Byguide til eksotiske Marrakech

Fargerik og eksotisk, tradisjonsrik og eksotisk. Marrakech er storbyen som byr på skjulte perler, hemmelige riads og opplevelser for alle sanser

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Slik kan jeg fortsette å skape gratis kvalitetsinnhold med nyttig informasjon for deg. 

Den krydrede duften river i neseborene. En skarp touch av stjerneanis, et snev av kardemomme. Og hvordan dufter egentlig safran? Jeg er i hvert fall sikker på at jeg kjenner igjen smaken av spisskummen i lufta som jeg puster inn her jeg går gatelangs i Marrakech – den ferskenfargede byen som spiller på alle sanser.

Medinaen i Marrakech

Sanselige inntrykk

Eksos av gamle Mercedes’er og sprukne potter fyller neseborene mine, støvet legger seg som en hinne over naken, klam hud under sjalet.

Den harske eimen av hestene som står stilt opp og pyntet får nesevingene til å vibrere. Kusken på siden ser ikke ut til å plages, han mer enn gjerne vil frakte meg og andre turister fra a til å. Det frister ikke noe videre. Ikke i dag. Jeg fortsetter til fots.

Den flerstemte kallingen fra minaretene gjentar seg i løpet av dagen. Der den ene muezzinenstarter, fortsetter den andre, tredje, fjerde, før vi er tilbake igjen til første mann, og dernest mister jeg tellingen og retningen.

For hvem synger hvor? Det minner om hjemvendte fugler om våren, yre av glede over solstråler, grønt gress og en lang sommer i vente.

Eksotiske Marrakech i Marokko

Eksotiske Marrakech

Fugler har de til gangs også her i Marokko. Ivrige, kvirende småfugler som liker seg så godt i riadenes lune hi. Svalene skriker, stuper, danser mot himmelen.

Noens hane galer der borte et sted, en gjøk sier ko-ko. Og overalt denne sildrende lyden av fontener. Men også den plaskende lyden av noen som tar et svømmetak i et bortgjemt basseng.

Den svale brisen bærer lyden av klappende hender, trommer, sang og heiarop fra utendørsteateret Djemaa el-Fna. 

Fløytende biler, mopeder som putrer, esler med kjerrer og syklende menn. De frakter alt fra stabler med lett knuselige egg til lange, rustne rør. At det går bra, er mer enn jeg kan fatte.

Trengselen er stor i de smale gatene, der biler, esler, mopeder, syklister og gående haster av gårde, tilsynelatende komplett uten trafikkregler, men likevel etter en uforståelig orden.

Det er visst ingen som krasjer inn i hverandre, de har alle en tilsynelatende stålkontrol på kjernemuskulaturen, der de balanserer i fart.

Medinaen i Marrakech

Livlige bygater

Kvinner med sjal, kvinner uten sjal, kvinner heldekket i sort. Noen bærer tungt. Andre leier en liten hånd, mens atter andre triller en barnevogn gjennom trafikkerte gater. Barn som løper, barn som leker i gatene, barn som dabber en ball. Det er så mange inntrykk her jeg går, gatelangs i Marrakech.

Jeg møter selvsagt turister, som meg. Horder av turister. Noen med nummer og merkelapper på. Disse går i flokk, fraktet inn i buss fra et av de større cruiseskipene. Andre har rastafletter og ryggsekk. Noen er alene. Andre går i tospann.

Et kjærestepar har pyntet seg, hånd i hånd rusler de i souk’en,tar inn og ganske så sikkert deler felles inntrykk. Fotoapparatene klikker. Linser zoomer inn og skyter vilt. Som var vi alle på jakt. Det er så mye å se, ta vare på, vise frem til dem der hjemme.

Marrakech

Medinaen i Marrakech

souk‘en der vi alle samles tilbys fargerike skinnsko, lamper av kunstferdig stål, tepper håndvevd i generasjoner. Her møter jeg vandrende selgere med belter om armen, selgere sittende på en krakk med tobakk i fanget, selgere som står i høyden over fargerik frukt tilbyr ferskpresset juice. Jeg hører dem alle; rope, lokke, bjuda på. Alt er til salgs. Det er bare snakk om pris. Riktig pris. – For you and me, som selgeren sa.

Og jeg møter guider – med og uten linsens. Guider som vil vise vei og unge gutter som vil lokke meg på avveie. Bare for moro skyld. Jeg skjønner dem godt.

En by av skjulte perler

For her inne i medinaen, i denne labyrinten av en gammelby, er det lett å gå seg vill. Det er et must å gå seg bort. For dette er Marrakech – det spennende, fargerike Marrakech, med riads, hemmelige hager og flust av skjulte perler.

Det sies at Marrakech er den rosa byen i innlandet av Marokko. For meg ser den definitivt mer aprikos ut. Solbleket, riktig nok, men ikke desto mindre vakker eller eksotisk. Og i bakgrunnen av det hele troner de snødekte Atlas-fjellene mot skyfri himmel.

Marrakech er alt dette og mer til. Mye mer.

For dette er Marrakech – det spennende, fargerike Marrakech, med riads, hemmelige hager og flust av skjulte perler.

Reisetips til Marrakech

Kanskje er det ikke så rart at det nettopp var Marrakech som toppet Trip Advisor’s liste over verdens 25 beste reisemål i kåringen»Travelers Choice Awards 2015″. For her vil man oppleve en herlig miks av berber-kultur, afrikansk og marokkansk, samt – den i stor grad tilstedeværende touchenav fransk luksus midt i alt det eksotiske.

