Ribera del Duero – vinreise for livsnytere

Ribera del Duero – vinreise for livsnytere

Ribera del Duero er et av Spanias aller beste vinområder, sammen med La Rioja og Priorat. Her finner vi også de herligste spahotell, gourmetopplevelser og historiske severdigheter.

Det sies at spanskekongens favorittviner kommer fra Ribera del Duero. Om dette er hundre prosent sant, vet jeg ikke – men etter å ha blitt bedre kjent med både området og vinene som produseres her, skulle det ikke forundre meg.

→ Går turen til Málaga? Sjekk eboka jeg har utgitt med tips til opplevelser i Málaga og Costa del Sol!

Ribera del Duero i Castilla y Léon

Området Ribera del Duero ligger nord i Spania, i landets største autonome region, slottsregionen Castilla y Léon. Om man tar utgangspunkt i Madrid og reiser videre derfra, kan man dypdykke i områdets gastronomi og kulturhistorie, foruten et flott landskap. Dette er med andre ord et område jeg tror mange vil ha glede av å bli bedre kjent med.

Det er ganske enkelt et perfekt sted å reise for alle som liker å utforske litt mindre kjente steder og områder der ikke alle andre drar. Det passer ikke minst for alle som setter pris på historie, kultur, god mat og drikke i naturskjønne omgivelser, og som gjerne kan se for seg å bo en natt eller to på et bedre hotell eller en eksklusiv parador.

→ Les ogå: En vinreise i La Rioja

Vinruten Ribera del Duero

Navnet kommer av Spanias nest lengste elv, Duero, som renner gjennom området. Langs den 897 km lange elva finner vi ikke bare vingårder og vinmarker, men også flere historiske landsbyer, bygninger og monumenter verdt å besøke. Vinruten «Ruta del vino Ribera del Duero» tar oss med fra vingård til vingård, forbi slott, klostre, kirker, palasser og museum.

Elven Duero i Ribera del Duero
Elven Duero renner gjennom Ribera del Duero, som området er oppkalt etter. Her ved Tordesillas

nettsiden Ruta del Vino Ribera del Duero finner du kart over området og mye nyttig informasjon om vinområdet og vinruten Ribera del Duero

Vinene som er en del av DO-kvalifisieringen her, er fortrinnsvis røde, men her produseres også rosé av høy kvalitet. I alt 280 bodegaer finnes her, der Portia er den mest besøkte. Men vi skal ikke dit. I stedet legger vi turen innom to andre:

Vingårdsbesøk og vinsmaking

Bodegaen Emina, som ligger langs Den Gyldne Mil i Ribera del Duero, var første stopp. Her besøkte vi også vinmuseet, som ble oppført i 2005. Dette er en større bodega, med både olivenoljeproduksjon, vinproduksjon og hudpleieprodukter. Det siste blir laget med utgangspunkt i ekstrakter av antioksidanter fra vinproduksjonen. Vi tester både scrub og håndkrem, smaker viner og undervises i områdets vinproduksjon. Det var interessant å lære mer om vinområdet, men jeg falt nok litt mer for besøket hos neste vingård på programmet.

Vingården Emina

Bodegaen Abadia Retuerta ligger like utenfor grensa til området som gir opphavsbenevnelsen DO. Men det har ikke noe å gjøre med vinkvaliteten å gjøre, men med plasseringen like utenfor grensa.

— Markene har tidligere ligget under vann, hvilket medfører at vinene produsert her har høy grad av tanniner, kan Michel, som guider oss, fortelle.

Han tar oss med på  en grundig rundtur på vinmarkene, etterfulgt av en raus smaking av kvalitetsvinene de produserer.  Ikke minst fikk jeg sett hotellet som drives i det gamle klosteret, der munkene som drev med vinproduksjon på markene her i sin tid bodde.

→ Les også: Priorat – vinmarker og turterreng i høyden

Luksushotell i historiske klostre

Klosteret er fra det 12. århundre og het i sin tid Santa María de Retuerta. I dag er Abadía Retuerta Le Domaine et luksushotell med blant annet yoga og spa, samt 22 rom. Det er ikke fritt for at jeg fikk lyst å ta meg en tur tilbake for å bo der. Men det koster litt; hele kr. 4 000,- per natt. Helt sikkert verdt det, tenker jeg! Så det er bare å begynne å spare …

Et annet kloster vi besøkte, og som også er bygget om til luksushotell, er Monasterio de Santa María de Valbuena. Klosteret ble grunnlagt 15. februar 1143 av Doña Estefanía de Armengol.

I dag er Castilla Termal Monasterio de Valbuena nok et luksushotell, med Catilla y Léons første fem-stjerners spa-anlegg. Dette er et thermal-spa, takket være varmtvannskilde, som munkene tidligere brukte til å vanne vinrankene utenfor med.

Thermalspa Castilla Termal Monasterio de Valbuena
Dette termalspaet var Castilla y Léons første 5-stjerners spa

Jeg fikk dessverre ikke testet spaet, denne gang. Men det ser virkelig bra ut! Det jeg imidlertid fikk anledning til, var å nyte en bedre lunsj i hotellets restaurant, der det blant annet serveres egendyrket organiske grønnsaker fra hotellets grønnsakshage.

Men der jeg imidlertid fikk sjekket inn, var på den historiske paradoren i Lerma, der selveste kongen av Spania i sin tid likte å trekke seg tilbake og bli underholdt. Mer om Lerma senere. Men Parador de Lerma, samt de spanske paradorene generelt, kan du lese om her.

Parador de Lerma
A room with a view
Her er 5 tips til hva du kan oppleve i Ribera del Duero

Flere reisetips til Spania utenfor allfarvei

→ Valladolid – Spanias tidligere hovedstad
→ Galicia – det ukjente Spania
→ Sierra de Aracena – Andalucia utenfor allfarvei
→ Jeg har utgitt ebok til Málaga og Costa del Sol. Les mer her
Castilla Termal Monasterio de Valbuena i Ribera del Duero
Fin bakgård, si! Hos Castilla Termal Monasterio de Valbuena

 

Reiselykke var invitert av Spanias turistkontor i Norge


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!