Mariangela Di Fiores Italia

Det er kommet en ny italiensk kokebok på markedet: norsk-italienske Mariangela Di Fiore har foretatt en reise sammen med fotograf Josefin Linder.

Di Fiore er barnebokforfatter, samt har titligere utgitt boken Min italienske bestemors kjøkken der hun forteller sin egen families historie fra Napoli. Mitt Italia er en matreise gjennom syv italienske regioner, der møter med mennesker og matkultur underveis står sterkt.  Regionene som er omtalt, er Piemonte, Veneto, Emilia Romagna, Toscana, Lazio, Campania, og Sicilia.

Resultatet har blitt en inspirerende bok der jeg nok en gang kjenner en lengten tilbake til Italia. Ja, jeg får til og med lyst å slå til litt med litt ekstra kokkelering på kjøkkenet. Oppskriftene er av den ikke alt for avanserte sorten og bildene i boka er både inspirerende, gjenkjennelige og tar meg som leser med tilbake på en reise rundt i Italia sammen med Di Fiores.

Men hvordan valgte Di Fiore ut hvilke regioner hun skulle besøke, hvordan samlet hun inn oppskriftene og hva er hennes beste reisetips?

Jeg har stilt forfatteren noen av de spørsmålene jeg selv lurte på:

Hvordan valgte du ut regionene du ville skrive om?

Alle de tyve regionene i Italia har en rik og spennende matkultur og egentlig ønsket jeg å dekke dem alle som en. Men det ville blitt et altfor omfattende prosjekt, så jeg valgte de syv regionene jeg var mest spent på selv og som jeg tenkte ville gi et bredt inntrykk av landet.  Gjennom disse fikk jeg dekket både sør, midten og nord- Italia, innlandet og kyst, byer og fjell og øyliv.

Hvilken region mener du flere nordmenn bør besøke?

Generelt vil jeg anbefale alle å reise til en region de ikke har besøkt før. Ofte ender man med storbyhelg i Roma, Venezia eller Firenze, men hva med å prøve en gårdsferie i Piemonte? Eller reise Sicilia rundt? Eller hvorfor ikke legge storbyferien til feks Bologna?

Har du en favorittregion? 

Åh, det er vanskelig å svare på. I utgangspunktet var det Campania, da min familie er fra Napoli og det er et sted jeg har veldig mange sterke og gode minner fra og selv har tilbragt mange år av livet mitt. Men gjennom denne reisen har jeg fått se så mange flotte sider av Italia, og jeg  forelsket jeg meg virkelig i alle de forskjellige regionenes fantastiske landskaper og særegenheter.

Eller favorittrett?

Kan jeg velge tre? Sommerstid er en capresesalat laget på solmodne tomater, basilikum og ekte bøffelmozzarella fra Napoli eller nykokt spagetti med hjerteskjell (spaghetti vongole) det beste jeg kan få. På høst- og vinterstid er det La Parmigiana, som er ovnsbakte auberginer med tomatsaus, mozzarella og masse parmesan.

Hvordan har du gått frem for å samle inn oppskrifter?

Jeg reiste rundt i de forskjellige regionene og møtte lokale mennesker som inviterte meg inn i sine hjem, fortalte om sin lokale mat og råvarer, og  villig  delte sine oppskrifter med meg.

Hvilken mat lager du helst hjemme?

Enkel, sunn og rustikk italienske mat med mye grønnsaker og fisk. Nå på vinteren lager jeg ofte varme, deilige supper og minestroner. Sommerstid går det mye i friske salater og sjømat.

Er det noen du møtte underveis om har gjort spesielt inntrykk?

Alle de jeg intervjuet i boka mi gjorde inntrykk på meg. De bød på seg selv, sine  personlige historier og, ikke minst, sin lidenskap for mat. Dersom jeg må velge én favoritt fikk nok nøttefamilien i Piemonte en spesiell plass i hjertet mitt. Det var en utrolig varm og fin familie som levde i pakt med naturen og hadde oppnådd sin store drøm om å leve av å dyrke hasselnøtter. De var svært generøse og kjøkkenet var alltid fullt av sang, latter og masse god mat.

Hva er dine beste reisetips til Italia?

Nå som det nærmer seg jul, så vil jeg gjerne anbefale et besøk i «julekrybbegaten» San Gregorio Armeno i Napoli. I denne vakre gaten i det historiske sentrum av Napoli holder julekrybbemakerne til. Side om side sitter de i verkstedene sine og lager de mest fantastiske julekrybbene du bare kan tenke deg. Håndtverket har gått i arv gjennom generasjoner og et besøk her gir en helt unik julestemning.

-> Les også intervjuet med Jon Berg, forfatter av boken Italia – en matsafari

Mer å lese fra Italia

Reiselykke har fått tilsendt et vurderingseksemplar fra Cappelen Damm 

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!