Øyhopping i Thailand: 4 ukjente øyperler

Øyhopping i Thailand: 4 ukjente øyperler

La meg introdusere deg til et alternativ til Phuket og Krabi: Her er fire ukjente øy-perler i Klong Prao. Vi finner dem like utenfor Trat og Koh Chang lengst sør-øst i Thailand, mot grensa til Kambodsja. Bli med på øyhopping i Thailand! 

De idylliske øyene ved Koh Chang er nærmest uoppdaget av Skandinavere i dag, men står ikke tilbake fra andre øyer jeg har opplevd tidligere, som Koh Lipe i Andaman-havet eller øyene ved Krabi.

Disse fire øyene er så og si ikke utbygget, selv om det finnes noe overnatting på tre av dem. De er også ganske små, de er lite turistifisert og foreløpig har de klar å beholde mye av den uberørte naturen. La oss håpe det forblir slik!

Mini-guide til øyhopping i nasjonalparken Mu Koh Chang, Thailand

øyhopping i Thailand
Vulkanske strender på idylliske Koh Kham

Mu Koh Chang er en øygruppe sør for Trat som består av 52 små øyer, blant annet den mer kjente øya Koh Chang. Med utgangspunkt herfra har du et aldri så lite øyparadis som bare venter på å bli oppdaget. Vi dro dit i starten av høysesongen. Likevel var det en rolig stemning over hele området, prisene lave, og idyllen rådet uten store mengder turister.

Krystallklart, turkis hav. Idylliske strender med finkornet sand og vaiende palmer. En nyhentet kokosnøtt med sugerør i, helt for meg selv. En svømmetur med gullfisker, som var jeg i et akvarium. Skjærgården utenfor Trat, tett på grensa mot Kambodsja, er ren og skjær idyll. Og slik ønsker vi å ha det også. Derfor drives overnattingsstedene også etter et fokus på økologisk forbruk.

Koh Lao Nai

øyhopping i Thailand
Grønt og frodig på Koh Lao Nai – og særdeles nydelig og fersk kokosmelk!

Langstrakt strand, palmer med kokosnøtter, samt en liten og enkel resort tett på piren der båtene anløper (under renovering da vi var der). Denne resorten har flere små bygninger spredt rundt på øya og den tilknyttede «Second Island». Hit kommer nesten bare thaier selv, og særdeles lite utenlandske turister – så langt. Benytt anledningen!

Koh Wai

øyhopping i Thailand
Sånn kan man ha det her, altså …

Dette er den mest kjente og besøkte øya av disse fire. Selv om det ikke finnes noen butikker, barer eller andre service-tilbud, finnes det hele fem resorter på øya, hvorav to av dem har air condition. Vi besøkte den enkle resorten Koh Wai Paradise, som er en populær lunsj-restaurant for blant annet russere på dagstur.

Pris-eksempel: ei hytte uten aircondition og fellesbad i eget bygg koster fra 300 bath per natt

Koh Rayang

øyhopping i thailand
Koh Rayang

Denne privateide øya tilbyr idyll uten like. Her koster det 100 bath bare å gå i land, om du ikke reiser på en organisert tur. Her finnes også en mindre resort, Koh Rayang Resort, med enkle hytter, også disse uten air-condition. Her kan man også komme kun for lunsj, og maten har vi testet – særdeles god, i nydelige omgivelser og en interiørstil á la simple colonial.

Koh Kham

øyhopping i Thailand
Nui, Karuna og Pakkanan på Koh Kham

En kort båttur unna Koh Rayang og en times båt med speedbåt fra Koh Chang ligger denne usedvanlig vakkert beliggende lille privat-eide øya. Det koster 200 bath å gå i land her, men så er det også verdt det. Resorten, som har vært under oppføring i en fire-fem år allerede, har man stoppet arbeidet på midlertidig. Det er bare å håpe at arbeidet fortsetter, for her bor jeg gjerne!

Det finnes en liten kiosk og enkle toaletter for den som vil dra hit på dagstur.

