Polarnatt, snøføyk og bevæpnede vakter i vente

Reiseblogg pakke ull til polare strøk
Hvor mye ull trenger man egentlig pakke - når temperaturer kan komme ned mot minus 30?!

Torsdag neste uke går reisen til et av de mest eksotiske stedene i verden jeg kan tenke meg. Ferden går mot mørketid, et sted det er vanlig å kjøre snøskuter, men kanskje er det aller mest kjent for store hvite bjørner. 

Der skal jeg lære mer om fenomener som aurora borealis, og håper, håper, håper jeg får se det selv også. Jeg skal ha nærkontakt med hunder, som skal ta meg med på tur ut i intet. Jeg skal kjøre snøscooter for første gang og jeg skal bli passet på av folk som er bevæpnet.  

Og jeg forlater ikke engang Norges grenser: Turen går selvsagt til Svalbard! 

Om dette er en reiseopplevelse som har stått på ønske-/drømmelista lenge? Ja visst! Om jeg er spent? Gjett om!  Nå drar jeg nordover, alene, og håper du vil følge med på veien. 

Jeg er nemlig så heldig å ha blitt invitert til Longyearbyen av Hurtigruten Svalbard (tidligere Spitsbergen Travel). De dekker reise og opphold, og jeg har selv valgt ut hvilke opplevelser jeg ønsker å få med meg. Som alltid her på Reiselykke, kommer jeg også denne gang til å skrive om det jeg opplever og som inspirerer meg, helt etter mine egne vurderinger, og å dele tips jeg tenker er relevant for deg som måtte vurdere å ta turen oppover selv.  

Dette er noe av de opplevelsene jeg synes høres spesielt interessant ut og som jeg har plukket ut å teste på Svalbard:

 • Hundesledekjøring: Dette har jeg aldri prøvd før, men det høres ut som en helt spesiell og flott opplevelse. Det medfører også nærkontakt med hundene, dyr jeg ikke alltid er like komfortabel med – men jeg har hørt hundene som benyttes til hundesledekjøring skal være helt spesielle og fine bekjentskaper. Det tror jeg på! 
 • Snøscooter-safari: Dette har jeg heller aldri prøvd før. Ikke at jeg er en fartsfrik, men dette er de lokales transportmiddel og en mulighet til å jakte på nordlys. Og det er klart det høres moro ut å kjøre snøscooter ut i den hvite, dog så mørke, villmarken.
 • Champagne-smaking: Her er jeg på mer velkjent grunn og lar ikke denne muligheten gå fra meg. Absolutt ikke – ikke minst fordi dette foregår i verdens nordligste vinkjeller; det historiske Nordpolet. 

Jeg har også flere planer, men det kommer det mer om senere. Jeg er også spent på hvordan det er der i gruvesamfunnet, se Longyerbyen, prøve de lokale spisestedene, se hvilke butikker og hotell som finnes der og snakke med folk som bor der: 

For hvordan er det å bo så isolert? Hvordan er det å leve der i mørketiden? Hva gjør de på for å få dagene til å gå når hele døgnet er som svarte natta? Jeg er selv vestlending og har aldri opplevd mørketida før …

Derfor er jeg også spent på hvordan jeg selv kommer til å takle mørket. Er det helt mørkt når det er mørkt? Hvor mye kan man se i blåtimen som visstnok er nettopp nå i midten av februar? Hvor lenge varer en blåtime egentlig i polarnatta? Og – klarer jeg i det hele tatt å ta så gode bilder som jeg håper og ønsker? Hvor kaldt er det egentlig å kjøre hundeslede, snøscooter eller å (hvis jeg tør) gå ned under en isbre? Det er meldt freezing cold i følge yr.no …

Mange spørsmål nærmer seg nå et svar. 

Torsdag setter jeg meg på flyet. Først og fremst vil jeg dra for å samle stoff og reisetipsene og -historiene vil du som alltid finne etterhvert her på Reiselykke. Men følg gjerne også med på reisen på Instagram og/eller Snapchat. Jeg klarer nok ikke vente med å dele dette 🙂 

Har du vært på Svalbard, eller drømmer du også om å oppleve dette? 

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

12 kommentarer

 • Åh, god tur! Svalbard står definitivt på ønskelista mi 🙂

 • Så stilig! Dette kommer til å bli helt fantastisk! Svalbard har stått på ønskelisten min i maaaaange år, og planen er å ta turen til neste år for å krysse Svalbard med ski på beina!!!

  • Mette sier:

   Hei Elisabeth
   Ja, det må jo være midt i blinken for deg, det! Jeg skal nok ikke akkurat krysse Svalbard (i hvertfall ikke nå … 😉 ), men ser frem til andre eksotiske opplevelser 🙂

 • Woow! Så utrolig kult! Dette blir nok et minne for livet. Riktig god tur! Gleder meg til å følge med 🙂

 • Elin R. sier:

  Gleder meg til å følge med på eventyr Mette – Svalbard er høyt oppe på min liste også!

 • Dette må bli en knallopplevelse, Mette! Nyt turen! Håper du holder deg varm og at du får dreisen på 7D’n =)

  • Mette sier:

   Hei Ingeborg
   Ja, dette tror jeg blir litt av et eventyr 😀

   Takk for det – har stappfull koffert, ha-ha, og håper jeg ser noe nordlys 😉

 • Kjersti sier:

  Hurra, dette høres spennende ut! Selv har jeg hatt et ønske om å reise til Svalbard i mange år, men det har dessverre havnet langt nede på prioriteringslisten sammen med alle andre steder som er så nært at jeg kan reise til “når som helst” – som jeg pleier å tenke. Nå i det siste har jeg faktisk begynt å planlegge Svalbard-tur, og må få tatt turen i løpet av året. Gleder meg til å lese om dine opplevelser og håper du får tatt mange flotte bilder! Ha en riktig god tur! 😀

  • Mette sier:

   Hei Kjersti
   Takk for hilsen! Ja, det er jo gjerne slik, vet du 😉 Satser på at du får deg et Svalbard-eventyr i løpet av året!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.