Naturopplevelser og sightseeing i Calgary

Med en times biltur unna Canadian Rocky Mountains og  ville dyr i fritt leide like rundt hjørnet, er tur- og skigåing en syssel som appellerer til mange besøkende i området. Men det gjelder å ta sine forhåndsregler, så bjørnen ikke kommer og tar en …

Jasper Foto: privat
Jasper
Foto: privat

Den norske utflytteren Eirin Helland formidler her tips til hva man bør gjøre, hvor man bør spise, bo og dra i området rundt Calgary – sommer som vinter.

Natur- og friluftsopplevelser om vinteren

– Skimulighetene om vinteren er  fantastiske, med mye pudder, forteller Eirin.

Om vinteren lages golfbanene rundt og i Calgary om til langrenns-løyper. Eller man kan dra til Bow Valley for ytterligere langrenns-muligheter.

I Canada ligger tregrensen mye høyere enn i Norge (rundt 2 000 m.o.h.), så her er det mye mer vanlig å gå på skitur inn i skogen enn på viddene som i Norge.

Langrennstur i Nakiska Foto: privat
Langrennstur i Nakiska
Foto: privat
Eirin og Tormod ved Agnes Teahouse i Lake Louise Foto: privat
Eirin og Tormod ved Agnes Teahouse Foto: privat
Lake Louise Foto: privat
Lake Louise
Foto: privat

Lake Louise

Lake Louise er nok det stedet som er mest kjent for nordmenn, og ligger to timers kjøring fra Calgary. Det var her Aksel Lund Svindal nylig tok gull i utfor.

Nakiska

Nakiska ligger ca. en times kjøring fra Calgary, her tilbys muligheter for både langrenn og alpint. Det var her alpinøvelsene ble holdt under vinter OL i 1888.

Sunshine

Sunshine ligger ca. 20 med gondol opp i fjellene. Her kan man kjøre ski til langt ut på våren. Les mer om det her. 

Bow River

Bow River renner gjennom Calgary, og om vinteren fryser den til – da lages skøytebane av deler av elven, til manges store glede.

Bow River flyter forbi i Banff Foto: privat
Bow River flyter forbi i Banff
Foto: privat

Snowshoing

Snowshoing (å gå med truger) er populært! Det finnes egne turstier til dette. Les mer om snowshoing i Calgary her.

Natur- og friluftsopplevelser om sommeren

På ridetur i Waterton Foto: privat
På ridetur i Waterton
Foto: privat

Om sommeren anbefales fotturer i fjellene, eller i parkene som ligger rundt byen. Calgary er sannsynligvis den byen med flest sykkelstier i hele Nord Amerika.

Prince’s Island

Dette er en liten øy/park (adskilt av Bow River som renner rundt og i byen).  Nydelig om sommeren, mange bruker lunsjpausen sin her. Her kan du sykle, gå på tur, grille, eller besøke River Cafe, som serverer nydelig mat.

Teahouse i Lake Louise

Dette er stedet hvor de aller fleste turister drar. Her vandrer man langs en tursti opp til et tehus som byr på en fantastisk utsikt. Her er det trygt å bevege seg.

Men om du oppsøker mer avsidesliggende steder, må man ta forbehold. Et minstekrav er å ta med seg bjørnespray (!) i beltet. Dette vil effektivt sette bjørnen ut av spill om du plutselig kommer over en på din vei.

Rideturer ut i naturen

Som vi ser av bildet lenger oppe, har Eirin vært på ridetur. Mountain Meadow Trail Rides tilbyr rideturer med innlagt cowboy-lunsj …

Ville dyr

Det er mye bjørn i området rundt Calgary, og om du tar turen opp til Canada Parks oppfordres det til å gå i flokk  (fire eller mer i følge), og lag mye lyd. Bjørnen trekker seg unna, hvis den hører at du kommer.

Prærieulver er stort sett ufarlige for mennesker, men har du hund skal du være litt forsiktig, forteller Eirin.  Og hun fortsetter:

– Treffer du på en cougar (mountain lion, puma) har du både flaks og uflaks på samme tid, forteller Eirin. Flaks, fordi det er svært få forunt å få se den, da den sjelden viser seg for mennesker. Uflaks, fordi om du møter den, kommer den muligens kommer til å spise deg. Den er også kjent for å være en «stalker», den kan forfølge byttet sitt i lang tid før den angriper.

Cougar Foto: privat
Cougar
Foto: privat
Coyote Foto: privat
Coyote
Foto: privat

Festivaler

Calgary er vert for en mengde festivaler, sommer som vinter. Den største er vel Calgary Stampede, verdens største utendørs rodeo, med tre millioner besøkende. Under festivalen blir sentrum forvandlet fra en «businessaktig» storby til en gedigen cowboy/folkefest i ti dager. Dress byttes ut med boots, belter og jeans. De fleste restauranter serverer gratis  pannekakefrokost på nesten alle restauranter. – Det er 17.mai ganger 100 pluss litt til, ganger 10 dager, forteller Eirin. 