5 sentrale severdigheter i Marrakech

Først og fremst handler et besøke i Marrakech om å oppleve gatebildet, medinaen, støyen, støvet og duftene. Det finnes også flere severdigheter du bør prøve å få med deg.

Gatelangs i Marrakech

Medinaen i Marrakech

Kryddere, slangetemmere, mopeder og handlende. Levende kyllinger i bur som flakser, en bod full av skinntøfler. Duftene er sterke, fargene like så. Smale smau og trange passasjer – her er det lett å gå seg vill. Og definitivt et sted å legge ut på vandring i Marrakech.

Les også: Krydderbyen Marrakech

Djemaa al-Fna

På den gamle avrettelsesplassen Djemaa el-Fna, der man har solgt slaver og gull for år tilbake, er det i dag et gateteater uten sitt like. Funnet verdig en plass på Unescos erverdige liste over unike steder, er Djemaa el-Fna i Marrakech selve høydepunktet for et besøk.

Men forbered deg på kaos, støy og store menneskemengder. Inntrykkene er mange. Det er herfra den særegne lyden av slangetemmerens fløyte lyder over store deler av byen. Menn med slanger om halsen kommer opp til meg, de vil legge de ekle krypene om min. Ellers takk! 

Slangetemmer Djemaa al-Fna

Den lille sjimpansen like bortenfor har fått finstasen på og fungerer som magnet for små barn med foreldre som har penger. En blind mann synger en sang jeg aldri har hørt. Stemmen er nasal og klokkeklar.  Kvinner i burka sitter i ring og tilbyr spådom og hennamalte kunstverk som kroppsmaling.

Og i dét mørket senker seg og himmelen blir oransje, dukker tusen små elektriske stjerner opp på plassen Djamaa el-Fna som nå har blitt omgjort til kokkenes bord. Her finner vi nå rundt 100 mindre, lokale uterestauranter, med provisorisk oppstilte sitteplasser og alskens mat – alt fra innvoller, ku-tunger til snegler.

Jardin Majorelle

Denne parken er en av de mest besøkte stedene i Marokko. Den franske maleren Jacques Majorelle (1886-1962) brukte førti år på å utvikle hagen, som i dag er en eksotisk og fargesterk oase.

Yves Saint Laurent kjøpte parken i 1980, og i dag er det lange køer for å komme inn.

Det koster 70 Dhs for å komme inn, samt 30 Dhs for inngang til museet. Les mer om Jardin Majorelle her

Bahia Palasset

Palasset ligger i selve Marrakech og er fra slutten av 1900-tallet. Bygget av Si Moussa til sultanen, med mål om å vise essensen av islamsk og marokkansk stil.

Koutoubia minaret og moské

Minareten strekker seg høyt over byen og er som et landemerke, godt synlig over alt. Les mer her 

Gode matopplevelser i Marrakech

Tajin, pastille, eller couscous? Lam, kylling eller fisk? Eller hva med klassikeren syv markokkanske salater? 

Eksotiske kryddere, couscous og tajine står som typisk for marokkansk mat. Men også fransk inspirasjon står sentralt, ikke minst i Marrakech. I Marokkos hovedstad finner vi tradisjonsrike spisesteder og trendy restauranter side om side.

Marmonia Marrakech

For maten i Marokko er et kapittel for seg. Og i en ny by, med alt mulig av tilbud, er det lett å gå seg både vill og matforvirret. Ønsker du å spise et sted andre har testet før deg?

Her er 5 tips til gode restauranter i Marrakech

Hotelltips til Marrakech

Skal du oppleve en ekte marokkansk hotellopplevelse, vil jeg anbefale minst en natt på en riad og en kashbah. En riad er et tradisjonelt marokkansk hus eller palass med en indre hage eller gårdsplass. Som den vi bodde på i Imlil.

Mens en kasbah var en form for islamsk by eller festning, og i kasbahen bodde den lokale lederen. Dette fungerte også som forsvar når byen ble angrepet. Vi bodde i en kasbah litt utenfor Marrakech, i Ourika-dalen.

Kilde: Wikipedia 

Her er tre tips til hvor det er bra å bo i og rundt Marrakech:

 

hotell i marrakech, les jardis de la koutoubia

Les Jardins de la Koutoubia* er en riad i luksusklassen, med store rom, to svømmebasseng og god restaurant, nært Djemaa el-Fna. Jeg har selv bodd her og kan virkelig anbefale stedet. 

Hôtel & Ryads Barrière Le Naoura* er en større riad og mer som et hotell. Her er det store, luftige rom, stort basseng og med fem – ti minutters gange til gamlebyen. Jeg har også overnattet her selv. 

Dar El Fallah* er et øko-luksus i Ourika-dalen, der du som gjest gjør en forskjell for lokalbefolkningen. Er ikke det flott? Stedet ligger rundt tjue minutters biltur unna Marrakech, og jeg har selv bodd her. Stilfullt sted! 

hotell i marrakech, hotell fellah

 

Mer lesestoff fra Marokko

 

Første gang publisert 1. april 2015. Revidert og oppdater februar 2024

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. Så vakkert og levende beskrevet! Jeg forflyttet meg i alle fall med en gang tilbake til souken og medinaen i Marrakech 🙂 Et vidunderlig og fargerikt kaos! Nydelige bilder også, lyset var så flott!

  2. Kjenner det kribler voldsomt i reisenervene av å lese om Marrakech i dag, når flyet til Marokko går på lørdag. Min første tur til landet, og jeg gleder meg så sinnsykt at jeg nesten er litt kvalm. 😀 Spennende!

error: Content is protected !!