En rundreise på Nordvestlandet: Geiranger, Loen og Sognefjell

Turgåere ved Loen

I fjor sommer dro vi på en roadtrip langs Nordvestlandet, langs nasjonale turistveger og over fjelloverganger – med stopp ved utsiktspunkt få andre land vil kunne sammenligne seg med. Ikke vet jeg,  men jeg lurer: Kan dette være en av verdens vakreste bilturer?

Flosklene sitter løst og ord blir fattige. Selv blir jeg fantasiløs når jeg skal beskrive en av fjorårets flotteste reiseopplevelser. Tomme begrep og fraser som i grunnen ikke sier noen ting, er det første som kommer frem i pannebrasken når jeg tenker på rundreisen gjennom Nordvestlandet i fjor sommer:

Storslått! Spektakulært! Vakkert! Fantastisk!

Komplett innholdsløse ord, som man helt klart skal styre unna om man ønsker å si noe vettugt. Så jeg lar det heller være og lar bildene illustrere det hele. I tillegg vil jeg fortelle deg om rundreisen vi hadde, dag for dag, mellom fjorder og fjell, bygder og utsiktspunkt. Nederst vil du finne et kart som viser kjøreruta.

Fjord på Vestlandet

En julidag i fjor sommer bestemte oss nemlig for endelig å se noe av det vakreste vi har her i landet: Blant annet var vi fast bestemt på å besøke Geirangerfjorden, UNESCO-området så mange kommer langveis fra for å oppleve. Også vi ville oppleve denne fjorden, denne bygda, disse berømte utsiktspunktene.

Geiranger Skywalk

Geiranger Skywalk ved Dalsnibba

Vi hadde snakket om det lenge, men det hadde liksom aldri blitt. Nå var det dags. Og ettersom vi tok det hele på sparket, kunne vi altså ikke regne med å finne overnatting akkurat der, i en av de to mest besøkte bygdene vi har i landet. Så vi fylte elbilen med madrasser, sovepose og en kjølebag og dro i vei.

→ Les også: 4 kjørestrekninger og 8 fantastiske utsiktspunkt i vest

Dag 1: Geilo til Sandane

Vi startet med å kjøre fra Hardangervidda, i området hvor vi uken før hadde syklet Rallarveien (den turen skal jeg fortelle om senere). Denne gang kjørte vi mot Aurland og droppa å legge inn et stopp ved Stegastein utsiktspunkt, siden vi har vært der før. Men husk å ta turen opp dit om du er i området, og legg gjerne kjøreturen langs nasjonal turistvei over Aurlandsfjellet, hvor utsiktspunktet befinner seg.

Men vi valgte altså denne gang å kjøre gjennom den 2,5 mil lange Lærdaltunnelen i stedet.  En tunnel som faktisk er en severdighet i seg selv, særlig om man er interessert i ingeniørkunst.

Rundreise Geiranger

Dernest tok vi rundreisens første ferje, før vi stoppet innom Sogndal på veien nordover. Her fylte vi på med litt av det vi trengte til en vellykket ‘camping-i-bilen-tur’. Men likevel endte vi opp med å sjekke inn på Gloppen Hotell i Sandane første natt … Dermed ble det en myk og behagelig start på en uplanlagt reise, med bilen full av campingutstyr!

Men før den tid hadde vi stoppet flere steder underveis og blitt imponert over veiene og tunnelene mellom bygder, daler og fjelltopper.

Biltur i norsk natur

Tradisjoner og lokalmat

Gloppen Hotell (reklamelenke) er et av de historiske trehotellene vi har her i Norge, og det var ikke et helt tilfeldig valgt hotell. Gloppen har nemlig sterkt fokus på tradisjoner og lokalmatopplevelser, noe vi setter pris på, begge to. Restauranten var i så måte også høydepunktet i løpet av vårt opphold.

Ettersom alle de historiske hotellrommene var fullbooket, sjekket vi inn i den nye, moderne vingen av hotellet. Ikke helt det samme å bo der, så klart, men vi hadde et fint opphold.

Dag 2: Sandane – Loen – Geiranger

Dagen etter bar det videre, via Olden og til Loen Skywalk. Først og fremst for å oppleve den nye, store skyliften så klart – men også for å gå oss en tur i fjellene der.

Hoven restaurant Loen skylift

På toppen er det som kjent panoramautsikt over dalen under, en flott restaurant og er for øvrig et populært utgangspunkt for paragliding. Jeg så med skrekk og gru på de mange fargerike flyvende objektene som svevde nedover dalen på vinden, noen med full kontroll, andre med tilsynelatende ingen …

Paragliding over Loen

Herfra finnes også en rekke turmuligheter, med tilrettelagte stier i terrenget innover. Selv fulgte vi den som ville ta oss til toppen av Staurinibba, på 1379 moh. hvor vi fikk et solid blikk over indre Nordfjord. Og for et syn det var!

