Når det å reise er farlig

Fly over London

I en normal verden ville jeg oppfordret flere til å reise ut i verden, oppsøke det ukjente og bli kjent med fremmede kulturer. Men vi er ikke i en «normal» verden. Vi lever i koronatiden, vår nye tidsregning. Og alt er snudd på hodet.

Jeg tror fortsatt på at kulturutveksling er den beste måten å bryte barriere, stoppe fordommer, øke forståelse mellom mennesker.
Men det er ikke Syden-ferien jeg tenker på da, selv om sol og varme gjerne er kjærkomment. Og det er ikke i en tid der vi har et virus som eskalerer, som tar livet av de svakeste blant oss og som det ikke finnes noen vaksine eller kur mot.

Oppfordringer til å reise, krysse grenser og feriere utenfor Norge kommer ikke til å komme fra denne kanten på en god stund. For verden er for tiden ikke bare en utrygg lekeplass i 2020 – det å reise kan være et farlig eksperiment.

Som Joacim Lund skriver i sin kommentar i dagens Aftenposten:

«Norges lave smittetall skyldes inngripende smitteverntiltak og en imponerende dugnadsånd, ikke et magisk arvemateriale som gjør det ufarlig å reise.»

Så selv om stadig flere åpner opp, selv om flere flyruter settes inn: Forhold deg til UDs reiseråd, om du kan. La vær å reise, om du kan. Legg heller ferien til Norge, i år – og les bøker fra andre deler av verden for å øke din kulturelle innsikt i stedet. For hvem har vel sagt at en Sydenferie er en menneskerett?

Det er visst på tide å hente frem Halldis Moren Vesaas så kloke ord igjen:

Det heiter ikkje: eg
no lenger
Heretter heiter det: vi

Sandvesanden

Vi har fine strender i Norge også! Her fra Sandvesanden på Karmøy

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.