Kunst og kos i Karlstad

Kunst og kos i Karlstad

Kunstgalleriet Sandgrund Lars Lerin, kunstprosjektet Artscape 2017 og byens nærhet til flere gallerier og serveringssteder i området, gjør Karlstad til et koselig sted å tilbringe helgen – kun tre timer å kjøre fra Oslo. Byens mange spisesteder med hyggelige priser gjør det ikke mindre forlokkende å ta turen over grensa.

Gjennom Värmlands store prosjekt, Artscape 2017 Värmland -White Moose Project, trenger du ikke en gang oppsøke museum for å se kunst ved et besøk i byen, eller ni andre av Värmlands 16 kommuner. Nå finner vi også kunst ute på gata!

→ Les mer om Artscape 2017 «The White Moose Project» 

Artscape er en organisasjon som jobber for å fremme kunst ute i det offentlige rom og mener kunst ikke kun skal være viet til museum og gallerier. Men er det ett galleri du vil oppsøke, er det Sandgrund Lars Lerin. Den tidligere danserestauranten ved Klaraälven rommer i dag den permanente utstillingen til den folkekjære kunstneren Lars Lerin, som har en stor produksjon akvareller, foruten å ha utgitt rundt femti bøker.

Han blir gjerne omtalt som ”den nye Carl Larsson”, en annen svensk favoritt. Men der Larssons akvareller er lyse og idylliske, er Lerins langt mørkere, mer fotografiske i uttrykket, og rommer håndskreven tekst blandet med motivet.

– Han bruker enorme mengder vann på sine spesialbestilte flater. Av og til tar han dem til og med inn i dusjen! Eller, hvis han ser det regner ute, hender det ikke sjelden han tar med seg papirene ut, og lar regnet forsyne dem med fukt. Det forteller Marianne Eriksson, daglig leder ved galleriet. Hun kan også fortelle at besøkene her på galleriet har eksplodert den senere tiden. Mye av økningen i besøkstall skyldes tv-serien ”Vänligen Lars Lerin”.

Men det er ikke bare Lars Lerin som trekker nordmenn til denne delen av Värmland. – Vi er veldig glade for å få besøk av nordmenn, sier turistsjef i Karlstad kommune, Maria Westin. – Nordmenn liker å kose seg! Og det er nettopp det nordmenn nok liker så godt med Karlstad – de mange hyggelige spisestedene, nærheten til severdigheter i Sør-Värmland og ikke minst de mange badeplassene i området.

I mange år har nordmenn tatt turen over grensa for å danse til Vikingarna og andre danseband som har spilt her opp igjennom årene. Nå er det også konserttilbud på Karlstad CCC som gjerne lokker. Og for klassisk interesserte, Wermland Opera.

Nå har vi altså nok en grunn til å turen hit – for å se gatekunsten i prosjektet Artscape 2017 Värmland, The White Moose.


Reisetips til Karlstad

Det tar rundt tre timer å kjøre fra Oslo, og det går også tog hit fra Oslo S. En sykkelsti, Unionsleden, er under utvikling mellom Moss og Karlstad.

Klaraälven renner gjennom byen, som ligger like ved Vänern. Både i elven i byen og i området rundt finnes mange fine badeplasser for sommergjester. Byen er tilrettelagt for syklister, så det er lett å komme seg rundt.

Omtalte steder er merket av på kartet helt nederst

Overnatting

Jeg valgte å bo på Elite Stadshotel Karlstad på grunn av beliggenheten og dets lange historie som byens stadshotell. Hotellet ligger like ved Klaraälven og museumene Sandgrund og Värmlands museum. Rommet jeg fikk tildelt var lyst, fint og rent og hadde stort bad.  Men det var kanskje noe mer sjelløst enn jeg hadde forventet av et historisk hotell. Imidlertid vinner det på plasseringen, og det finnes en veldig hyggelig uteservering på hotellet som vender mot elven.