Staurinibba

Stien var til tider både bratt og ulendt, og langt lengre å gå enn vi først forventet. Men dette er en tur jeg definitivt vil anbefale!

Geiranger i sikte

Etter flere timer til fjells, bar det videre, nå med øye for Geiranger – men ikke uten flere stopp på veien, som ved Dalsnibba og Flydalsjuvet. Begge steder stiller med stilren arkitektur og panoramautsikt over vårt flotte landskap. Været var det jo ikke noe å si på, heller!

Utsikt ned mot Geiranger

Vel fremme i Geiranger slo vi oss endelig ned på en allerede fulltegnet campingplass. Men siden vi bare hadde med en bil til å sove i, fikk vi skviset oss inn for to netter – og til hvilken utsikt! – det kan du se på neste bilde.

Og ettersom vi droppet å sjekke inn på det eneste ledige hotellrommet i bygda, sparte vi kr. 6 680,-på å overnatte i en elbil, som for øvrig har campingmodus og plass til en 13 cm. høy madrass. Slett ingen dårlig løsning, spør du meg – men, akk: offentlig toalett og dusj må til. Ikke en høydare, det der, da … Da har jeg langt bedre minner fra hyggelige spisesopplevelser hos Brasserie Posten.

Sove i en elbil

Denne reiseopplevelsen er jeg intervjuet om i Magasinet Share, som du kan lese her

→ Les også: E134: 10 fine stopp over Haukeli

Dag 3: Geiranger – Trollstigen – Geiranger

Vi drar tidlig av gårde denne morgenen, for vi vet vi kommer til å kjøre i kø. Vi skal nemlig kjøre nasjonalturistveg fra Geiranger til Trollstigen, disse svingete, smale hårnålssvingene så mange reiser ens ærend for å kjøre. Og altså også vi.

Men vi kommer ikke langt før vi må foreta første stopp: Rett rundt hjørnet for Geiranger finner vi tross alt Ørnesvingen, med hårnålssvinger og utsiktspunkt over dalen og fjorden. Kameraet må ut, bilder skal tas!

Vi tar ferja fra Eidsdal til Linge, en ekte vestlandsopplevelse, og fortsetter dernest rake veien mot Gudbrandsjuvet i Valldalen. For et flott utsiktspunkt! Og for en lekker veikro! Flere bilder må tas, både inne og ute.

Vi kjøper med oss lokaldyrkede, solvarme jordbær og stopper nå ikke før vi er fremme ved neste utsiktspunkt: Trollstigen. Om ikke dette er noe av det mest imponerende vi har å vise frem når det gjelder kombinasjonen arkitektur og natur, vet ikke jeg. Men her brukte vi ganske mye tid, faktisk, før vi forserte siste etappe før returen: Trollstigen tur/retur.

Trollstigen utsiktspunkt

Se flere fotos fra Trollstigen og utsiktspunktet lengst ned i artikkelen

Dag 4: Retur fra Geiranger over Sognefjellet

Det er dags for å kjøre sørover igjen. Når man først skal kjøre timesvis i bil, er det ikke så dumt å velge en annen rute enn oppover, så man får se enda litt mer. Vel valgte vi da en rute som er ørlite lenger, men så verdt det! Vi kjørte nemlig over Sognefjellet og ned Tindeveien.

Sognefjell

Vi stoppa så klart i Lom før den tid, for fersk bakst på Bakeriet i Lom, for medbrakt lokalmat på Smak i Lom og et stopp ved den historiske stavkirka i Lom.

Toppunktet på denne turistveien er 1434 moh., noe som gjør denne strekningen til Nord-Europas høyeste fjellovergang. Veien er smal, og det er lurt å kjøre rolig. Vi stoppet et par steder på fjellet, blant annet la vi inn et lengre stopp ved Mefjell rasteplass.

Knut Wolds steinskulptur ved Mefjell rasteplass

Her er Knut Wolds steinskulptur som selvsagt må med på feriebilder, men også Fanaråkmonomuntet, til minne om kjente personligheter som har reist over Sognefjellet. Det kan du lese mer om her

Men vi la også inn et stopp ved et utkikkspunkt like før vi svingte av ved Tindeveien ned mot Åndalsnes. Dette utkikkspunktet er det vel verdt å stopp ved.

