger ca. 40 minutters biltur fra Ao Nang. Ønsker du å forhåndsbooke transport, vet jeg at Krabi-Spesialisten er eksperter på transport i området. Du kan lese mer om norske Ingeborg som startet dette selskapet for 12 år tilbake: Bryllupsplanleggeren i Ao Nang

→ Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Tips til strandliv utenfor allfarvei

Kun tre timer i bil unna Krabi finner du Khanom, et langt mindre kjent strandområde, der største attraksjoner er uberørte strender, rosa delfiner og spennende lokale markeder.

Baan Thong Ching Khanom Thailand (8 of 13)

Les artikkelen her

→ Les også: Reiseguide til Thailand


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Thailand ser helt fantastisk ut! Jeg reiser dit for første gang i november selv, mens samboeren har vært der tidligere. Gleder meg helt utrolig masse – og definitivt ikke noe mindre etter å ha sett dette innlegget. 🙂

error: Content is protected !!