Norges beste badestrand

Når min barndoms Åkrasanden nylig er blitt kåret til Norges beste badestrand, er det tid for et gjensyn – og litt mimring. Tross laber temperatur og storm i kastene. 

Det er tross alt juli, selv om gradstokken ikke skulle tilsi det. Men sola skinner og havet er vakkert.

Åkrasanden

Nok en gang skal vi tilbake til bilturer med familiens Sunbeam. Denne hvite bilen med røde skaiseter, oransje bilseler og bilsyke barn (meg!). Selv på denne korte avstanden det er mellom Haugesund og Åkra på Karmøy. Men det stopper der. For Åkrasanden var definitivt verdt anstrengelsene.

Jeg husker hvite strender med fin-fin puddersand. Jeg husker iskalde bad på ned mot 10 grader. Og jeg husker bølgene.

Bølgene vi elsket å kaste oss ut i, som vi ikke kunne får nok av. Høye og krappe, med hvitt skum på toppene. Bølgene som slår deg i bunnen så du svelger unna saltvann som svir i øynene og all sanden som legger seg i alle kroppens hulrom. Som gjør at du vel hjemme, til køys sent på kveld, utslitt av dagens herjinger og lek på stranden, fortsatt ligger og gynger, svimmel, ør og lykkelig – og drømmer deg tilbake til stranden igjen dagen etter.

Eller bølgene av det store, duvende slaget, som gynger sakte mot land. Som ruller vennlig mot tærne som leker seg i strandkanten. Disse bølgene som gjør at mor slapper litt bedre av på pleddet sitt litt lenger borte, mens hun pakker frem dagens niste fra den oransje kjølebag’en – Mill’s kaviar på tube, kokt egg og rundstykke. En strandklassiker i vår familie.

Jeg dro tilbake til barndommens strandrike i dag. Jeg så bølgene slå i land. Jeg så vinden leke med villblomstene på engene. Jeg så sanden, som har blåst opp mot stiene, gjemt seg litt bak steinene, og jeg så tangen som lekte seg i strandskorpen, der de lå svimle og øre og lot seg snurre rundt av havet som rullet sakte i land

Det er ikke rart Dagbladet mener Åkrasanden er Norges beste badestrand. For visst er det vakkert her på Åkrasanden. Bare så synd det er så fryktelig kaldt. Vi venter altså fortsatt på sommeren her i vest.

Kjøre til Åkrasanden

Åkrasanden ligger på Åkra på Karmøy. Stranda ligger ca. en halvtimes kjøretur fra Haugesund. Følg RV47 i 23,8 km.

Se film fra Åkrasanden i youtube-snutten under (1 minutt).

Denne er laget for og med iphone-kamera

[youtube]https://youtu.be/2CjvZ8tpE2o[/youtube]
Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

2 Comments
  1. Den vakreste stranda! Jeg vokste mer eller mindre opp på den stranda og kan ikke tenke meg et vakrere sted! Nydelig!

  2. Hei, Vilde!

    Ja, Åkrasanden er en virklig flott strand, som mange i nærområdet har mye glede av! Så er det bare å håpe at sommeren kommer også nå 😉

error: Content is protected !!