Opprørsstemning i Barcelona

Turisthatet i Barcelona vokser, kunne flere norske medier melde i sommer. Det er i så fall ikke uten grunn. 

Det finnes enn 6 000 ulovlige utleieleiligheter i Barcelona, viser det seg. Ved å bo i en av disse, bidrar man til å presse ut lokale fra sine egne hjem.

Ulovlig utleie av boliger til turister

– Prisene har steget så mye på grunn av at leilighet kjøpes ut for utleiemarkedet, at folk må flytte ut av byen. Dette kan en av våre lokale guider denne helgen fortelle.

Store cruiseskip ankrer opp utenfor Barcelona og brått fylles nabolaget og gatene med enorme mengder mennesker som sperrer fremkomsten i hverdagslivet til innbyggerne som fortsatt bor der.

– Men det er ikke først og fremst på grunn av massene med turister innbyggerne har sett seg lei, selv om dette også har gjort dem lei turister, mener en annen av mine kilder.

– Det handler om at turismen medfører økte boligpriser og presser innbyggerne ut av byen, understreker også han.

Kampanje rettferdig turisme Barcelonaa
På flyplassen står denne utstillings-kampanjen og varsler turister på besøk

Turismen etter terrorangrepet

Jeg spør ham om terrorhandlingen på Las Ramblas har ført til endringer.

– Jeg var i nærheten da det skjedde og det påvirket meg helt klart sterkt den første tiden. Jeg var nervøs og unngikk store menneskemengder der jeg kunne. Men livet går videre. Det kan skje hvor som helst, når som helst. Nå lever vi som før igjen.

Livet har fortsatt i det vante også for denne innflytteren. Men flere kan fortelle at turismen har sunket etter terrorangrepet.

Opptøyer i gatene

– Likevel er det opprørsstemning i gatene. Det er festivaltid med gatefest – men det er også valgtid. Og helt siden 11.09, den katalanske nasjonaldag, har det vært opptøyer og demonstrasjoner, ettersom katalanerne ønsker å løsrive seg fra Spania og krever å få til valg på dette.

Festival i Barcelona
Gatefestival i september

De store inntektene fra turismen i området, og som deles med resten av Spania, synes å være nok en grunn til opprørenes trang til uavhengighet. Myndighetene i Catalonia vil kreve uavhengighet fra Spania, og 1. oktober blir det valg. Mens regjeringen i Madrid kaller avstemmingen grunnlovsstridig.

– De kommer ikke til å vinne. Valgresultatet kommer ikke til å bli anerkjent fra offisielt hold, uansett. Hva som skjer da, aner jeg ikke, sier min kilde i Barcelona.

Aftenposten om det forestående valget

NRK om det forestående valget

Trygge gater

Politiet er derfor godt synlig i Barcelonas gater. Og utenfor havna ligger tre cruiseskip fylt med 4 000 politifolk fra Policia National og Guardia Civil, klare til å gripe inn ved behov.

Politisperringer Barcelona

For meg som turist, er Barcelona mer eller mindre som før. Ja da, det er flere sperringer. Vi observerte også en av demonstrasjonene på vår vei. Det er fortsatt lange køer inn til La Sagrada Familia, men de er kortere. Det er fortsatt mange turister i Barri Gótic, men likevel noe færre. Og også denne gang unngår jeg å bevege med inn på overfylte Las Ramblas. Det er rett og slett for mye folk. Ryktene forteller at det der er like ille (=fylt av turister) som før.

Overturisme?

Selv synes jeg det er ekstra fint å kunne besøke Barcelona nå, igjen, nå som terroren har skadet og skremt nok en storby og en god del turister derfor nå velger å reise annetsteds.

Les også: Når verden går på tverke

Turismens bidrag

Som turist i Barcelona for syvende gang, med et fjerde besøk i La Sagrada Familia vet jeg at jeg har bidratt litt til at bygget kan reises. At mitt besøk er med å bidra til at de kunnskapsrike, lokale guidene som viser oss rundt i både basillikaen har hatt et oppdrag, at restaurantene har solgt flere måltider, at markedsselgeren har solgt flere matprodukter og at hotellansatte har fått lønn også i dag.

For det er det ansvarlig turisme handler om: at vi gir tilbake og ikke tar oss til rette, selv om muligheten ligger der og lokker med fristende billig og helt sikkert bra overnatting i leiligheter som tilby «live like a local», men som rett og slett ikke er tillatt å leie ut til turister – nettopp fordi turistene ikke skal presse innbyggerne ut av egen by.

Spørsmålet om ansvarlig turisme i Barcelona er altså ikke først og fremst snakk om å øke eller minske turismen. Det er snakk om typen turisme. Og det er snakk om rettferdig turisme – den typen turisme som gir og deler og ikke bidrar til å fordrive de lokale ut av sine hjem.

Se reiseartikkel med reisetips til Barcelona her

Relatert lesestoff

→ Du kan lese mer om rettferdig turisme i Barcelona på #fairtourism sin egen nettside

 10 tips til ansvarlig turisme

→ Mer om ansvarlig turisme her 

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!