Bokanmeldelser

Å lese og å reise handler for meg om å se ting i et annet perspektiv, å vokse som menneske og å utvide horisonten. Det handler om å se andre kulturer, andre mennesker og å utfordre egne tankerekker.

Reiselykke vil derfor fremover handle enda mer om litteratur som gjør nettopp det enn tidligere; bøker og historier som tar oss med på reise, enten til fjerne eller nære strøk, i tid og rom og kanskje til og med i oss selv.

Dette har en naturlig sammenheng med at jeg ikke lenger er tilknyttet ett forlag, og dermed står langt friere, også når det gjelder å skrive om litteratur, enn tidligere.

Hvorfor litteratur på en nettside om reise?

For meg henger min interesse for å lese tett sammen med å reise – det er på et vis to sider av samme sak: det handler om et ønske om å oppleve og å lære mer om verden vi lever i.

Ved å koble reise og litteratur tettere sammen, får jeg nå rendyrket to av mine lidenskaper: å lese og å reise – som jeg altså mener handler om mye av det samme:

Å lese og å reise handler for meg å se ting i et annet perspektiv, å vokse som menneske, å utvide horisonten.

Min bakgrunn for å skrive om litteratur

Jeg har studert litteratur: blant fagene jeg har studert, er nordisk litteratur og språk fra UiB, samt engelsk grunnfag. Jeg har vært bokanmelder i lokalavisen Haugesunds Avis og har en tjue års bakgrunn fra bokbransjen; først som bokhandler, dernest på markedssiden i et mindre forlag, før jeg ble ansatt i Aschehoug forlag. I Aschehoug hadde jeg ulike stillinger innen markedsføring, PR og kommunikasjon, noe som blant annet har medført at jeg har lest enorme mengder med manus og bøker gjennom 15 år.

De siste to årene i Aschehoug forlag var jeg også skrivende redaktør for papirmagasinet Aschehoug Litteratur og bokmagasinet ugla.no på nett.

Slik vurderer jeg litteratur

Jeg er ikke lenger ansatt i et forlag og dermed står jeg nå helt fritt til å omtale og vurdere de bøkene jeg måtte ønske, uten noen som helst føringer eller opplevde føringer om hva jeg skal måtte mene. Jeg har heller ingen redaktør over meg som tildeler meg bøker som jeg skal lese for vurdering, som i magasinredaksjoner eller avishus.

Jeg står derfor helt fritt og uavhengig i mine omtaler av litteratur:

Jeg bestemmer selv hvilke bøker jeg ønsker å lese og ønsker å skrive om. Det vil si at jeg heller ikke plukker opp en bok som ikke frister til lesning; selv om jeg får henvendelser fra forlag om å motta bøker, takker jeg kun ja i de tilfeller jeg synes dette passer for omtale her på Reiselykke og jeg selv ønsker å bruke min tid på å lese boka.

Det vil også si at jeg nok åpner en bok med en umiddelbar positiv innstilling. Det kan slå både positivt og negativt ut for omtalen; Tåler boka min forventning? Eller skuffer den?

Jeg tildeler boka kofferter. For full pott gis seks, akkurat som på terningen.

For ordens skyld:

  • Alle omtaler på Reiselykke vil være basert på min egen mening, min opplevelse av historien og skal ikke forveksles med anmeldelser fra profesjonelle kritikere som har dette som yrke.
  • Min mening kan ikke kjøpes: jeg tar ikke betalt for å lese, omtale eller anmelde bøker. Men jeg tar imot anmeldereksemplarer fra forlagene – dersom jeg vurderer at det kan være av interesse for Reiselykke og jeg selv har lyst å lese boka.
  • At jeg takker ja til å motta et anmeldereksemplar, garanterer ikke omtale eller anmeldelse på Reiselykke
  • Jeg står fritt til å uttrykke min mening og mine omtaler er ikke å regne for reklame, men redaksjonelt stoff på linje med andre medier som inneholder kultur- og bokstoff.
  • Alle bokomtaler inneholder opplysning om i  hvilket format boka er lest, om den er kjøpt eller tilsendt fra forlaget.

Nå står jeg for første gang friere enn på lang tid.

Ikke bare som frilanser – jeg står nå også friere til å dele mine egne tanker om litteratur, velge boktips til bøker jeg synes også andre bør lese, samt trekke veksler på all den erfaring jeg har med både å jobbe med bøker og forfatterskap.

Relevant lesestoff

Fra artikkel skrevet for ugla.no – Med sidespor til Amerika:

Gjennom å lese andres tekster kan vi lære, føle, erfare, hvordan det er å være menneske bortenfor der vi selv befinner oss.

Fra artikkel skrevet for ugla.no – Les deg bort i verden 

Min verden den gang [som tenåring] var bøkenes verden. Med ei bok for hånda kunne jeg reise, dra hvor jeg ville, være hvem jeg ville, sammen med hvem jeg ønsket. Jeg kunne møte andre kulturer, andre skikker, lære om andre steder.

Fra artikkelen Å lese seg rundt i verden på Reiselykke:  

For meg henger min interesse for å lese tett sammen med å reise – det er på et vis to sider av samme sak: det handler om et ønske om å oppleve og å lære mer om verden vi lever i.

Personlig blogginnlegg om da jeg sluttet i forlagshuset Aschehoug og valgte å følge en annen retning som frilanser – Klar for en ny reise:

15 år etter min første arbeidsdag har jeg spist min siste lunsj her, sendt min siste mail og sagt farvel en siste gang.

Ny på Reiselykke? Les mer om hva Reiselykke er her

Hilsen Mette – ansvarlig utgiver av Reiselykke

Å lese på reise