Kriminell utsikt på Marstrand

Marstrand, Sverige

Carlstens fästning, Marstrand
Foto: Mette S. Fjeldheim

Høyt oppe på Mastrands øy ligger Carlstens festning og troner. Majestetisk, stolt, og historisk – blodig historisk.

Festningen er godt bevart, med murene og kjettinger intakt. En gang norsk øy, men senere svensk, ble Marstrand i 1658 beordret bygget av den svenske kongen Carl X.

Kapten Wikström pekade föröver, mot siluetten som reste sig mörk mot himlen långt bort i fjärran.  «Carlstens fästning. Vi är i Marstrand före kvällen». – Porto Francos Väktare, Ann Rosman (s. 33)

Den mest kjente fangen var Lars Larsson Molin – bedre kjent som Lasse-Maja. Husket som en bedrager, kledd ut som kvinne, og benådet for sin kokkekunst i fangenskap.  I dag æret ved at båten over til øya og en restaurant bærer hans kallenavn.

Som nevnt i forrige innlegg, var Marstrand en tid en frihavn, i perioden 1775 – 1794. En frihavn for skatt, for religion, og ikke minst – for forbrytere. Her er det nok av interessante antekdoter å ta fatt i … Som altså krimforfatteren Ann Rosman har gjort.

[slideshow]

Les også: Midtsommar på Marstrand.

Alle fotos ved Mette S. Fjeldheim

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.