Les mer om Calgary Stampede på nettsiden her.

Lindsay Sears under Calgary Stampede Foto: privat
Lindsay Sears under Calgary Stampede
Foto: Calgary Stampede

Sightseeing

Calgary Zoo

1,5 millions reasons to visit the Zoo…

Eirin anbefaler spesielt Calgary Zoo. Ligger 10 min fra sentrum, og er delt inn i verdensdeler, med egen kanaisk villmarks-avdeling. Det er enkelt å komme hit, da City train stopper inne i selve zoo’en. Ved juletider arrangeres ZooLights, der ca. 1,5 millioner lys tennes hver kveld.

Les mer på nettsiden til Calgary Zoo her.

Heritage Park

Dette er et utendørs- og innendørsmuseum. Her har de bygget opp små byer som viste hvordan de bodde, arbeidet og levde back in the days. 

På nettsiden til Heritage Park finner du ytterligere informasjon. Klikk her.

Glenbow Museum

Glenbow museum ligger på Stephen Ave., med en historisk utstilling om Calgary og en egen utstilling om First Nations (som er det korrekte navnet på indianere her). Eirin forteller at dette er virkelig et flott museum, som hun gjerne anbefaler. Les mer om Glembow museum på nettsiden her.

Spruce Meadows

Hesteinteresserte kan se shows og lø på denne galloppbanen Spruce Meadows. Les mer om det her. 

Saddledrome

For ishockey fans er det store muligheter til å se byens stolthet Calgary Flames i Saddledrome. Les mer på linken her. 

Shopping og byliv 

Stephen Ave., Calgarys gågate Foto: privat
Stephen Ave., Calgarys gågate
Foto: privat

Stephen avenue er gågaten i sentrum.  Ganske dødt om vinteren. Men om sommeren er det fullt trøkk med masse uterestauranter.

Calgary Inglewood er Calgarys eldste bydel, med masse kule cafeer og bruktbutikker. Veldig få av de store kjedene ligger her, det er i stedet flere små uavhengige butikker og restauranter/cafeer. Området ligger cirka 15 mins gange fra sentrum, og er absolutt verd et besøk, forteller Eirin.

Les mer om Calgary Inglewood på nettsiden deres her. 

– Calgary har mange flotte kjøpesentre også, forteller Eirin.

Hudson Bay Company mest kjent, Chinook er størst og Holt Renfrew er dyrest. Ellers er 17. avenue og 4th Street full av butikker og sjarm.

Restauranttips

Bare i sentrum av Calgary er det hele 200 restauranter, så her er det noe for enhver smak. Eirin har valgt ut følgende restaurattips til tilreisende:

River Café

River Café ligger på Prince’s Island, like ved Bow River. Her får du servert nydelig mat i vakre omgivelser. Menyen deres er kritikerrost. Les mer om River Café på deres nettside her. 

Saltlik

Saltlik er et steak house som ligger i gågaten Stephen Ave. Også her serveres veldig god mat med en internasjonal meny. – Alt er godt her, forteller Eirin.

Mercato

Restauranten Mercato serverer italiensk på sitt aller beste. Her bestiller man mat for å dele med resten bordet. Restauranten har også italienske råvarerer, oljer og iskrem for salg i et eget lite marked. Les mer om restaurant Mercato på nettsiden deres her. 

Phil & Sebastian

Phil & Sebastian er en coffee shop, og et utrolig kult sted, forteller Eirin. Kaffebaren er blitt en kjede; nå har Phil & Sebastian åpnet flere steder i Calgary og tilbyr «New York-feeling». Du kan lese mer om Phil & Sebastian på nettsiden deres her. 

Hotelltips

Eirin anbefaler spesielt Hyatt, et flott hotell midt i byen. Les mer om Calgary Hyatt på hotellets nettside. 

I Banff og Lake Louis er Fairmont det dyreste og der «alle» vil bo, men Eirin fremhever Post Hotel i Lake Louise – hun skryter av maten, sengene og servicen hun personlig har opplevd her. Les mer om The Fairmont Chateau Lake Louise på hotellets nettside.

Vil du vite mer om Calgary og omegn?

Les mer om Banff og Lake Louise på nettsiden her.

Les mer om Calgary på nettsiden her. 

Har du lyst å bli bedre kjent med Eirin? Følg bloggen hennes her.

Les her for intervju med Eirin Helland om hennes nye hjemsted Calgary i Canada. 

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!