Rallarvegen: Norges vakreste tog- og sykkeltur?

Sykkeltur langs Rallarvegen
Sykkelturen langs Rallarvegen er en flott reiseopplevelse!

Den historiske Rallarvegen er i dag sannsynligvis Norges vakreste sykkeltur langs togskinner og gjennom spektakulært fjellandskap. Jeg tok turen i fjor, og det ble en av årets store høydepunkt!   

Fjorårets norgesferie bød på den ene flotte reiseopplevelsen etter den andre. Men tett på min egen alenetur tur-retur Trolltunga og bilturen på Nordvestlandet, kommer denne kombinerte sykkel- og togturen langs Rallavegen på Hardangervidda. For en opplevelse!

Fra Haugastøl

Vi la i vei en tidlig morgen, min mann og jeg, fra Haugastøl til Finse. Sola skinte, gradestokken viste 18 varme, og sykkelen var ny og klar for dyst. Det begynte langs en lang grusvei, som sakte førte oss oppover i alt 222 høydemetre. Men det var slett ikke så tungt som jeg hadde forventet. De er tross alt spredt over 27 km. Underveis møtte vi på andre syklister, et par vandrere, noen fossefall og et og annet utsalgssted langs veien – som den selvbetjente kiosken som bød på både kaker, brus og kakao.

Sykkeltur langs Rallarvegen

Videre så vi enda mer storslått norsk fjellnatur, noen spredte hytter, snøstoppere og sauer, før vi stoppet ved Oksebotn kafé og kjøpte oss en vaffel. Godt plassert på en trebenk satt vi på førsterad da toget suste forbi noen meter lenger fremme. Selve kaféen er et helt privat initiativ, på en familieeid hytte, der familiemedlemmer bytter på å holde åpent sommeren og høsten gjennom.

Finse 1222

Rundt tre-fire timer senere er vi fremme ved dagens mål: Finse! Her sjekker vi inn på Finse 1222 som ligger like ved togstasjonen og kort gange unna Rallarmuseet.  Det er fortsatt tidlig på dagen, så vi går oss en tur i området. Blant annet svinger vi innom museet og lærer mer om hvordan det var å være rallar under byggingen av Bergensbanen. Det var ingen dans på roser, det er helt sikkert. Men for en jobb som ble gjort!

 

I dag kan vi altså sykle langs det som tidligere var en ren anleggsvei, anlagt på 1800-tallet for og av arbeidere ved Bergensbanen. Som sykkelsti har denne veien vært åpen i sommersesongen siden 1974.

Etter å ha hvilt litt på rommet, som er enkelt, men rent og pent, er det dags for middag. Et soleklart høydepunkt, det også. Hotellovernattingen på Finse 1222 er inkludert en tre retters middag, og vi nyter av flott utsikt mot vannet og mat laget av norske råvarer. Vi blir ikke sene. Det tar på å være aktiv i frisk fjelluft.

Mot Myrdal

Sykkeltur langs Rallarvegen

Dagen etter er det ut på sykkelen igjen. Nå skal vi sykle litt lenger enn dagen før; 38 km. Vi dropper Flåm, av den enkle grunn at det ikke er plass til sykkelen ombord i Flåmsbana på turen tilbake – uansett hvilken dato vi søker på i forkant (og i god tid) av reisen. Litt kjedelig, så klart, men ikke verre enn at vi finner en veldig god alternativ løsning: Vi sykler i stedet Finse – Myrdal. I følge planen vil dette ta oss ca. 5 timer. Vi har god tid – og vi tar oss god tid. Ikke uten grunn: vi sykler nå langs smale stier, bratte skrenter og stupe, de flotteste utsiktspunkt og fossevall, et flott vann og flere hytter – det er ren idyll.

