Reiselykke fyller 5 år

Reiselykke fyller 5 år i disse dager. Men min reiselykke begynte lenge før den tid, og i anledning «jubileet» tenkte jeg å fortelle litt om hvordan det hele startet. 

 

For selv om jeg først i midten av 20-årene begynte å utforske verden, var det ingen vei tilbake, da jeg først ble bitt av reise-basillen. Og den vil jammen ikke gi seg, heller. Nå som Reiselykke fyller 5 år finner jeg det naturlig å bli litt mer personlig enn jeg pleier, og reflektere over og dele noen tanker om hvordan det hele startet.

Reiselykke fyller 5 år – en oppsummering

Av alle ting, var det faktisk min første Syden-reise i begynnelsen av tjue-årene som var starten på det hele. For da jeg skjønte at charterturer ikke var noe for meg, måtte jeg finne en måte å reise på annet vis. Løsningen ble å planlegge reisene sine selv: booke transport, hotell, legge reiseplaner og –opplevelser helt uavhengig av andre enn meg selv – og mitt reisefølge. Og slik har vi fortsatt å utforske, reise, oppdage og oppleve deler av verden, bit for bit.

Feriepengene ble brukt på å reise

Sommeren 1998 brukte jeg feriepengene jeg hadde opptjent i mitt første år som fulltidsansatt. Jeg var ikke lenger student og deltidsarbeidende som jobbet hele somrene for å spare til neste års studier. For første gang siden ungdomsskolen hadde jeg hele fire ukers sommerferie og feriepenger mellom hendene. Jeg var midt i tjueårene, og min første store selvplanlagte reise gikk til USA med min kjære, i dag min mann, til USA.

Da var det gjort. Jeg var blitt en reisende. I hvert fall til sinns.

Reiselykke i New York
Mitt første møte med New York var noe jeg aldri kommer til å glemme

Å prioritere reiseopplevelser

De neste årene gikk derfor med til å bruke det meste av ferier og langhelger på å reise, som backpacker om sommeren og storby/weekend-turist i langhelger. Titt og ofte tok vi bilen med på luftetur over grensa til Sverige eller Danmark. Etterhvert som vi ble mer voksne og etablerte, skiftet fokus fra hostell og billigst mulige måltider som backpackere til å reise rundt på jakt etter unike overnattingssteder og gode matopplevelser. Gatelivet og landsbylivet, den lokale kulturen og severdigheter hadde alltid en naturlig plass i våre reiser. Gjerne lange, late dager på stranden og – men sjelden mange dagene i strekk. Det var (og er!) for mye å se og oppleve også utenfor strandområdet. Om vintrene så vi etter hvert vårt snitt til å utforske Asia. Hele tiden i fulltidsstilling, og vel så det.

At vi har tilbrakt mye tid på å utforske Norge både øst og vest, er selvsagt. Sånn er det når man hører hjemme begge steder. Jobbmøter har også brakt meg rundt omkring i Norge.  Men fortsatt står det mye igjen å utforske, også her til lands. Lofoten er en av stedene på min lange liste. Sammen med andre norske ikoner som Atlanterhavsveien, Nærøyfjorden, Trolltunga, for å nevne noe.

Å dele og inspirere

Det var under min første USA-reise at jeg første gang begynte å sende reisebrev hjem i form av e-poster med tregt nettverk, samt føre reisedagbok. Spesielt reisedagbøker fylt med notater og andre minner ble mitt faste reisefølge i alle år etter dette, helt til jeg startet min første reiseblogg i forbindelse med vår tre måneders backpacking-tur i  Sør-Øst Asia, rundt ti år senere. Denne bloggen var lukket og i form en reisedagbok jeg delte med nære venner og familie som fikk egen innlogging. Den fins der fortsatt, som et varig, digitalt reiseminne.

