Pura Vida i Costa Rica

Costa Rica er et frodig og variert land å reise rundt i, der det er det rikholdige dyrelivet, den frodige naturen og livsholdningen pura vida som er selve reiseopplevelsen.   

artikkelen er gjennomgått på ny og oppdatert februar 2024

— Har du hørt om blue jeans-frosken? Den er en bitteliten frosk, med stor stemme og den er giftig!

Det er Marco, vår guide i den privateide naturparken Mistico Hanging Bridges, som spør. Nå har han sett seg ut et eksemplar langs stien hvor vi går. Han retter sitt mobile teleskop mot den lille knallrøde kroppen som sitter og kvekker nedenfor oss.

Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg.       

Marco guide i Arenal
Marco, vår guide

Ved nærmere ettersyn, ser jeg at – jo, ganske riktig: Frosken er iført blå jeans. Det vil si, der kroppen er ildrød, er beina knallblå. Og i løpet av vår reise rundt i Costa Rica skal vi ikke bare se flere slike fargerike frosker. 

Blue Jean frog Costa Rica
Blue Jean frog er svært giftig

Vi skal også få se utallige fugler, dovendyr, slanger og andre krypdyr. Costa Ricas natur og dyreliv er nemlig særdeles variert og frodig. Og det er nettopp den rike naturen som gjør reisen hit så unik.

Costa Rica har en rekke sjeldne og utrydningstruede dyrarter – og mange av dyrene er endemiske for landet. Costa Rica er også et av de beste landene i verden å dra til for å se dyreliv.

Dovendyr i Costa Rica
Dovendyr

Her finnes rundt 500 000 ulike arter, hvorav opp mot 900 er fuglearter og rundt 300 000 er insekter. Costa Rica er med andre ord et særlig godt alternativ å dra til, om du har sansen for dyreliv, nasjonalparker og eksotiske reiseopplevelser.

Fargerik krabbe i Manuel Antonio

Guide til en rundreise i Costa Rica

Denne reiseguiden baserer seg på vår egen reise i Costa Rica og de utvalgte stedene vi reiste til. Det finnes selvsagt mange andre muligheter for reiseopplevelser i Costa Rica utover dette. 

Vi ankom Costa Rica via Panama til San Jose, hvor vi umiddelbart reiste videre til Arenal-området. Vi hadde forhåndsbooket transport gjennom vårt hotell i La Fortuna.

Arenal – vulkan, varme kilder og frodige vekster

Vulkanen Arenal
Vulkan i sikte

29. juli 1968 overrasket vulkanen Arenal med et eksplosivt utbrudd som ødela de to byene Tabaco og Pueblo Nuevo. 87 mennesker døde – alle trodde nemlig at vulkanen sov. Det gjorde hun ikke … Faktisk kunne man dagen før utbruddet se tre tegn til at noe var i gjære: Vannet i elva ble plutselig varmt, dyrene i området forsvant og det var en rekke mindre jordskjelv hele natta gjennom.

Nå har det imidlertid ikke vært noe utbrudd her siden 2010 og Arenal-området bærer preg av turistnæringen. Byen La Fortuna er som et turistsentrum, med mange restauranttilbud og flere hotell som tilbyr spa og tilgang til varme kilder.

Vi bodde litt utenfor La Fortuna, på The Royal Corin Thermal Water Spa & Resort, med fri tilgang til varme kilder, naturlig oppvarmet basseng og ikke minst – storslått utsikt til vulkanen. Hotellet er tildelt bærekraftnivå 3 på booking.com og får en score på hele 9,3 av tidligere gjester. Sjekk prisen her*

The Royal Corin Thermal Water Spa & Resort
The Royal Corin Thermal Water Spa & Resort

Men det som gjorde mest inntrykk, var så klart å delta på guidede turer i naturparkene i området, der lokale guider med stor innsikt og innlevelse fortalte om dyrelivet, historien og naturen i området.

Gutt i Costa Rica
Guidens sønn guider oss i sin egen hage

Ikke minst var det å gå oppover mot vulkanen selv en spennende turopplevelse. Vi deltok også på økovandring i Eco Garden Arenal, en privat hage, der far og sønn tok oss med rundt på jakt etter dovendyr.

La Fortuna Waterfall Costa Rica
La Fortuna Waterfall

Santa Teresa på Nicoya-halvøya

Det enkle liv i Santa Teresa og Nicoya-halvøya
Slow living i Santa Teresa

Etter reiseopplevelser i grønne, frodige omgivelser, drar vi videre til kysten, nærmere bestemt Nicoya-halvøya. Dette litt avsidesliggende, bohemske området ligger mot Stillehavet og er ikke det enkleste stede å komme til. Men det er verdt det!

Santa Teresa ved solnedgang
Solnedgang i Santa Teresa, Nicoya-halvøya

Her er det langstrakte strender, med et hav som slår mot strendene – og som nok passer best for surfing. Men atmosfæren og opplevelsen handler mer om strandliv. Dette er et sted for å la skuldrene senke seg, slappe av i en hengekøye og nyte av deilig, sunn mat, basert på lokale råvarer.

Dette er en del av de fem blå sonene i verden hvor mennesker lever lengst. Les mer om det her

Montezuma
Montezuma

Nicoya-halvøya er nemlig en av verdens fem «Blue Zones», der innbyggerne lever beviselig lykkeligere og lengre liv enn resten av oss. Det hele handler om det enkle liv, nærhet, bevegelighet og gode spisevaner. Vi sjekker inne på det lille beach hotellet Casa Cecilia*, og nyter noen later dager før veier går videre. Dette lille huset er tildelt bærekraft nivå 1 og får 9,0 i score av tidligere gjester.