Sykkeltur langs Rallarvegen

Vi stopper ved turens høyeste punkt, på 1340 meters høyde, vi tar en pust i bakken på Fagernut vaktarbustad (for vaffel og kos), finner oss senere et sted på en mosedekt fjelltopp og til og med sovner litt i sola. Da vi endelig kommer frem til Vatnahalsen, stopper vi også ved hotellet og tar oss en velfortjent hvil med et glass iskald cola i sola og kommer i prat med en av de lokale hytteeierne i området.

Flott utsikt langs Rallarvegen

For en tur! Vi må stoppe titt og ofte for å bare nyte synet

Derfra er det en kort tur til Myrdal stasjon, hvor vi venter på toget som tar oss tilbake til start: på Haugastøl. Her står elbilen klar for å frakte oss og syklene tilbake til start.

Stor Ospreyguide – finn din perferkte ryggsekk!

[reklamelenke til Chillout.no]

Sykkeltur langs Rallarvegen

Praktisk informasjon

 • Lengde på sykkelturen: 8 mil fra Haugastøl til Flåm, fra Haugastøl til Myrdal er det 6,5 mil
 • Kan sykles på en dag, men personlig synes jeg det var fint å dele opp i to strekk
 • Åpen vei: fra juli og vanligvis ut september
 • Du kan ha med egen sykkel eller leie.
 • Har du med egen sykkel, husk å booke egen plass til sykkelen ombord på toget
 • Det er ikke helt enkelt å finne ledige plasser til sykkelen på Flåmsbana. Da er det et godt valg å stoppe på Myrdal i stedet
 • Hvis du leier sykkel, kan du leie på Finse (hvis du tar ca. halve turen) eller Haugastøl og Flåm hvis du vil sykle hele
 • Du kan sykle hele strekket fra Haugastøl til Flåm, men det er også mulig å avslutte i Myrdal, eventuelt starte på Finse – eller så klart også – starte i motsatt ende. Da tar du eventuelt toget eller kjører bilen dit. For å starte på Finse må du ta toget dit (det går ikke bilvei til Finse). Merk: Det er bratte bakker opp fra Flåm til Myrdal stasjon, så å ta toget denne veien kan være en god løsning (dersom du finner ledig plass på toget)
 • Husk å pakke med nok klær og kle deg lag på lag. Det blir gjerne varm og kaldt om hverandre når man er aktiv på fjellet
 • Sjekk værvarselet og ha med regntøy og sko som tåler vann
 • Ha med nok mat og drikke til turen
 • Pakk gjerne en liten ryggsekk som ikke blir for tung å sykle med
 • Overnatting finnes på Haugastøl, Finse, Vatnahalsen og Flåm
 • Vakreste og mest dramatiske strekk: Fra Finse til Flåm
 • Mest barnevennlige strekk: Fra Haugastøl til Finse
 • Slik kommer du dit: Tog eller bil til Haugastøl (anbefaler å starte her, motsatt retning er langt mer krevende). Eventuelt bil til Flåm eller tog til Flåm, Myrdal eller Finse. Hele Rallarvegen går mellom Haugastøl og Flåm. Det er også mulig å kun sykle mellom Finse og Haugastøl eller Finse og Myrdal/Flåm. Da tar du toget til Finse og sykler derfra tilbake der du har bilen eller der du kan ta toget hjem fra (Flåm, Myrdal eller Haugastøl).

Flere bilder fra sykkelturen lenger ned

Håndbok for deg som vil reise mer med tog

Tog er i vinden som aldri før, men det er ikke bare-bare å komme i gang med en togferie. Her er det du trenger å vite! 

En håndbok for deg som ønsker å reise med tog i Europa! Eboka gir tips og råd til hvordan du best planlegger og gjennomfører en vellykket togreise, der rådene er basert på personlige erfaringer. I denne eboka starter vi reisen hjemme i Norge før vi fortsetter ut i Europa med særlig fokus på togreiser i Spania, Italia, Frankrike, Storbritannia og Belgia.

150 sider, rikt illustrert, med konkrete tips og råd til togreisen. Les mer her

Kjøp eboka her

Har du syklet Rallarvegen eller kunne du tenke deg det?

 

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.