Siden da har det meste foregått elektronisk. Postkortene ble lagt på hylla etter at min kjære mormor falt bort – hun var den eneste igjen som fortsatt foretrakk å motta postkortene lenge etter at jeg var kommet hjem fra mine reiser.

Reiselykke fyller 5 år: å jobbe på reise betyr å sitte mye med laptop'en i skyggen
Det er mye jobb på reise for enhver reiseskribent og -blogger. Her jobbes det i skyggen, med et glass isvann, på ei øy i Hellas.

Historien bak Reiselykke

Etter at vi kom hjem fra vår store reise i Østen, skjønte jeg fort at en ny blogg måtte etableres. Om ikke annet så fordi jeg hadde så utrolig mye på hjertet jeg tenkte andre kunne få lese om, få tips og inspirasjon, dersom de ønsket det. Reiselykke ble født.

På Reiselykke ønsket jeg å utforske, prøve og feile med tekst og formidling, bloggerløsninger og det som var. Men først og fremst ønsket jeg å spre det som har holdt Reiselykke gående i hele fem år – reiseglede, inspirasjon og tips fra reiser. Det skulle imidlertid ikke være en personlig reisedagbok og slik har det forblitt: fokuset er på reisemålet, kulturen, opplevelsene og menneskene.

Fra reiseblogg til reisemagasin

Høsten 2014, tre år etter oppstart, gjorde jeg noen grep: jeg valgte å omprofilere Reiselykke fra reiseblogg til reisemagasin på nett. Med andre ord: jeg valgte å gå motstrøms. Magasin-delen inneholder det jeg har lært er hva dere lesere trenger og ønsker: tips, reiseskildringer og inspirasjon. I tillegg har jeg fra tid til annen gjesteskribenter som deler sine personlig reisetips og –opplevelser på Reiselykke.  Reisebloggen består, selvsagt, og her deler jeg mer personlige refleksjoner og tanker om reise – som dette innlegget her.

Dette henger også sammen med at det er ikke jeg, den reisende eller skribenten, som er interessant. Det er reisemålet og det vi kan oppleve der, de vi kan møte der, det vi kan gjøre der – og ikke minst historiene bak. Reiselykke handler derfor ikke om meg, men om det jeg opplever og de jeg møter. Ikke minst handler det også om dere lesere: jeg ønsker å dele mine beste reisetips for at også dere skal få en best mulig reiseopplevelse. Om jeg har sett noe, møtt noen, smakt noe, opplevd noe som jeg synes er bra, vil jeg gjerne dele det i form av en fortelling, en omtale eller tips! Det fordrer jo selvsagt at dere liker de tipsene jeg deler. Og det vil du vite, fordi jeg er personlig i tipsene mine – og slik sett likevel deler en viss porsjon av meg selv her.

Ulike versjoner av Reiselykke gjennom fem år

Reiselykke i dag

I dag reflekterer Reiselykke tips og reiseopplevelser som passer for voksne reisende, som ønsker råd om gode og unike hotell, gode matopplevelser, aktiviteter, bilturer og kulturopplevelser på et reisemål, enten det er en storby eller et mer eksotisk reisemål. Men selv en backpacker vil forhåpentligvis finne noe tips og inspirasjon til sine reiser her. For jeg håper virkelig at enhver reiseglad vil finne noe å kjenne seg igjen i her, eller noen tips som kan passe for dem.

Om å gi tilbake

Men utover å inspirere andre rundt meg og lesere til å reise, å se verden, å oppleve andre kulturer og møte mennesker, ønsker jeg også å bidra til å løfte frem ukjente steder, lokale aktører og bidra til å løfte frem ansvarlig turisme. Som reisende har vi et ansvar, særlig på en destinasjon som vokser, iblant for fort, som turistmål. Det handler om å gi tilbake til de lokale, bidra med å legge igjen penger der vi reiser. Derfor skriver jeg også om dette, fra tid til annen. Derfor er Reiselykke også ambassadør for stiftelsen IMPACT Norway, på frivillig basis. Og derfor takket jeg ja til å bli styremedlem i den verdensomspennende reiselivsorganisasjonen, PATA – Norway Chapter, som blant annet jobber for å bevare naturen og den kulturelle identiteten i Asia og Stillehavsområdene, verdens raskest voksende reisemarked.

