Eksotiske Marrakech

Marrakech

Den krydrede duften river i neseborene. En skarp touch av stjerneanis, et snev av kardemomme. Og hvordan dufter egentlig safran? Jeg er i hvertfall sikker på at jeg kjenner igjen smaken av spiskummen i lufta som jeg puster inn her jeg går gatelangs i Marrakech – den ferskenfargede byen som spiller på alle sanser.

Medinaen i Marrakech

Eksos av gamle Mercedeser og sprukne potter fyller neseborene mine, støvet legger seg som en hinne over naken, klam hud under sjalet. Den harske eimen av hestene som står stilt opp og pyntet får nesevingene til å vibrere. Kusken på siden ser ikke ut til å plages, han mer enn gjerne vil frakte meg og andre turister fra a til å. Det frister ikke noe videre. Ikke i dag. Jeg fortsetter til fots.

Den flerstemte kallingen fra minaretene gjentar seg i løpet av dagen. Der den ene muezzinen starter, fortsetter den andre, tredje, fjerde, før vi er tilbake igjen til første mann, og dernest mister jeg tellingen og retningen. For hvem synger hvor? Det minner om hjemvendte fugler om våren, yre av glede over solstråler, grønt gress og en lang sommer i vente.

Eksotiske Marrakech i Marokko

Fugler har de til gangs også her i Marokko. Ivrige, kvirende småfugler som liker seg så godt i riadenes lune hi. Svalene skriker, stuper, danser mot himmelen. Noens hane galer der borte et sted, en gjøk sier ko-ko. Og overalt denne sildrende lyden av fontener. Men også den plaskende lyden av noen som tar et svømmetak i et bortgjemt basseng.

Den svale brisen bærer lyden av klappende hender, trommer, sang og heiarop fra utendørsteateret Djemaa el-Fna.

Fløytende biler, mopeder som putrer, esler med kjerrer og syklende menn. De frakter alt fra stabler med lett knuselige egg til lange, rustne rør. At det går bra, er mer enn jeg kan fatte. Trengselen er stor i de smale gatene, der biler, esler, mopeder, syklister og gående haster av gårde, tilsynelatende komplett uten trafikkregler, men likevel etter en uforståelig orden. Det er visst ingen som krasjer inn i hverandre, de har alle en tilsynelatende stålkontrol på core-muskulaturen, der de balanserer i fart.

Kvinner med sjal, kvinner uten sjal, kvinner heldekket i sort. Noen bærer tungt. Andre leier en liten hånd, mens atter andre triller en barnevogn gjennom trafikkerte gater. Barn som løper, barn som leker i gatene, barn som dabber en ball. Det er så mange inntrykk her jeg går, gatelangs i Marrankech.

Medinaen i Marrakech

Jeg møter selvsagt turister, som meg. Horder av turister. Noen med nummer og merkelapper på. Disse går i flokk, fraktet inn i buss fra et av de større cruiseskipene. Andre har rastafletter og ryggsekk. Noen er alene. Andre går i tospann. Et kjærestepar har pyntet seg, hånd i hånd rusler de i souk’en, tar inn og ganske så sikkert deler felles inntrykk. Fotoapparatene klikker. Linser zoomer inn og skyter vilt. Som var vi alle på jakt. Det er så mye å se, ta vare på, vise frem til dem der hjemme.

Marrakech

souk‘en der vi alle samles tilbys fargerike skinnsko, lamper av kunstferdig stål, tepper håndvevd i generasjoner. Her møter jeg vandrende selgere med belter om armen, selgere sittende på en krakk med tobakk i fanget, selgere som står i høyden over fargerik frukt tilbyr ferskpresset juice. Jeg hører dem alle; rope, lokke, bjuda på. Alt er til salgs. Det er bare snakk om pris. Riktig pris. – For you and me, som selgeren sa.

Og jeg møter guider – med og uten linsens. Guider som vil vise vei og unge gutter som vil lokke meg på avveie. Bare for moro skyld. Jeg skjønner dem godt.

For her inne i medinaen, i denne labyrinten av en gammelby, er det lett å gå seg vill. Det er et must å gå seg bort. For dette er Marrakech – det spennende, fargerike Marrakech, med riads, hemmelige hager og flust av skjulte perler.

Det sies at Marrakech er den rosa byen i innlandet av Marokko. For meg ser den definitivt mer aprikos ut. Solbleket, riktig nok, men ikke desto mindre vakker eller eksotisk. Og i bakgrunnen av det hele troner de snødekte Atlas-fjellene mot skyfri himmel.

Marrakech er alt dette og mer til. Mye mer.

For dette er Marrakech – det spennende, fargerike Marrakech, med riads, hemmelige hager og flust av skjulte perler.

Reisetips til Marrakech

Kanskje er det ikke så rart at det nettopp var Marrakech som nylig toppet Trip Advisor’s liste over verdens 25 beste reisemål i kåringen «Travelers Choice Awards 2015». For her vil man oppleve en herlig miks av berber-kultur, afrikansk og marokkansk, samt – den i stor grad tilstedeværende touchen av fransk luksus midt i alt det eksotiske.

Severdigheter i Marrakech

Først og fremst handler det om å oppleve gatebildet, medinaen, støyen, støvet og duftene. Det finnes også flere severdigheter du bør prøve å få med deg. Her er fem høydepunkter:

Medinaen i Marrakech

Vi har forvillet oss i den delen av Marrakech der de lokale handler sin mat. Vi har gått i motsatt retning av det spennende gateteateret Jemaa el-Fna nå, i retning Marrakech Nouvelle.

