Magiske Halong Bay

Halong Bay langt nord i Vietnam, en tretimers kjøretur fra Hanoi.  Bilturen dit tar oss med på en reise forbi rismarker, trafikkerte tettsteder, fabrikker. Etter hvert som vi nærmer oss kysten, ser vi flere og flere klippeformasjoner rage opp over landskapet.

Et tegn på at vi straks er fremme.

Vi har bestemt oss for å bo i sikkerhet i land, på et hotell i Ha Long City. Vi har dessverre nylig lest skrekkhistorien om de 12 turistene som på tragisk vis gikk ned med båten tidligere i år, fordi mannskapet gikk på gambling i stedet for å passe skuta …

Denne reiseskildringen er mer enn 10 år gammelt og ble skrevet i forbindelse med en rundtreise i Sør-Øst Asia i 2011 – noe som ble starten på denne nettsiden #reiseminner

Vietnam: Halong Bay

I møte med båtparken i havna, og med nevnte hendelse i bakhodet, tenker vi vårt om sikkerheten ombord i de gamle båtene vi har valget mellom. Selv med oppgradering til beste alternativ ender vi opp med en nokså sliten og gammel båt.

Været er kjølig og disig. Vi besøker området på tampen av den tørre og kalde vinteren vi finner nord i Vietnam. Tåken som henger rundt i bukta, ser ikke ut til å ville lette. Den gjenstridige tåken hemmer utsikt over havet, men bidrar også til å styrke opplevelsen av en magisk reise.

Etterhvert som vi beveger oss lenger og lenger fra land, ser vi ser stadig flere klipper komme ut av tåken rundt oss. For det er så klart de nevnte klippeformasjonene av kalkstein vi er kommet hele veien hit til Nord-Vietnam for å oppleve.

Og klipper er det mange av, visstnok i alt 1 960. Øyformasjonene, som står opp som var de  kastet ned fra himmelen der ute i bukta, har vært under konstant endring i løpet av det det anslås å være 500  millioner år. Vietnameserne har naturligvis en egen myte som forklarer hvordan dette naturfenomenet oppstod. Naturvitenskapen har andre forklaringer.

Uansett hvordan det hele har oppstått, er det en eventyrlig og tilnærmet overnaturlig opplevelse å tøffe av gårde mellom de mange, høye tårnene av noen fjell. Flere av øyene har grotter og caves, der havstrømninger i løpet av mange år har skapt hulrom på mange meter i omkrets. Vi besøkte to av dem; Heaven Grotto og Cave of Hidden Wood.

Det var nok ikke bare fordi det var kjølig der inne i fjellet, at jeg fikk gåsehud.

Heaven Grotto har 39 meters takhøyde, og består av flere større kammere som vi vandret rundt i. Mens jeg vandrer rundt der inn i kulden, jobber jeg for å ta inn over meg det faktum at det ikke er det vietnamesiske veivesenet som har vært litt uheldig med kruttet, men naturen selv som, i følge vår guide, har brukt 200 millioner år på å skrape ut fjellmassene. Man kan bli religiøs av mindre.

Ikke så rart da, at Unesco Heritage Foundation har funnet området verdig til å settes på sin eksklusive liste. To ganger, intet mindre.

Halong Bay, Vietnam
Flytende fiskelandsby i Halong Bay

Det er ikke bare turister og de som jobber med turistene som båtes rundt i Ha Long Bay. Bukta består også av flere fiskelandsbyer, hvor innbyggerne bor i sine flytende hus, og lever av fiske og akvakultur. Vi besøkte en av disse flytende landsbyene.

Området i land, rundt bukta, består av to byer som mer eller mindre har vokst sammen. Vi bodde i Ha Long City, en by som mer eller mindre nå konsentrerer seg om turismen. Her ligger en rekke hotell, samt restauranter og markedsboder nede ved kaien. Det er stille i gatene når vi er der, og det er tydelig at man venter på større inntog av turister når været blir varmere.

Vietnam: Grotte i Halong Bay

 

Mer fra Vietnam

Oppdatert februar 2016


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!