Les mer om Santa Teresa og Nicoya-halvøya her

Manuel Antonio – Costa Ricas minste nasjonalpark

Manuel Antonio Beach
Manuel Antonio Beach ligger i nasjonalparken Manuel Antonio – så husk å ta med badetøy, om du skal på guidet tur i parken

Vi drar til området med den minste og mest besøkte nasjonalparken i Costa Rica – Parque Nacional Manuel Antonio. Her finner vi også det som er kåret en av verdens vakreste strender, samt eksotisk dyreliv og fine turmuligheter i regnskogen.

Gaia Hotel and Reserve
Adults only hotell med fine rom

Her velger vi oss det øko-vennlige adults only-hotellet Gaia Hotel and Reserve, som ligger litt i høyden, omgitt av naturen selv. Her er det utendørs svømmebasseng med utsikt, ville papegøyer og dovendyr i trærne. Hotellet er tildelt bærekraftnivå 3 på booking.com og får et score på 8,8 av tidligere gjester. Sjekk prisen her*

Gaia Hotel Resort and Reserve-2
Gaia Hotel and Reserve

Vi dro på guidet tur i nasjonalparken, organisert av hotellet, som har programmet som støtter prosjekter for sosiale og økologiske prosjekt. Ved å bo her, bidrar vi til blant annet dyrenes velferd.

Øgle i Parque National Manuel Antonio
Costa Rica er frodig på mange vis …

San Jose – Costa Ricas hovedstad

Det er ikke San José man oppsøker først og fremst på en reise til Costa Rica. Men skulle du finne veien dit, får du et supert opphold med disse tipsene jeg deler i denne artikkelen: 24 timer i San Jose

San José Costa Rica
San José

San José er nemlig ikke spesielt vakker eller interessant i seg selv. Men det kan hende man må stoppe innom her i løpet av en reise rundt i ellers så vakre Costa Rica. Da kan jeg anbefale en natt på Costa Rica Grand Hotel. Hotellet er tildelt bærekraftnivå 3 på booking.com og får en score på 8,8 av tidligere gjester. Sjekk prisen her*

Costa Rica Grand Hotel
Costa Rica Grand Hotel

Du finner flere tips til San José her, hvor du blant annet kan lese om flere gode hotell, bra serveringssteder og severdigheter i San José.

Om Costa Rica

Apekatt i Manuel Antonio Costa Rica

Pura vida og ticos

Innbyggerne, som omtales som ticos, har en herlig livsfilosofi knyttet til lykke, som ikke kan forklares på annet vis enn ved begrepet pura vida. Begrepet betyr «rent liv», men om noen sier pura vida, kan det bety så mye mer – deriblant «takk». Pura vida beskriver også en måte å leve på, gjerne en bohemsk og avslappet livsholdning.

Det handler også om det mellommenneskelige: sammen er vi alt, men hver for oss er mennesket ingenting. Kort og godt: vil du kjenne uttrykket på kroppen, må du rett og slett reise dit – og oppleve både de vennlige ticos og livsstilen pura vida.

Økoturisme og klimanøytral

Mellom-Amerikas Costa Rica hadde som mål å bli det første karbon-nøytrale landet i verden innen 2021. Det har de nok ikke klart, men jobber aktivt med å nå mest mulig reduksjon.

Landet er 99% selvforsynt med strøm, takket være vindmøller som er godt synlig flere steder i landet.

Frodig jungel
Så frodig …

Fokus på bærekraftighet er også noe som opptar alle landets innbyggere og næringer. Som reisende opplever vi et land der tilbudet til turister fokuserer på landets egne ressurser, et rikt dyreliv og et rikholdig tilbud om å oppleve dyrelivet og naturen. Det er et land som ligger langt fremme innen turistnæringen, der vi finner mange tilbud konsentrert rundt nasjonalparker, med overnattingssteder, guidede turer og overnattingsmuligheter.

Reise dit

Vi kom til hovedstaden San Jose via Panama, og dro direkte til Arenal fra flyplassen. En biltur til Arenal tar normalt 2,5 – 3 timer, litt mer i høytider som påsken. Om du trenger transport, som bil / båt lokalt, kan jeg anbefale Tropical Tours, som vi benyttet. 

→ Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Annen nyttig info

Blomster i Costa Rica
Vakre blomster og fargerik flora finner du flere steder i Costa Rica 

Prisnivå ligger på ca. 60 % av norsk prisnivå (per skrivende stund).

Regntid er mellom mai og november. Beste tid å reise er derfor vinterstid og tidlig vår. Vi var der ved påsketider, som var et fint tidspunkt å besøke Costa Rica – men vær obs på at dette, som juletider, er høysesong.

Det er vanlig å tipse: på restauranter er ofte 10% inkludert på regningen, hvis ikke er det vanlig å «runde opp». På hotell er det vanlig å gi 1-5 dollar i tips til de som bærer bagasjen. Guider og sjåfører tipses fra 5-15 dollar per dag, mens sjåfører ofte får halvparten av det du gir guiden.

Vaksine: Har du vaksinene du trenger? Sjekk med din lege og se hva FHI.no skriver her

Sikkerhet: Mellom-Amerika har generelt sett høy kriminalitet, men dette gjelder i mindre grad Costa Rica. Vi følte oss trygge hele tiden der vi oppholdt oss. UDs reiseråd for Costa Rica finner du her

Pakke for Costa Rica: I eksotiske land som dette, er det lurt å forberede reisen godt og kanskje pakke med seg et par ekstra ting. Les mer om hva jeg pakket med til Costa Rica her

In the jungle
Hanging Brides er en populær attraksjon i Costa Rica. Her fra Mistico Hanging Bridges ved Arenal

 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!