Reisen videre etter dette

Verden endrer seg og jeg med den. Fremover skal jeg prioritere mer tid til kreativ skriving, kursutvikling for skrivelystne – og ikke minst – min nye jobb som kommunikasjonsrådgiver.

Men selvsagt: Reiselykke vil bestå! Dog i litt andre former enn før og med sjeldnere oppdateringer enn pre-Covid. For slik jeg leser bildet, vil det bli mindre grad av reisevirksomhet på flere av oss i nærmeste fremtid, enn før Korona-tiden.

Reiserestriksjoner og hjemmekontor

For meg som reiseskribent og aktiv reisende har det siste halvannet året minnet lite om det livet jeg hadde før Koronaen spredde seg som ild i tørt gress verden over. Det samme har verden. Og jeg er veldig klar over at jeg er så langt fra alene om å ha det slik.  

Der reiserestriksjoner, hjemmekontor, avstand og stadige nedstengninger her og der har preget våre liv i lang tid, har det vist seg umulig å jobbe som aktivt reisende frilans reisejournalist på fulltid. I hvert fall for meg, på den måten jeg ønsker å forholde meg til faget og til de nasjonale råd vi har levd under. Andre har kanskje løst dette på annet vis.

Her er noen tanker jeg delte på Instagram @reiselykke 5. februar i år:

(artikkelen fortsetter under Instagram-innlegget)

Nye utfordringer

En gang på forsommeren takket jeg derfor ja da livet bød på nye utfordringer, i form av å få jobbe med et annet spennende, utfordrende og viktig område – nemlig forskningskommunikasjon.

Av alt vi har lært de siste 18 månedene, er viktigheten av forskning kanskje noe av det mest prekære. Å få lov å bidra til å synliggjøre vitenskap og det forskerne kommer frem til i sitt arbeid, oppleves for meg utrolig verdifullt. Å igjen få lov å jobbe i en kunnskapsbedrift, der utdanning er på agenda hver eneste dag, sammen med forskning og vitenskap, oppleves helt riktig akkurat nå. For akkurat nå er dette kanskje også den beste måten jeg kan gjøre en forskjell på, med den kompetansen jeg sitter på.

Hvordan verden blir i fremtiden, gjenstår ennå å se. Og hvordan reiselivet og reisejournalistikken vil utvikle seg, vil tiden vise. Men skrivebordsjournalistikk innen reise er ikke det jeg skal drive med. Det er ikke derfor jeg begynte med dette i utgangspunktet. 

Å skrive om reise handler om å sanse

Den beste reisejournalistikken, de beste tekstene og historiene om reise får vi bare skapt om vi reiser. Når vi opplever verden, nært eller fjernt, møter folk, bruker sansene våre og går under overflaten på det som tilsynelatende er.

Den siste tiden har det ikke vært mulig for meg å utøve det yrket jeg har skapt meg, på den måten jeg ønsker, i den grad jeg ønsker, de stedene jeg ønsker. For å si det som jeg sa innledningsvis:

Verden endrer seg og jeg med den. 

Slik er det, og slik må det være. Selv om reisejournalistikk ikke blir min fulltidsgesgjeft i den nærmeste fremtid, er det først og fremst det å skrive og formidle som er den karriereveien og den røde tråden som ble mitt yrkesliv. 

Reiselykke i fremtiden

Jeg skal derfor fortsette med det jeg brenner for; formidling, kommunikasjon og tekst/historiefortelling. For min arbeidsgiver, og for min egen bedrift. Og jeg fortsetter å utvikle Reiselykke-konseptet i tiden som kommer.

Selv om jeg ikke lenger kommer til å fokusere primært på reisejournalistikk og -blogging fremover, kommer jeg til å fortsette å dele inspirasjon og tips om vår fantastiske klode – enten det er nærliggende eller mer fjerne reisemål. Jeg kommer til å reise, også i fremtiden, selv om det i første rekke blir fokus på kortere reiseopplevelser (når og der det er mulig) i tiden fremover. Når jeg har anledning, dit jeg ønsker å dra.

Fortsatt er jeg en av Norsk ukeblads faste reisejournalister, og jeg kommer derfor til å fortsette å levere reisereportasjer til Egmont Publishing også fremover fra tid til annen. 

Se min portefølje fra norske mediehus her

Mer tid til kreativitet

Men enda viktigere for mitt kreative jeg: Jeg skal prioritere mer tid til friskriving og mindre til «must do» prosjekter på fritiden. For alle som driver for seg selv vet godt at det følger med mye frihet – men også mange plikter som selvstendig næringsdrivende. Jeg ønsker nå å minimere det siste en tid fremover, selv om jeg selvsagt ikke blir helt i null på denne delen uansett. Jeg er et skapende menneske (som jeg for øvrig tror vi alle er), og jeg ser stadig nye muligheter rundt meg.

Jeg håper du vil fortsette å følge mine krumspring i nære (og forhåpentligvis etterhvert i mer fjerne) strøk i tiden fremover. Du finner meg og alt om reise her på bloggen, på Facebook.com/Reiselykke og Instagram @reiselykke

Bloggen Mettes skrivestue

Du finner meg også i min digitale skrivestue på mettesfjeldheim.no, der jeg blogger om tekst og kommunikasjon og andre ting som opptar meg. 

Les gjerne også: Å våge det ukjente

På Instagram finner du meg også som @mettesfjeldheim, @villmarkshagen og som @yogalykke

Les gjerne også: Derfor har jeg flere Instagram-kontoer

Skrivekurs kommer! 

Hvis du er interessert i å skrive om dine egne reiseopplevelser i fremtiden, enten det er for din egen del, for å starte en blogg eller for å ha en liten ekstra-inntekt på si: 

Jeg er godt i gang med å utvikle mine planlagte kurs for skribenter, basert på egen erfaring som både blogger og journalist. Jeg hører gjerne fra deg om du er interessert i det! Jeg nås på post@reiselykke.com – eller du kan melde deg på nyhetsbrevet lenger ned. 

Anløp i Vindstad
Mette Solberg Fjeldheim

Reisejournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Bred operativ og strategisk erfaring med kommunikasjon/PR innen kultur, reiseliv og akademia.

error: Content is protected !!