En rundreise i Lofoten

En rundreise i Lofoten

Fantastiske Lofoten! Det er ikke rart ”alle” snakker om dette området i nord, med øyer, høyreiste fjell, de vakreste strender og mest idylliske fiskevær. 

Så ble det endelig vår tur til å dra til Lofoten, drømmereisemålet som har stått på ønskelista så lenge, men som av ulike årsaker dessverre har vært flyttet på så mange ganger allerede.

Vi dro nordover en junidag for å kjøre rundt mellom fiskevær, dra på rib-turer og i det hele tatt, bare oppleve naturen.

For en opplevelse!

Vi var da også veldig heldige med været. Først de to siste dagene var det litt yr og overskyet. Men midnattssola fikk vi oppleve, det magiske lyset og temperaturene var milde under hele oppholdet. Vi møtte mange fine folk, spiste herlig mat, dro ut på vandringer midt på natta og fikk testet flere rib-turer.

Les om naturopplevelser med rib i Lofoten her

Idyll i Lofoten

Jeg har en god del tips fra turen, som jeg tenkte å dele med deg som måtte trenge info, innspill og reisetips til egen tur. Tipsene har spesielt fokus på steder verdt å besøke, samt spisesteder vi har testet.

Vi dro til Lofoten like før høysesong og det var fortsatt ledige rorbuer rundt omkring, det var null kaos på veiene og vi fikk gå mye alene ute i naturen. Ikke minst: de lokale hadde tid til oss!

På biltur i Lofoten

En rundreise i Lofoten

Kart over omtalte steder, praktisk info og hotelltips lenger ned

Svolvær – et bysentrum i Lofoten

Svolvær
Svolvær

Dette er rett og slett Lofotens eneste by og dermed hovedstad for øysamfunnet. Herfra går det ferje til flere andre deler av Lofoten. Her ligger større hotell, butikker, en hyggelig havn med flere restauranter, samt en større turistinformasjon.

Vi dro på ribtur herfra og ut i Trollfjorden, på havørnsafari, samt fikk se noen av de mest idylliske strendene og stedene i området. Mer om dette i nevnte artikkel her

Vi spiste lunsj en dag der, på Du verden!, som serverer alt fra sushi til pizza. I overkant bred meny, kanskje. Jeg gikk for ferske reker, men de er ellers kjent for fiskesuppen.

Ellers er restauranten Bacalao og Kringla bakeri populært. Jeg falt litt for konseptet på Hjerterommet kafé, uten at jeg selv har spist der.

Ekte og nært i Kabelvåg

Kultursti ved Kabelvåg
Vi gikk langs kulturstien fra Nyvágar til Kabelvåg

I Kabelvåg er det langt mindre turister enn både Svolvær og Henningsvær.  Den lille bygda er kanskje ikke så idyllisk som naboene, men her likte vi oss veldig godt. Kabelvåg ligger like ved Lofoten museum, Akvariet og Galleri Espolin.

Velger du, som oss, å bo på Nyvågar rorbu, er du nært alt dette og du kan spasere til Kabelvåg langs kulturstien som fører gjennom det gamle tettstedet Vágar og en rekke historiske minnesmerker.

Vi spiste et herremåltid på Nyvågar Rorbu, som serverer gourmetmat av klassiske Lofoten-retter.

Præstengbrygga pub og spisted serveres det ferske reker og burger, blant annet. Vi testet begge deler, med utsikt mot havet fra annen etasje. Det økologiske bakeriet i gågata har god bakst og er du heldig står Arroub på utsiden og selger nystekte fiskekaker. Mmmmm.

Over gata for bakeriet er butikken Rundt og rundt, der Sylvia Henriksen selger egenproduserte gjenvinnede produkter av stoffmateriale. Verdt å ta turen innom!

Sjarme i varme Henningsvær

Henningsvær, Lofoten

Ultrasjarmerende, kanskje litt turistifisert, men likevel en favoritt i Lofoten. Her finner du koselige kaféer og gallerier, samt en av Lofotens beste restauranter, Fiskekrogen.

Vi gikk i stedet til fargerike, maksimalistiske Klatrekaféen, hvor jeg valgte meg bacalao til lunsj. Denne var kanskje litt i overkant salt, men god på smak og på stedet har superhyggelig atmosfære.  Vil du ha kaffe, er det til Brent du skal legge turen.

Det ble også rom for litt shopping: vi investerte i keramikk på det flotte utsalgsstedet for brukskunst i Henningsvær: Engelskmannsbrygga.

Til RIB-turen dagen etter trengte jeg en lue – den kjøpte jeg hos Haddock, som får luene håndstrikket i Nepal. Drops er ellers en koselig interiørbutikk med godt utvalg i gaveartikler.

Nydelige Nusfjord

Nusfjord, Lofoten
Nusfjord

Det kanskje mest sjarmerende, dog ikke lenger aktive, fiskeværet vi besøkte, var Nusfjord. I dag er det et levende museum med kafé, restaurant, en historisk kolonialforretning og ikke minst – utleie av rorbuer. Her kan man bo, fiske og sløye fisken i land i lag, se film fra skreiens og fiskeværets historie og generelt nyte naturen og stillheten.

Vi spiste lunsj på Karoline kafé og restaurant. Her kan jeg spesielt anbefale fiskesuppen.

