Reiseopplevelser fra sofakroken

Hva skal man finne på når man sitter der hjemme, du ikke har jobb å gå til eller er ferdig på dagens hjemmekontor, når grensene er stengt og bekymringer plutselig legger et midlertidig lokk på fremtidsoptimisme? Ta en liten pause fra nyhetene innimellom – og dra på tur ut i verden fra sofakroken! 

 

Koronaviruset og den økonomiske krisen slo innover landet som en tsunami og nå henger en mørk sky av depresjon over oss alle. For ikke alle har muligheten til å bidra under tingenes tilstand. Mange mister jobbene sine i disse dager og for oss som jobber for oss selv, går vi en høyst usikker fremtid i møte.

→ Les også: (Neste)kjærlighet i koronaens tid

Når verden går på tverke og jeg synes det er vanskelig, tyr jeg gjerne til kloke Leonard Cohen. Sist gang jeg viste til de samme linjene her på Reiselykke, var i november 2016 og da  skrev dette.

Der hvor lyset skinner

I dag er det riktignok muligens verre enn da, men vi står alle sammen i det og det finnes heldigvis lyspunkter. Som at vi er heldige som har hverandre, at vi har et sikkerhetsnett og at vi bor i et land som vi gjør.

Sitatet jeg snakker om, er dette, fra Leonard Cohens fine låt «Anthem»:

Ring the bells that still can ring

Forget your perfect offering,

There is crack in everything,

That’s how the light gets in.

Soloppgang

Et annet lyspunkt i denne tunge tid, er at den digitale verden viser seg fra sin beste side akkurat nå. Derfor kan jeg ta en kaffeprat med venninnene mine, møte familien min som er langt unna og jeg kan gå på konsert, museum, foredrag og kurs – alt via nettet.  Det er mange tilbud om live streaming hjemmefra nå, og utallige muligheter til å holde kontakt med de jeg er glad i – på avstand.

Som en liten oppmuntring til den som er hjemme, og som trenger noe annet å gjøre enn å følge nyhetsutviklingen 24/7: Her er noen tips til hva du hvordan du kan reise rundt i verden, hjemmefra i din egen stue.

1. LES EI BOK!

Benytt anledningen til å reise verden rundt mellom to permer. Gjør deg kjent med nye og møt igjen gamle helter. Reis rundt i tid og rom, land og kulturer. Takk og lov for alle bøkene jeg har her hjemme, sier jeg, som side opp og side ned tilbyr historier samlet mellom to permer. Har du noen uleste bøker hjemme – eller en bok du kunne tenke deg å lese om igjen? Nå har du muligheten! Og hvis ikke: Gjennom nettbokhandlere, Fabel og Storytel får du tak i både ebøker og lydbøker hjemmefra i din egen stue.

Bøker på reise

2. DRA PÅ MUSEUM

Flere museum tilbyr virtuelle kunstopplevelser, og Travel and Leisure har hele 12 tips til museum du kan besøke virtuelt. Artikkelen finner du her.

3. KONSERT OG FOREDRAG

Mange av oss som driver egen business sliter nå, enten vi jobber innen kulturlivet, i reiselivet og helt sikkert i andre bransjer. Gjør som så mange andre: Dra på streaming-konsert fra stua di! Slik kan du støtte i hvert fall utøvende kunstnere i hjemmekarantene. Selv har jeg blant annet vært på jazzkonsert via Facebook-gruppen Brakkesyke 2020. Helt strålende!

Her er noen events jeg har notert meg for de to neste kveldene: Onsdag (i dag): Konsert med Sondre Lerche onsdag kl. 18 og samtale med Sofi Oksanen kl. 19. Torsdag (i morgen): Foredrag med Dag O. Hessen om boka Verden på vippepunktet kl. 20 og konsert med Thomas Dybdal kl. 21.

Plutselig ble det veldig travelt her i heimen 😉

4. REIS I FILMENS VERDEN

Med HBO, Netflix, NRKs arkiv og mange andre muligheter, er det heller ikke mangel på filmer og TV-serier å få sett. Hva med en tur til Shetland på NRK, eller få et gjensyn med Julia Roberts på Bali?  Du finner også flere reisedokumentarer på Netflix, hvor du kan reise med humor eller matveien.

5. LAG MAT FRA VERDEN

Vær kreativ på kjøkkenet og lag mat fra verden. Se over hva du har i skap og kjøleskap, bruk typiske smakssammensetninger fra ulike land og reis via matfatet. For eksempel: Har du lime, chili, hvitløk og koriander i hus? Hva med kokomelk, ris og kanskje litt kylling? Vips får du smaken av Thailand.

6. PLANLEGG ÅRETS NORGESFERIE

Sannsynligheten er stor for at vi kommer til å reise langt mer lokalt i sommer, eller så fort vi kan forflytte oss i større grad ut av egne hjem. Jeg har selv feriert hjemme i Norge de seneste årene, og det var også planen for årets sommerferie. Nå har verden endret seg, og jeg tipper vi blir enda flere som reiser innenlands i år (dersom det er mulig innen da).

Noen av oss kommer ikke til å ha jobb til sommeren, og økonomien vil selvfølgelige legge føringer for hvor mye utskeielser det da blir. Andre har en jobb hvor det sterkt behov for dem til sommeren, så dermed tror jeg også mange ikke har muligheten til å ta noe særlig ferie av den grunn. Men kortreiste reiseopplevelser er fortsatt mulig – både de som koster og de som er helt gratis. Tenk, så heldige vi er som har all denne naturen tilgjengelig!

Selv aner jeg ikke hvordan sommeren nå blir for min del, men jeg håper at det blir tillatt å reise på hytta igjen og at jeg kan besøke familien i vest. Jeg håper også at jeg selv kan ta meg råd til å dra på kortreiste utflukter og støtte opp om lokale næringer, som overnattingssteder, serveringssteder og andre lokale reiselivsaktører. De trenger oss – og vi trenger dem!

I mellomtiden tenker jeg vi alle kan ha behov for å drømme litt og planlegge for litt bedre tider. Her finner du derfor noen av mine beste reisetips til en sommerferie i Norge.

→ Og du: ikke glem å puste med magen. Se gjerne disse tre tipsene på NRK.

Ta vare på deg selv! Føler du deg ensom eller trenger noen å snakke med, husk at venner og familie kun er en telefon eller videosamtale unna.

Soloppgang strand

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Mange fine tips her, Mette. Tror det er viktig å puste godt, og holde seg så rolig som mulig. Til vanlig er vi jo så travle, og har ikke tid til halvparten av det vi vil, og hvertfall ikke til å slappe av, eller kanskje lese den boka man ville. Kanskje dette er tidspunktet man kan lære seg noe nytt man har villet lenge? =) Og som du sier, heldigvis har vi utrolig mange måter å holde kontakt med hverandre på i disse dager. Selv tok jeg en øl og skravlet med to venninner i går kveld, på Facetime. =)

error: Content is protected !!