øyhopping i thailand
Koh Lao Noi

Reistips til Mu Koh Chang, Thailand

For å komme til Koh Chang fra Norge: 

Fly via Bangkok. Bangkok Airways flyr direkte Bangkok – Trat, eller du kan ta buss (5 timer)  eller leie bil med sjåfør 4 – 5 timer) fra Bangkok.

Det går ferje fra Trat til Koh Chang flere ganger om dagen.

For å komme til øyene fra Koh Chang:

Det går trebåter og speedbåter fra White Sand og Bang Bao på Koh Chang. Avhengig av størrelse på båt, koster det fra 5 000 bath for en speedbåt. Båtene følger ofte en spesifikk rute, men du kan også leie din egen båt til å ta deg med på nettopp disse øyene eller andre du måtte ønske.

Reisetips på veien:

Stopp i Bangkok underveis – eller før returen. Her kan du lese om Thailands hovedstad, Bangkok

Ansvarlig reise: Øyhopping i Thailand

For å kunne bevare øyene slik som dette, krever det også noe av oss som kommer dit på besøk. Selv om jeg gjerne ønsker at disse øyene ikke oppdages av for mange turister og at de blir bevart slik de er, handler også ansvarlig reise om å spre presset fra turismen over større områder.

øyhopping i thailand
Skilt på russisk: 10 000 bath i bot for å ta med koraller hjem

Thailand er et yndet reisemål og et land som passer for alle. Vi, som besøkende, er velkomne til å benytte oss av den vakre nature og oppleve kulturen. Men vi gjør lurt i å spre oss over større områder, slik at flere kan ha glede av pengene som legges igjen, samt at naturen får mindre lokalt press.

Overnattingsstedene på de minste øyene i Thailand drives gjerne etter et øko-perspektiv. Det er ofte begrenset med tilgang på vann på de minste øyene, der vann primært samles i løpet av regnsesongen, uten at det varer hele sesongen gjennom. Da må de frakte mer vann fra fastlandet.

Derfor henstilles det gjerne til at gjester er forsiktig med bruken av vann. Strøm er også ofte mangelvare, og enkelte steder slås aggregatorene på til bestemte tider. De vakre korallene mange drar dit for å oppleve ved dykking og snorkling hører til i havet, og er ikke ment å tas med hjem. Vær forsiktig, ikke ta på dem eller skad dem på annet vis. Det er et problem at noen tror man kan ta disse naturskattene med hjem i bagasjen.

Reis til andre deler av Thailand, som for eksemel disse øyene, for å spare deler av Thailands vakre natur for over-turistifisering. Ved å spre pengene til flere deler av landet, bidrar man til at flere får gleden av turistenes besøk. Legg igjen penger lokalt.

>> Her finner du flere tips til ansvarlig reise.

>> Her finner du informasjon om reisevaksinering.

Andre reisetips i nærheten:

Ønsker du å møte Chong-folket, som holder til i en liten landsby utenfor Trang?

Les om da vi dro på øko-spa i Baan Chang Toon

> Reiseguide til elefantøya Koh Chang 

Reiselykke var invitert av Thailands offisielle turistkontor i Stockholm


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Herlig innlegg om steder man ikke hører så mye om (eller i det hele tatt) i Thailand! Jeg har vært i området selv, på Koh Kood (Kut) og Koh Mak, og jeg elsker de øyene. Nå begynner det å bli en god del år siden, så vet ikke helt hvordan det har utviklet seg der, men jeg opplevde det i alle fall som nærmest urørte paradisøyer. Nydelige bilder, og fint at du setter fokus på ansvarlig reise.

  2. Hei, Renate.

    Takk for kommentar! Vet du, det var ren idyll dette. Å, som jeg ønsker å dra tilbake!
    Så gøy at du har vært i området allerede. Har ikke vært på de øyene du nevner, men de vil jeg også gjerne besøke. Det får bli neste gang!

  3. Det er så fint med steder som ikke er ødelagt av utbygging og turisme! Enig med deg – håper det forblir slik! Det er akkurat sånne steder jeg drømmer om å dra til hvis jeg en gang skal på øyferie i Thailand (eller andre steder).

error: Content is protected !!