Pyramidene i Egypt: et verdens underverk

Vi skal ikke langt ut av Kairo, før ørken er alt vi ser, så langt øyet rekker. Det vil si, ørken – og sporene etter sivilisasjon for 5 ooo år tilbake: gravkamrene, sfinxen og pyramidene i Egypts Giza. 

Egypt er et eneste digert ørkenlandskap. Nesten. Var det ikke for Nilen, ville det neppe vært særlig annet en sand og atter sand i Egypt. Men langs Nilen blomstrer det. Det er palmetrær og grøntarealer. Og bak høyhus og grønne palmeblader stikker sandfargete spisse tak opp – det er pyramidene i Giza. For et syn!

All magien som knytter seg til disse bygningene, gravkamrene, arkitekturen. Alle historiene om mumiene, de skjulte gangene, de mange skattene. Ikke rart det ikke var til å tro da jeg plutselig befant meg midt blant alt dette, vel vitende om alle årene som har gått i mellom, alle menneskene som har tenkt, båret, dratt og skadet seg for å bygge disse fascinerende byggverkene.

Nærmest helt alene gikk vi rundt på de enorme områdene, så, kjente, knipset – og bare var der, til stede, vandrende rundt i verdenshistorien. 

Vår utflukt til pyramidene tar oss først til Saqqara. Det er her vi finner de eldste pyramidene. Det er nesten ikke folk her når vi kommer. En flokk sultne hunder kommer oss i møte på parkeringsplassen. Håpefulle, forventningsfulle øyne ser på oss. Har vi med mat til dem? Jeg går rundt dem i en stor bue. Vil nødig bli bitt her ute i ørkenen. Vi er ikke mer enn kommet gjennom portalen før selgere på kameler og hester kommer ridende mot oss.

Selgerne ved pyramidene er beryktet langt ut over landets grenser. De maser og plager turistene ved å tilby rideturer og fotos. Nå er det nesten ikke noen andre enn oss her. Det er slett ikke rart de er ivrige etter å tjene noen stakkars slanter. Noen mynter må til. En guidet tur opp en sandtopp med. Men rideturene slipper vi unna.

I Giza er det enda verre. Her er det så ille, at Mohamed, vår sjåfør, forbereder oss. I dét vi kjører oppover bakken mot pyramidene, låser han dørene innenfra, mens han sier:

– Hold tight! I must fight! Med foten på gassen raser han gjennom mengden av menn som vil stoppe bilen. Det er nesten så vi krasjer inn i dem, de vil ikke slippe oss gjennom. Det går bra. Vi kommer oss gjennom, og ingen blir kjørt over ende. Mohamed har gjort dette før.

Han vet konsekvensene om vi hadde stoppet. Det er også derfor han følger oss rundt blant pyramidene i Giza. Han kjører oss også fra område til område. For her er selgerne knalltøffe. Pågående. Det var ille før. Nå finnes det nesten ikke en turist å tjene penger på. Vi er levende målskiver.

Pyramidene i Egypt: Saqqara

Det er her i Saqqarra at de eldste pyramidene som så langt er funnet, finnes. Den eldste av disse, er Djoserpyramiden (bygget 2630–2611 f.Kr.) Her ligger også et område med muligeter for å gå inn i gravkamre og se de fantastiske hieroglyfene og veggmaleriene som skildrer livet de levde for 5000 år siden – ved Nilen og på landsbygda.

Pyramidene i Egypt: Giza

Det skal innrømmes: til tross for at pyramidene i Saqqara er de eldste, er det pyramidene og sfinxen i Giza som er den største opplevelsen. For hvor imponerende det var å se både sfinxen og Keopspyramiden i blikkfanget  på én og samme gang, knapt uten en annen levende sjel der ute i ørkenen, kan vanskelig beskrives. Det får bli med fotos.

Giza Solar Boat Museum

Bak den store Khufu pyramiden ligger et underlig utseende bygg. Dette er museet som rommer det rekonstruerte Khufu Solar skipet. Museet er bygget slik at man kan se skipet på tre ulike nivåer, i tillegg til utstillinger av fotos og miniatyrmodeller av skipet. Det er slående hvor mye man kan se likeheten med vikingskipene …


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Jeg har vært mye i Kairo og det er mye og se og oppleve. Etter min mening er Kairo tryggere enn Oslo. I starten føler man seg utsatt, men etter en stund finner man ut at man som vestlig er trygg. Når man drar til pyramidene på Giza så pass på å bli kjørt til hovedinngangen oppe – for all del ikke til landsbyen ved siden av som er et svindlersted uten sidestykke. Det kan være morsomt å oppleve det – bare si at du kunne tenke deg å ri hest eller kamel og da er det i gang. Lureri på første klasse fra start til slutt.

  2. Nabobyen der gikk jeg visst glipp av … Det ble en ren runde i Giza for min del.
    Enig i at det er mye å se og oppleve i Kairo. Drar mer enn gjerne tilbake!

error: Content is protected !!