Utsiktspunkt ved Sognefjell

Enden på visa (bilturen)

Vi endte til slutt i Haugesund, altså via Tindeveien ned til Åndalsnes, forbi Flåm, Kinsarvik, Ullensvang og Odda i Hardanger, langs deler av nasjonalturistveg Hardangervidda.

→ Les også: Flåmsbana – verdens bratteste togreise og Trolltunga tur/retur på en dag

Legger du returen østover fra Hardanger, får du med deg den øvrige delen av denne strekningen, med Vøringsfossen, Måbødalen og Hardangervidda som rike naturopplevelser underveis. Dette er en vei vi kjører temmelig ofte, deriblant på returen østover fra Haugesund igjen. Her kan du se turen på mystory på Instagram @reiselykke

→ Les også: En rundreise i Lofoten

Hardangerbroa


Å reise med elbil

Det var forresten null stress å reise med elbil i dette området. Flere steder er det både Tesla Supercharger, Fortum og Grønn Kontakt. NAF har flere nyttige artikler om ladestasjoner og elbil.

I intervjuet med Norde Share (s. 54) sier jeg blant annet dette:

«I hele sommerferien var jeg turist i eget land – uten å etterlate store, negative klimaavtrykk. Jeg bodde på lokalt drevne hotellet, spiste lokalmat produsert i Norge, våknet med fjordene og syklet. Det var en fantastisk måte å reise rundt i Norge på denne måten.»

Det betyr selvsagt ikke at jeg ikke reiser rundt i verden for øvrig eller at jeg alltid reiser klimavennlig som dette. Men ansvarlig turisme og bærekraftig turisme er tema som opptar meg.

Relaterte artikler:

Flyskam: Bør vi skjemmes – eller fly ansvarlig?
Bærekraftig turisme – hva betyr det egentlig?
11 tips til en mer ansvarlig reise
Reisetanker: Norsk turisme
En liten hyllest til norsk lokalmat

Se flere bilder fra turen under kartet

 

Vestland

Vestland, Vestland

Vakker, norsk natur

Vakker, norsk natur

Utsikt fra Hoven ved Loen

Utsikt fra Hoven ved Loen

Turgåere ved Loen

Turgåere ved Loen nyter utsikten

 

Turgåere over Sognefjell

Turgåere over Sognefjell

Trollstigen utsiktspunkt

Trollstigen utsiktspunkt

Roadtrip Nordvestlandet

Roadtrip Nordvestlandet

På tur ved Loen

På tur ved Loen

På ferja

Pølsefest på båten, sier de!

Over Sognefjellet

Over Sognefjellet

Nedover Trollstigen

Nedover Trollstigen

Trollstigen

Trollstigen

Mette på Trollstigen utsiktspunkt

Mette på Trollstigen utsiktspunkt

Lunch with a view

Lunch with a view

Loen

Loen sett fra taubanen

Kjøretur på Vestlandet

Kjøretur på Vestlandet

Kjøretur i norsk natur

Kjøretur i norsk natur

Fossefall

Fossefall

Ferjekø på vestlandet

Ferjekø på vestlandet

Fanaråkmonomuntet Mefjell

Fanaråkmonomuntet Mefjell

Briksdalsbreen

Briksdalsbreen

Briksdalsbreen med hytter

Briksdalsbreen

Briksdalsbreen med elv

Briksdalsbreen

Biltur over Sognefjell

Biltur over Sognefjell

Biltur mot Trollstigen

Biltur mot Trollstigen

Har du reist langs disse nasjonale turistveier? Hva mener du er Norges vakreste biltur?


Merket reklamelenke er til booking.com

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

3 kommentarer

  • En fin rute dette her. Vi hadde deler av den samme for noen år tilbake og det var absolutt helt supert. Loen, Brikksdalsbreen, Trollstigen, Geiranger og Hellesylt er vel de stedene jeg ser for meg som det vakreste.

    Flotte bilder og fint beskrevet. Liker godt at du har med reiserute og kart.

  • Utrolig flotte bilder. Tora og jeg kjørte en veldig lik rute nå til påske. På tross av å ha bodd i Norge hele livet ble jeg overrasket over hvor flott det er her. Aurlandsfjellet og Trollstigen var dessverre fortsatt vinterstengte, men vi fikk fortsatt sett mye flott. Til gjengjeld fikk vi da tid til å reise innom Atlanterhavsveien, for en vei! Tror den blir fineste kjøreturen vi hadde sammen med Ørnesvingen ned til Geiranger, og Stegastein må være det flotteste utsiktspunktet.

  • Jeg var på roadtrip i dette området for noen år siden, og det er virkelig flott der, så jeg skjønner jo hvorfor det blir så folksomt enkelte steder om sommeren!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.