Reiselykke i fremtiden

Om fremtiden vet jeg ingenting. Men jeg vet jeg kommer til å fortsette å reise, å se stadig nye steder, og reise tilbake til noen steder for å bli enda bedre kjent med den lokale kulturen og se mer av landet. Så lenge Reiselykke fortsetter, vil også jeg fortsette å oppdatere guider jeg har skrevet her på Reiselykke. Inntil videre fortsetter jeg å publisere innhold og dele reisetips fra bidragsytere – forhåpentligvis til nytte  og inspirasjon for dere som leser.

5 år med reiselykke: biltur til vestlandet
Hvor veien går videre, vet jeg ikke. Men denne strekningen mellom Oslo og Haugesund kjenner jeg godt!

Medieomtale og utmerkelser

De siste par årene har Reiselykke fått økt oppmerksomhet også i medier, i form av intervjuer og omtale – les mer om det her. Det har også vært særdeles hyggelig at Reiselykke har vært finalist i Supersaver Travel Blog Awards og at nettsiden nylig ble kåret til en av Norges beste reisebloggere. Det siste satte jeg spesielt pris på, ettersom det var en jury som har vurdert en rekke nettsider, gir Reiselykke gode skussmål og at de den verdig en slik plassering til tross for at jeg først og fremst deler reiseskildringer og reisetips i mye større grad enn personlige blogginnlegg.

En reiseblogg med masse spennende og hjelpende innhold. Bloggen er meget velskrevet og inspirerende. I flere artikler føler man nesten at man er sammen med reisebloggeren. – Travelmarket

Tusen takk!

Det er takket være reiselyst, skriveglede og ønsket om å inspirere, å dele og ikke minst dere lesere at jeg har holdt det gående så lenge og at Reiselykke fyller 5 år! Det er egentlig ganske stort, synes jeg.

Så takk til dere som leser og som har fulgt meg siden starten. Takk til deg som er ny som leser – jeg håper du blir med videre. Takk til alle som kommenterer, som kontakter meg,  som stiller spørsmål – jeg setter stor pris på dette!

Takk til Tania Goffredo som står bak logoen til Reiselykke. Jeg er så fornøyd! Takk til Mita Media som hjalp meg da jeg byttet design. Takk til gode kollegaer i Nordic Nomads, et nettverk for reiseskribenter, – bloggere og -fotografer, som jeg har vært med å grunnlegge.

Takk til Aschehoug, min fleksible deltids-arbeidsplass. Takk til oppdragsgivere, samarbeidspartnere og nye bekjentskaper i reiselivet og denne delen av mediebransjen – jeg har møtt så mange fine mennesker, så mange kunnskapsrike, morsomme og dyktige folk, som jeg aldri ville møtt, var det ikke for Reiselykke.

Og ikke minst: takk til mitt mest trofaste reisefølge. Deg er det alltid så gøy å reise på nye eventyr med. Tenk så mange historier, opplevelser og inntrykk vi deler – i mange år fremover! Og enda flere blir det.

Til alle dere som leser dette: jeg håper dere blir med på reisen videre!

5 år med Reiselykke: her fra da jeg satt på ei strand på Sri Lanka og ønsket godt nytt år

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. Gratulerer så mye med 5 års jubileet! Veldig bra jobbet! Jeg finner masse inspirasjon her og har blant annet satt opp Sri Lanka på min ønskeliste 😉

  2. Hei, Elisabeth. Takk for det! Så hyggelig å høre 🙂 Sri Lanka er supert. Anbefales på det varmeste. Mange fine toppturer å ta for deg også 😉

error: Content is protected !!