Nettsikkerhet på reise

Nettsikkerhet på reise
reklamesamarbeid med F-Secure

Hender det at du logger deg på ubeskyttede nettverk for å sjekke sosiale medier, e-post eller betale regninger i utlandet? Eller hjemme i Norge, for den saks skyld? Det har jeg gjort i alt for lang tid. Men det er det nå endelig slutt på.

For vet du at andre ganske enkelt kan hacke seg inn på din bærbare når du benytter usikrede nettverk? Ja, sannsynligvis gjør du det. Men kanskje satser du på at det går fint også denne gang? Det har i hvert fall jeg gjort. Mange ganger. Det har gått bra, så langt. Men gjør det det neste gang?

Viktigheten av nettsikkerhet på reise

Som freelancer og reiseblogger stadig med laptopen med på tur, har det vært én ting jeg har bekymret meg for i lang tid: nettsikkerhet på reise. For er det en ting «digitale nomader» gjerne gjør, er å logge oss inn på ulike nettverk. Stadig er det noe som skal publiseres eller en e-post som skal leses. Jobber man underveis, som jeg gjør, skal jeg kanskje også betale regninger, sende dokumenter eller logge meg inn i bakveggen på diverse nettsider jeg ikke ønsker å gi andre tilgang til.

Men det er ikke bare frilansere som gjør dette. Mobile enheter er blitt vår hverdag. Vi reiser mer enn noen gang før, og vi er hele tiden «på». Vi er blitt mestere i å finne wifi hvor vi enn befinner oss, og kommuniserer med mobilen fra hvor som helst i verden. Vi legger igjen spor over alt, og sannsynligheten er stor for at aktører vi ikke engang kjenner til, vet langt mer om oss enn vi skulle tro.

Jeg vet altså at det å logge inn på offentlige nettverk kan koste dyrt. Og likevel har jeg gjort det, gang etter gang. Men det er det slutt på nå. For nå er jeg blitt kjent med F-Secure Freedome. Ved hjelp av en enkel app og en nedlastet programvare har jeg sikret tre mobile enheter mot uønskede hackere og trackere.

Nettsikkerhet på reise: mobilt nettverk uten sikret wifi

Når du logger deg på et usikret nettverk, sørger Freedome for å gjøre surfingen din trygg

Dette er F-Secure Freedome

Freedome VPN beskytter ved å skjule den virkelige plasseringen din, beskytter deg i offentlige Wi-Fi-nettverk og gir deg tilgang til geografisk blokkert innhold.

Dette tilbyr F-Secure Freedome

  • Tilbyr sikker nettsurfing: Freedome krypterer informasjon du sender fra deg når du er pålogget et ubeskyttet nettverk
  • Tilbyr en ”tracker mapper”, som gir deg en oversikt over blokkerte forsøk på å tracke deg og din surfing online.
  • Tilbyr virtuell lokasjon: ved hjelp av VPN kan det fortsatt se ut til at du befinner deg i Norge, selv om du har dratt til Kina
  • Tilbyr private nettsøk uten å bli tracket
  • Android-versjonen tilbyr å scanne nedlastede apper for feil

Slik testet jeg Freedome

Mitt fokus for testen lå på nettsikkerhet på reise: jeg ønsker å kunne logge inn på ubeskyttede nettverk og føle meg trygg på at informasjon jeg deler gjennom nettet ikke kommer i feil hender.

Jeg testet Freedom på reise i London, der jeg benyttet ubeskyttede nettverk. Jeg gjorde også testen flere steder i Oslo, blant annet i skrivende stund på en kafé, der deres gratis nettverk er ubeskyttet.

Jeg har testet app’en Freedome for mobil, samt programvaren Freedome for mac.

App’en F-Secure Freedome for mobil

Først installerte jeg app-en på mobilen, aksepterte tre dokumenter med vilkår, limte inn koden jeg hadde mottatt, trykket ‘on’, installerte programvaren i mobilens innstillinger – og vips var vi i gang.

Programvaren F-Secure Freedome for laptop

Jeg aksepterte dokumentene med vilkår, lastet ned produktet fra deres nettside, benyttet koden jeg hadde fått tilsendt og installerte programvaren. Veldig enkelt!

Min vurdering av produktet Freedome

Det beste med Freedome slik jeg opplever det, er opplevelsen av å føle meg trygg. Freedome krypterer informasjon fra min mobile enhet og lar meg surfe i fred, og skjule for potensielle hackere å se hvilke steder jeg besøker, og dermed hindre dem i å gjør noe jeg vet jeg ikke ville satt pris på.

Med VPN-tjenesten skjuler du din reelle tilstedeværelse, og velger selv hvor i verden du ønsker å være til enhver tid. På denne måten kan du også virtuelt befinne deg inn i Norge selv om du er langt borte, og likevel se din yndlings tv-serie, om denne er sperret for det landet du for eksempel befinner deg i.

Den største hindringen for å få meg i gang med appen og program-varen var alle dokumentene jeg måtte lese gjennom og godkjenne før installering av programvaren. Etter at denne jobben var gjort, gikk resten enkelt og greit.

Nettsikkerhet på reise: på café med usikret nettverk

På café med usikret nettverk – men sikker surfing gjennom Freedome

Pluss

Nedlasting og installering av app og programvare er enkelt og brukervennlig.

Med Freedom app’en installert på mobilen opplever jeg en sikkerhet på nett jeg aldri har opplevd tidligere. Jeg føler meg trygg på at det jeg jobber med forblir kryptert og beskyttet så lenge jeg har VPN-tjenesten på. Jeg får også informasjon om hvor mye av min trafikk som de har beskyttet, hvor mange skadelige nettsider som er blokkert fra min enhet, samt hvor mange forsøk som er blitt gjort på å tracke meg under nettsurfing.

Mens jeg satt på kafé i Oslo og jobbet med denne artikkelen, ble det registrert fire tilfeller av ”harmful sites blocked” på laptop’en og et tilfelle på min mobil. Det er ingen tvil om at det erfares som en trygghet å ha på denne app’en og programvaren når ubeskyttede nettverk er i bruk.

Minus

Etter innstallering av app’en på min iphone, opplever jeg at mobilens batteri-kapasitet blir noe redusert. Om dette ene og alene har sammenheng med appen Freedome, vet jeg ikke. Selskapet melder at de ikke har hørt om tilsvarende utfordring med andre iphoner, men at det finnes noen få tilfeller av det for Androide brukere.

Løsningen kan i slike tilfeller være å skru av / på app’en etter behov. Det gjøres ganske enkelt ved et klikk (touch) på app’en. Personlig velger jeg meg heller et noe dårligere batteri enn dårlig nettsikkerhet.

Konklusjon

Appen og programvaren Freedome er enkel å installere, enkel å bruke og ikke en kostbar investering for den sikkerheten som tilbys deg som abonnent. Det motsatte kan imidlertid koste langt dyrere.

Få 25% avslag på Freedome

Gjennom mitt samarbeid med F-Secure Freedome har jeg fått muligheten til å tilby deg som leser dette hele 25% rabatt ved bestilling av et års abonnement. (Jeg tjener ikke selv noe på at du benytter deg av dette tilbudet). Ordinær pris er for øvrig kun kr. 465,- for tre enheter i et år.

Last ned produktet fra nettsiden deres her, bruk koden TRAVEL25 ved utsjekk, og få 25% avslag på prisen.

NB! Du kan også teste det gratis i 2 uker før du evt. vurderer å investere i det. Les mer om F-Secure Freedome her

Denne artikkelen er sponset av F-Secure

 Vurderingen og omtalen er fritt etter min egen erfaring med produktet

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.