Oslo – en by i stadig endring

Det har skjedd noe med Oslo. Og det har skjedd noe med oss som bor her. Plutselig er vi blant de hippe i Norden. Nå kommer hele verden hit for å skrive om byen vår.

Selv har jeg vært Osloborger siden jeg kom hit i 1998, relativt fersk fra studiene og klar for arbeidslivet i hovedstaden. Tilfeldighetene ville ha det til at jeg havnet på St. Hanshaugen. Og der har jeg blitt siden den gang.

Da jeg kom til Oslo, for nå 21 år siden, var hovedstaden langt fra en sykkelby å regne.  Det var knapt en sykkelsti i sikte, men likevel var det sykkelen som ble mitt faste følge i jakten etter byen bakenfor. Altså det Oslo som ikke var Karl Johan og Aker brygge, men det Oslo som jeg etterhvert kunne kalle «mitt».

St. Hanshaugen, område i Oslo, omhandlet i artikkelen
St. Hanshaugen – min bydel. Her har jeg bodd i alle mine Oslo-år

Med Oslo-kartet i veska var jeg alltid beredt – selv om det hendte mer enn én gang at jeg sykla feil. Dette var tross alt lenge før Google Maps og smarttelefoner. Det var fortsatt mens Oslo var omtrent like stor som verden og en verden jeg ikke kjente. Siden har jeg sett Oslo som den lille storbyen den er – men en by som stadig endres og likevel gjør hjembyen min til en spennende verden å utforske. Det er nemlig fortsatt akkurat som i Lillo-Stenbergs Oslosangen: «Oslo, Oslo, du er liten til å være så stor».

Selv om Oslo er:

En by i endring

Oslo sett fra Oslofjorden - illustrasjon av endringer i bybildet
Oslo sett fra sjøsiden med Operaen i front

For siden da har det skjedd store forandringer i bybildet. Vi har sett Operaen komme til. Stadig nye bydeler har skapt boliger og serveringsteder. Tjuvholmen har sitt Astrup Fearnley, mens Sørenga har gitt oslofolket sjøbadet. Barcode har gitt byen nytt uttrykk, mens Lambda står skjev og skakk like ved Operaen. Det har blitt et bygg som atter skaper debatt i byen. Og mellom alt dette; de evige skyskrapere i form av heisekraner. Byen gjør det bra. Det bygges! Det bygges! Og det bygges!

→ Les også: Oslo – Europeisk miljøhovedstad

Så mye endres byen at store internasjonale trend magasiner nå ser til Oslo og får seg til å uttale at Oslo er «The New Capital of Scandi Cool», at Oslo er «the most cosmopolitan city in the Nordics», mens selveste Vogue mener at man i Oslo ser en «emphasis on craft, tradition, and authenticity that you won’t find anywhere else in Scandinavia.»

Mine områder i Oslo

Men for meg, som byborger: Har denne endringen av byen min, endret mitt eget mønster? Fått meg til å utforske nye steder? Trekke til nye bydeler? Svaret er: både óg.

Fortsatt henger jeg mest på Grünerløkka, om jeg kan velge. Det vil si; når jeg ikke holder meg på mitt kjære St. Hans haugen, der jeg jo bor og trives så godt. Eller det er sommer og jeg er på bøljan blå i Oslofjorden. Eller jeg tar turen til Tøyen for å besøke en venninne eller spise brunsj på Grådi eller drikke naturvin på Brutus. For ikke å glemme Torggata, da! Det i dag spennende området med så utrolig mange kule serveringssteder. Et matmekka uten like!

St. Hans haugen et livlig lokalområde
Mitt nabolag: St. Hanshaugen er området jeg henger mest i, her i Oslo. Eller på fjorden da, om det er sommer

Og á pro pos …

Matmekka Oslo

Som The Independent bemerker: “Oslo boasts a number of fantastic eateries”. Ja, vi har mye å glede oss over her i Oslo – og det gjelder ikke minst det enorme utvalget i bra restauranter, barer og kaféer.

Hva mer er, det ene matkonseptet etter det andre har dukket opp. Fra Mathallen på Vulkan, der man kan spise seg fra serveringssted til serveringssted under tak. Til Vippa, foodtruck-mekka, med uteservering i sola ut mot Oslofjorden sommerstid. Og nå denne nye Oslo Street Food i gamle Torggata bad. Det er in å henge ut, det er in med uformelle steder og ikke minst – det er in med seriøst gode drinker servert med største lidenskap på steder som Himkok.

Vippa er et populært sted å spise streetfood i Oslo
Vippa i Oslo: Her er det fint å sitte i solen med et glass eller noe og spise – og se ut mot Oslofjorden
→Les også: 7 steder å finne Syden i Oslo

Så skal du til Oslo i tiden fremover, og har du ikke vært her på en stund  – enn si noen måneder – er det stadig nye endringer i bybildet. Det er stadig nye steder å sjekke ut. Det er så man ikke klarer å følge med på hva som skjer i sin egen by. Og herlig er det! For vi som bor her har en hel verden å ta av.

Verden i Oslo

Som Tove Nilsen skal ha uttalt i Aftenposten lenge før både Lambda og Mathallen var påtenkt:

Vi er så vant til å tenke at verden, den er der ute. Men verden er jo her. I Oslo finner du hele verden trykket sammen.

I tiden fremover kommer jeg til å dele mine aller beste Oslotips med deg. Både de jeg har samlet opp over tid, og de jeg ennå ikke funnet. Det kommer, det kommer!

Oslotips fra Reiselykke

Oslotips til St. Hanshaugen
Kunstprosjektet SALT ligger i Oslo
Det spennende kunstprosjektet SALT, designet av Sami Rintala. Her foregår konserter, kunstprosjekter, debatter, sauna og mer
Oslo rådhus, Rådhuskaien og en seilskute - bybilde fra Oslo
Rådhuset med seilskute i front
Bygdøybåten i Oslofjorden og festningen i bakgrunnen
Bygdøybåten i Oslofjorden: Med denne kommer vi fra Akerbrygge til museene på Bygdøy

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Født og oppvokst i Oslo, og flyttet tilbake til Oslo. Glad i Oslo, og synes det er innmari kult med alle de nye stedene som popper opp her og der, altså. 🙂 Kunne dog ønsket meg prisnivået var liiitt lavere på enkelte ting (f.eks. på de ulike matbodene, slik at en følte at en kunne ta to-tre retter uten å sprenge budsjettet), men absolutt gøy å følge med på utviklingen. 🙂

error: Content is protected !!