Fika, lunsj og middag

Det ligger flere restauranter og kroer ved Kungsgatan (like ved Elite Stadshotel Karlstad) og på indre kai. Her er noen tips:

  • Olssons Bazar, som serverer steinovnspizza og grillmeny med sharing-tilbehør.
  • Nonna Grassa er et hyggelig sted å spise lunsj, og som ligger midt i byen.
  • For fika (kaffe og kake), sjekk ut Swenströmskas, Kafé Rosteriet eller Artisan Bread.

Å gjøre i Karlstad

  • Dra til Sandgrundsodden, vandre langs Klaraälven og besøk Värmlands museum og Sandbrund Lars Lerin
  • Se street art prosjektet Artscape 2017
  • Dra med båtbuss på Klaraelven
  • Dra på rekecruise på Vänern fra Inre kai
  • Se byen fra sykkelsetet: Karlstad er tilnærmet panneflatt og tilrettelagt for syklister. Lån en gratis sykkel (du finner dem ved Värmlands museum og på indre kai) og gjør deg kjent med byen på to hjul
  • Er det fine temperaturer og badevær, glem ikke å ta med badetøy – her er mange fine badeplasser
  • Besøke byparken Mariebergskogen, som har mange aktiviteter og tilbud til store og små

Tips til utflukter fra Karlstad

Sliperiet i Borgvik

En touch av New York på den svenske landsbygda! I 2009 kjøpte Oscar Magnusson Borgviks gamle tresliperi og startet året etter kunsthallen Sliperiet. I dag er dette en viktig del av Värmlands kultur. Har kvalitetsrestaurant med fokus på lokale råvarer og ligger i et hyggelig område ved vannet. Les mer her

→ Sliperiet Borgvik ligger ca. en halv time å kjøre fra Karlstad

Alsters Herrgård

Gustaf Frödings minnegård, en 1700-tallsherregård som ligger 8 kilometer øst. Her kan du bli med på omvisning, handle i butikken, vandre i den engelske hagen og spise lunsj. Les mer her

→ Alsters herrgård ligger ca. ti minutter å kjøre fra Karlstad

Dömle Herrgård ved Deje

Herregården ligger idyllisk til ved et lite vann og har den eneste privateide kirken i Sverige med sakrale rettigheter. Selve bygda rundt Dömle har en historie som går tilbake til 1400-tallet, mens selve herregården sto ferdig i 1864. Ikke minst har det et kjøkken som regnes som et av Värmlands beste. Les mer her

→ Dömle Herrgård ligger ca. en halvtimes tid å kjøre fra Karlstad

Segerstads skärgård ved Vänern

Et naturreservat som består av skogsområde og søtvannsskjærgård, med stier og rasteplasser, samt et lite uthus med vedovn, griller utenfor og toalettfasiliteter. Veldig fint turområde. Les mer her

→ Segerstads skärgård ligger ca. en halvtimes tid å kjøre fra Karlstad

Picasso-skulpturen i Kristinehamn

Ved stranden i Kristinehamn står en av verdens største Picasso-skulpturer oppført. Skulpturen er gjennomført i samarbeid med den norske kunstneren Carl Nessjar og ruver 15 meter over bakken. Området rundt er et hyggelig strandområde, hvor man også kan ta et bad om det frister.

→ Kristinehamn ligger ca. en halvtime å kjøre fra Karlstad

Mer fra Värmland

Tre herlige herregårder i Värmland

Selma Lagerlöfs Värmland

Gatekunstprosjektet White Moose Project Värmland

Fakta om Karlstad

Hovedstad i Värmlands län og det mest befolkningstette området i Värmland

Universitetsby med ca. 10 000 studenter

Har ca. 90 000 innbyggere

Åsted for unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige

Ligger tett på Vänern, Vest-Europas største ferskvannsinnsjø

Sola i Karlstad
Sola i Karlstad på en regnværsdag

Sola i Karlstad

Selv om Karlstad er tredje mest solrike sted i Sverige, er det ikke derfor byen kalles Sola i Karlstad.

Opprinnelsen kommer fra historien om servitrisen Eva-Lisa Holtz, som levde her i Karlstad på slutten av 1700-tallet.

Hun gikk for å være en uvanlig munter og glad servitrise med kallenavnet – selvsagt – ”Sola i Karlstad”.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!