Påsketur til Jerusalem

Planlegger du å tilbringe påsken i Jerusalem? Eller drømmer du om å gjøre det en gang? Her er noen tips til deg som vurderer en påsketur til Jerusalem.

 

Få steder i verden er mer spennende å oppleve enn nettopp Jerusalem. Det syntes i hvertfall jeg, etter å ha besøkt den hellige byen nettopp under påsken for noen tid tilbake. Og den mest interessante tiden å besøker Jerusalem, må jo nesten være nettopp i disse påsketider. For da kommer kristne pilegrimer til Jerusalem, samtidig som jødene feirer pesach. Men forbered deg på store mengder av tilreisende, køer til hellige steder og museum – og hotellpriser som skyter i været.

Påsketur til Jerusalem

-> Les om hvordan vi unngikk massene under vårt besøk da vi besøkte de tre store religiøse og historiske severdigheter i Jerusalem. 

Kristen markering

Både ortodokse og katolske kristne søker til Church of Holy Sepulchre for å markere Jesu’ korsfestelse, begravelse og oppstandelse.

Drar du tidlig morgen, før turister flest har stått opp, kan det hende du slipper unna den verste mengden med besøkende.

Å vandre i flokk ned fra Oljeberget er også et viktig rite i løpet av høytiden, blant flere.

Jødenes høytid

Men det er mer enn kristne som markerer sin høytid denne uken, for påsken sammenfaller altså også omtrent med jødenes store vårfest, kalt Pesach.

Påsketur til Jerusalem
Ved Klagemuren

Det henger sammen med at begge høytider forholder seg til den jødiske kalender. Pesach er jødenes vårferie, og starter alltid på 15. nisan. Datoen er vanligvis i løpet av vår april. Da feirer jødene israelittenes flukt fra Egypt, under ledelse av Moses.

Etter solnedgang mandag 14. april avholdes chag, der familien er samlet for et måltid og historiefortelling. Kosher-restauranter holder stengt denne kvelden, og det kan være vanskelig å finne noe sted å spise. Det sikreste er å booke bord på en restaurant på en av hotellene.

Jerusalem under pesach

Påsketur til Jerusalem

Det turister først vil legge merke til ved et besøk i Jerusalem under denne høytidsuken, er at det denne uken kun serveres usyret brød de aller fleste steder i byen. Ortodokse jøder er også godt synlige i bybildet. De kler seg ikke i farger, og alt de har på seg er sort eller hvitt. Mange ortodokse jødiske menn kjennetegnes gjerne også med lange hårlokker på hver side av hodet og sorte, høye hatter, Shtreimel, som bæres under høytiden.

Fordi skolebarna har ferie under høytiden, og dermed hele familien gjerne tilbringer noen feriedager sammen, er det mange ute i gatene. I Jerusalem er det lagt opp til en rekke aktiviteter i byen denne uken. Det betyr naturligvis også at det er en god del folk på veien, på museene, i parkene …

Så om du vil unngå de store massene, bør du vurderer å legge turen hit utenom påske – om ikke du vil gå på sightseeing på ukurante tider. Slik vi gjorde.

Sjekk Regjeringens reiseråd før en eventuell reise til Israel. 

-> Les også Betlehem. Verdens mest kjente fødested. 
->Her skriver jeg om påsken i Italia og Spania: Semana Santa – Den hellige uken 
Påsketur til Jerusalem
Nesten tomme gater før strømmen av tilreisende fyller gatebildet

 

Første gang publisert april 2014. Oppdatert mars 2016.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!