Les mer om dette her: Krydderbyen Marrakech

Se slangetemmere på Djemaa al-Fna

På den gamle avrettelsesplassen Djemaa el-Fna, der man har solgt slaver og gull for år tilbake, er det i dag et gateteater uten sitt like. Funnet verdig en plass på Unescos erverdige liste over unike steder, er Djemaa el-Fna i Marrakech selve høydepunktet for et besøk.

Les mer om Djemaa al-Fna her

Besøke parken Jardin Majorelle

Denne parken er en av de mest besøkte stedene i Marokko, og verdt turen. Den franske maleren Jacques Majorelle (1886-1962) brukte førti år på å utvikle hagen. Yves Saint Laurent kjøpte parken i 1980, og i dag er det lange køer for å komme inn.

Det koster 70 Dhs for å komme inn, samt 30 Dhs for inngang til museet. Les mer om Jardin Majorelle her

Besøke Bahia Palasset 

Palasset ligger i selve Marrakech og er fra slutten av 1900-tallet. Bygget av Si Moussa til sultanen. Les mer her

Koutoubia minaret og moské

Minareten strekker seg høyt over byen og er som et landemerke, godt synlig over alt. Les mer her 

Kulinariske Marokko

Tajin, pastille, eller couscous? Lam, kylling eller fisk? Eller hva med klassikeren syv markokkanske salater? 

Nesten garantert fri for kjemisk tilsetning og med frittgående høns og lam – aldri i mitt liv har jeg spist så mye lam som da jeg var i Marokko. For her er lammet utrolig saftig, oftest tilberedt i tajine. Selv kyllingen, som sannsynligvis blir slaktet like før tilberedelse, har jeg aldri smakt make til – hverken før eller siden.

Gode restauranter i Marrakech

Maten i Marokko er jo et kapittel for seg. Og i en ny by, med alt mulig av tilbud, er det lett å gå seg både vill og matforvirret. Ønsker du å spise et sted andre har testet før deg?  Her er mine beste tips til gode restauranter i Marrakech.

Om det er første gang du skal spise i Marokko i det hele tatt, ville jeg allerede første kvelden gått på en ekte marokkansk restaurant, der du får smakt deg gjennom flere typisk marokkanske retter samtidig med hyggelig afrikansk underholdning. Dar Moha er et slik sted. Kommer du sommerhalvåret, når også kveldene holder fin temperatur, kan du sitte utendørs i bakhagen ved bassenget.

For en god indisk-asiatisk lunsj, prøv Les Jardins de Bala på Les Jardins de la Koutoubia. Be om bord ute i sol / skygge, og lytt til småfuglene som kvitrer, samt muezzinen som kaller til bønn. Periodevis kan du også høre stemningen fra Jemaa el-Fna helt opp til bordet. Prøv gjerne Chicken Tandori! Utrolig god. Nan brødet er supergodt.

For marokkansk festmåltid med magedans og etter hvert nattklubb, bestill bord på Comptoir. God mat og bra stemning. Men kom tidlig om du ønsker å kunne samtale under måltidet, da musikken skrus skikkelig til utover kvelden.

Det er også godt mulig å skeie ut med en bedre lunsj på det særdeles luksuriøse hotellet Mamounia. Restauranten vi valgte der, var den italienske.

Favoritten er imidlertid den franske klassikeren Le Grand Café de la Poste, som har vært en institusjon i mange år.  Prøv lammecaré med potetstappe! Har du bare lyst på en drink, er det veldig hyggelig stemning i restaurantens tredje etasje.

reklame: affiliate-lenker til booking.com

ANBEFALTE HOTELL – MARRAKECH

Les Jardins de la Koutoubia

En riad i luksusklassen, med store rom, to svømmebasseng og god restaurant, nært Djemaa el-Fna. Anbefales. Personlig testet!

hotell i marrakech, les jardis de la koutoubia

Les mer her

 Hôtel & Ryads Barrière Le Naoura

En større riad enn den over, og mer som et hotell. Store, luftige rom, stort basseng og med fem – ti minutters gange til gamlebyen. Personlig testet!

Hôtel & Ryads Barrière Le Naoura, hotell i marrakech

Les mer her

Fellah Hotel

Øko-luksus i Ourika-dalen. Rundt tjue minutters biltur unna Marrakech ligger Fellah hotel. Unikt og personlig testet!

hotell i marrakech, hotell fellah

Les mer her

Kasbah Agounsane

En kasbah i luksus-klassen ca. 40 minutters å kjøre fra Marrakech, i berber-land og i skyggen av Atlasfjellene. Har spa og utendørs svømmebasseng. Personlig testet!

Kasbah Agousane, Marokko

Les mer her

 

Mer lesestoff fra Marokko

Har du besøkt Marrakech? Har du tips du ønsker å dele? 

Denne artikkelen er oppdatert. Første gang publisert 1. april 2015

1 kommentar

  • Så vakkert og levende beskrevet! Jeg forflyttet meg i alle fall med en gang tilbake til souken og medinaen i Marrakech 🙂 Et vidunderlig og fargerikt kaos! Nydelige bilder også, lyset var så flott!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.