Kortreist gourmet på Sakrisøy

Sakrisøy, Lofoten

Like før brua over sundet som fører til Reine på øya Moskenesøy, ligger et lite fiskevær med sennepsgule bygninger og store tørkestativ med tørrfisk.

Her ligger gourmet-butikken Anitas sjømat, like ved havnen og med fiskemottaket som nærmeste nabo. Her selges rekeburger og fiskesuppe, sprellferske reker og andre herlige fristelser av kortreist mat og lokale råvarer.

Går du over veien og opp en liten bakke, kommer du til et annet lite gult bygg ved en brygge i en liten bukt. Her ligger koselige Underhuset restaurant. På fine dager er det fint å sitte ute. Men også inne er det veldig koselig å være.

Rein idyll i Reine

Reine i Lofoten

Reine, den lille bygda jeg kjenner mest fra den litterære festivalen Reine Ord – endelig fikk jeg se den lille bukta, med den lille bygda med de røde rorbuene blant de høye, spisse fjellene på alle kanter.

Et ørlite sentrum med kafé, pub og restaurant, samt et galleri lenger opp i veien. På Gammelbua på Reine rorbuer serveres tradisjonsrik norsk mat, og det benyttet vi oss av – både til frokost og middag.

Foruten de idylliske rorbuene, er det området rundt som trekker min interesse tilbake hit, eventuelt. Fint utgangspunkt for vandreturer – men styr unna Reinebringen frem til sherpaene har lagt ferdig trappene til toppen – dit er det livsfarlige å legge ut på tur nå.

Ellers er det gode muligheter for fiske-, padle- og båtturer ut på havet. Vi dro på både midnattsolssafari og malstøm-ribtur.

Mange elver små danner Å

Å i Lofoten

Ganske riktig: navnet til fiskeværet Å kommer av at flere elver samler seg her og renner ut i bukta der det tidligere fiskeværet, i dag turistmagneten/utendørsmuseet Å.

Koselig og billedskjønt, men preget av at det ikke lenger er et levende samfunn. Her ligger også Bakeriet i Å, kjent for sine kanelsnurrer, som har holdt åpent her siden 1844.

Vi gikk først ut på tuppen av Å, der man kan se ut mot øyene Røst og Værøy. En fin spasertur i flott natur.

→ Les også: 3 korte vandreturer i Lofoten

Slik reiser du dit

Vi fløy via Bodø til Svolvær flyplass og hjem fra Leknes flyplass, via Bodø. Vi leide bil på flyplassen i Svolvær og leverte den på Leknes. Det går også ferjer.

Under annonsen ser du flere stemningsbilder og et kart. 

affiliate-annonse for booking.com

Tips til overnatting i Lofoten

Nyvagar rorbuer, Lofoten

Nyvågar rorbuhotell

Nyvågar ligger sentralt til i Storvågan, og tilbyr leiligheter på 2 etasjer i tradisjonelle norske rorbuer, med kostnadsfri Wi-Fi og avgiftsfri parkering. Alle leilighetene har enten balkong eller terrasse. Personlig testet! 

Les mer her

Sakrisøy rorbuer

Disse rorbuene ligger ved sjøen, 3,5 km fra det vakre fiskeværet Reine og 50 km fra Leknes sentrum. Boenhetene kan skilte med kjøkkenkrok, sittehjørne og balkong med utsikt over sjøen.

Les mer her

Eliassen rorbuer

Eliassen Rorbuer holder til i renoverte fiskehytter på Hamnøy. Overnattingsstedet tilbyr rorbuer med kjøkkenfasiliteter samt gratis bruk av robåter om sommeren.

Les mer her

Reine rorbuer

Alle boenhetene på Reine Rorbuer har utsikt over fjorden, tregulv og eget bad. Rorbuene har i tillegg en kjøkkenkrok. Restauranten Gammelbua serverer tradisjonell norsk mat, og har spesialisert seg på sjømat tilberedt med ferske, lokale råvarer.

Les mer her

Lofoten bed & breakfast Reine

Ikke fullt så idyllisk som å bo i rorbuene lenger nede mot havet, men absolutt helt greit, rent og pent. Og ikke minst: prisen er langt mer vennlig. Personlig testet!

Les mer her

Henningsvær rorbuer

Disse rorbuene ligger ved sjøen i fiskeværet Henningsvær, kun 1,5 km fra Engelskmannsbrygga. Alle boenhetene har kjøkkenkrok, egen terrasse og gratis Wi-Fi.

Les mer her

Henningsvær bryggehotell

Dette koselige hotellet ligger på Heimøya i fiskeværet Henningsvær i Lofoten, og tilbyr gratis Wi-Fi og regional gourmetmat.

Les mer her

Reine, Lofoten

Stemningsbilder fra Lofoten

Idyll i Lofoten
Havørnsafari i Trollfjorden
Idyll i Lofoten
Idyll i Lofoten
Idyll i Lofoten
Lofoten 2017
Rørvikstranda, Lofoten
Utakleiv, Lofoten
Utakleiv
Idyll i Lofoten, Haukeland strand
Haukeland strand
Nyvågar, Lofoten
Nyvågar

Oversikt over stoppesteder


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
error: Content is protected !!