Nääs Fabriker – luksus og kos i ombygget fabrikk

Nääs Fabriker – luksus og kos i ombygget fabrikk

En halvtimes kjøretur fra Gøteborg, ligger Tollered og Nääs Fabriker. Denne tidligere bommullsfabrikken er i dag omgjort til opplevelsessenter med hotell, restaurant, kaféer og butikker.  

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Nääs Fabriker ligger landlig til ved en innsjø ved Tollered. Der det tidligere lå en nedlagt bomullsfabrikk, befinner det seg i dag et moderne hotell, med hyggelige serveringssteder og småbutikker, et co-workingområde, en streetfood-buss og badehus ved vannet. Dette er et hyggelig sted å dra til på dagstur fra Gøteborg – eller rett og slett sjekke inn på for en rolig weekendtur over grensa.

Utenfor Gøteborg

Selv kommer jeg hit med buss fra Floda stasjon og triller min koffert langs en smal landeveien. Jeg hører suset fra motorveien like ved, og tenker det var jammen bra jeg kom meg av før det gikk så lagt. Jeg glemte rett og slett å trykke på stopp-knappen da vi ankom Tollered – jeg tror jeg var for opptatt med å se ut av vinduet, på sjarmerende, typisk svenske, rødmalte hus og på en elv som rant forbi.

Tollered

Flaksen står meg bi, så jeg slipper å krysse motorveien. I stedet kan jeg trille kofferten gjennom undergangen og inn gjennom fabrikkområdet som en gang ble etablert av forretningsmannen Peter Wilhelm Berg.

Mine første tanker, i det jeg tusler gjennom Tollereds gater, går til like koselige Eidsfoss i Vestfold. Men når jeg kommer til det store fabrikksområdet nede ved vannet, kommer jeg også til å tenke på industribygda Odda og hvilke muligheter som finnes for det nedlagte fabrikkområdet der.

Fra fabrikk til hotell

For også disse lokalene her ved Tollered sto tomme en gang.  Men i 1990 kjøpte eiendomsselskapet Ernst Rosén fabrikkområdet og fortsatte den utviklingen Lerums kommune hadde gjort her siden overtakelsen i 1982. Og de har visjoner! Målet er å utvikle Nääs Fabriker til et av Sveriges kjæreste utfluktsmål.

Hotellet har 81 rom, med stilfullt interiør og sengetøy av egyptisk bomull. Det er et tilhørende badhus med badstu, steambad og boblebad, der man også kan dusje både inne og ute, samt ta et bad i vannet det ligger like ved. Et lite minus at man hører suset fra motorveien, men beliggenheten for øvrig er idyllisk og koselig.

Nääs Fabriker og Tollered

På hotellet og i de øvrige bygningene finnes det restaurant, kafé og en streetfood-buss som holder åpent enkelte dager om sommeren. Her er også flere butikker, som brudesalong, gullsmed, interiørbutikk m.m. Dette er med andre ord et hyggelig sted å dra på dagstur for å spise lunsj og eventuelt shoppe litt. Men Nääs Fabriker er også et flott sted å tilbringe et rolig opphold et lite stykke utenfor storbyen Gøteborg.

Nääs Fabriker

Tollered er i dag et koselig lite sted like ved Nääs Fabriker, preget av røde (og noen gule) trehus. Det finnes turstier å vandre langs eller å ta seg joggetur gjennom, om man foretrekker det. Det er også et par spise- og overnattingstilbud i Tollered, men ellers er det nede på fabrikken «det skjer».

Slik reiser du dit

Om du reiser med buss, kan du komme direkte til hotellet fra busstasjonen i Gøteborg, eller med tog til Flora og buss (10 min.) derfra til Tollered. Sjekk buss- og togtider på www.vasttrafik.se

Med bil: Tollerud og Nääs Fabriker ligger ca. 3,5 timer å kjøre fra Oslo, ca. 30 minutter å kjøre fra Gøteborg.

Sjekk prisen og se hva booking.com sine kunder sier om hotellet her *

Nääs Fabriker

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!