San Sebastian og Bilbao – perfekt for mat- og kulturglade

San Sebastian og Bilbao – perfekt for mat- og kulturglade

San Sebastian og Bilbao er en selvfølge å besøke når du legger turen til Baskerland. To ganske ulike byer, med hver sin historie. Men de har til felles en sterk matkultur og kunsttilbud.

For rundt tjue år siden dro jeg til San Sebastian og Bilbao for første gang. Min mann (da kjæreste) og jeg var på backpacking og valgte en dag å hoppe på nattoget nordover til San Sebastian fra solfylte, varme Barcelona. Der skulle det være så fine strender, hadde vi lest. Det som møtte oss, var øsende-pøsende regn. Hver dag! 

Så også denne gang. For mens Oslo hadde sine første varme, fine uke så langt i år, tilbrakte jeg dagene med støvler på beina, regnjakke og en paraply i hånda. Ja, for det regner ganske ofte i Nord-Spania. Omtrent som her hjemme. Det er derfor det er så grønt og frodig også der, med så ypperlige forhold til dyrking av både vindruer og andre grønne vekster. 

Men nå er det ikke slik at jeg lenger drar på ferie til steder kun for å nyte late dager på stranda. Ei heller i San Sebastian. Det tross alt langt mer å fylle dagene med enn det her. 

Les også: En gastronomisk reise gjennom Baskerland

Txotx sidersmaking i Baskerland-7
Å dra på sidersmaking i Baskerland, er for eksempel en fin opplevelse å ta med seg. Les mer om dette her: Txotx! Høy siderføring i Baskerland

San Sebastian for badeliv og pintxos

Byen er vakker som få. Her er det koselige smau og vakre fasader. Det er vakre strender, elegante omgivelser og utsikt mot ei lita øy midt i bukta. Jeg har aldri opplevd å bade her, ei heller ligge på solsenga her – av nevnte årsaker. Men det jeg ville dratt tilbake for en tredje gang er faktisk heller ikke det øverst på lista (selv om jeg gjerne skulle opplevd badelivet der også). Nei, det er gastronomien som lokker igjen.

Og da snakker jeg om de små tapasrettene som slett ikke kalles tapas her, men pintxos. Disse små, delikate munnfullene, som du finner på de 140 – 150 barene rundt i gamlebyen. Disse barene som har spesialisert seg på hver sin rett. Være det seg retter som tynnskåret skinker, tamboril eller brent, baskisk ostekake. 

Les også: Tapas og pintxos – smaken av Spania, bit for bit

Ostekake i San Sebastian
Denne kaken er – seriøst – skikkelig digg! Les mer om matkultur i Baskerland her: En gastronomisk reise gjennom Baskerland.

Det siste viser seg å være en hit av en kake, som takket være sosiale medier gikk viralt. Nå kommer folk derfor til San Sebastian nærmest ens ærend for en smak av the one and only La Vinia cheesecake. 

Så legger du turen til San Sebastian, er La Vinia et av stedene du må besøke. Det er også SSua, hvor det serveres moderne pintxos, samt Bare Bare, for tradisjonelle pintxos

Les også: Spis som en spanjol: en guide til spanske måltider og tidspunkt

Natur og kultur i og ved San Sebastian 

San Sebastian er som nevnt kjent for sine strender. Men glem ikke de som ligger like utenfor! For her finner vi strender med geologiske fenomener forskere har kommet for å lære av. I Zumaia har de vertikale lagene i fjellformasjonene ved strendene lært forskerne om hvordan dinosaurene ble utryddet. 

Zumaia ved San Sebastian
En fun fact om stranda i Zumaia er at disse har vært bakteppe i en Game of Thrones-innspilling.

Et annet interessant fenomen jeg fikk se, var stålskulpturene som kalles El Peine del Viento (eller ‘The Wind Comb’ på engelsk). Disse finner vi der byen slutter og havet begynner. Et fascinerende skue!

Særlig var det kult å se hvordan de syv hullene spruter ut sjøvann, i takt med bølgene. 

Denne installasjonen ligger like ved inngangen til banen opp til Monte Igueldo, der du finner en park og utsikt over byen og området rundt. Turen opp dit er bare verdt om været er klart. 

Selv dro vi videre til Chillida Leku, hvor kunst og kultur er selve idéen bak museet. Kunstneren selv var filosof og opptatt av tomrom og tyngdekraft. Han skrev også, så jeg kjøpte med meg boka Writings.  

Les også: Txotx! Høy siderføring i Baskerland

Chillida Leku San Sebastian
Parken Chillida Leku er frodig og grønn og skulpturene mange. Legg også turen innom museet i det historiske bygget.

Bilbao – for Guggenheim-museet, gamlebyen og litt luksus  

Tilbake til Bilbao for første gang på ca. 20 år, er det ved første blikk ikke store endringen. For museet er det samme, det er også den blomstrende valpe-figuren i front. Men museet har definitivt gjort noe med byen, over tid. 

Guggenheim Bilbao

Bilbao var en by der industrien var nedadgående og økonomien skrantet. Det er helt andre tilstander der nå, takket være initiativet rundt det formidable museet. Et byggverk av Frank Gehry, som har satt Bilbao på kartet og transformert hele byen til å bli et sted å bo – og besøke. Nå er også Paseo de Abandoibarra en del av transformasjonen, et område for byens innbyggere møtes, rusler og jogger. 

Guggenheim Bilbao

Nå finner vi også luksushotell og flere Michelin-restauranter her, samt trendy spisesteder som japanske Niko på toppen av SAS-hotellet i byen. Men så klart: Også her finner vi utallige barer som serverer pintxos. Vi stakk innom El Globo hvor vi spiste den ene forseggjorte lille gourmet-retten etter den andre. I et tett lokale, fylt av mennesker som pratet, lo og koste seg – slik spanjoler bare kan. 

Praktisk reiseinformasjon

Bilbao
Bilbao sett fra oven

Reise dit

Det er enkelt å reise med tog i Spania, så det er helt fint å kombinere turen hit med å besøke også andre steder. Det går også tog mellom San Sebastian og Bilbao. Se mine tips til å reise med tog i Spania her.

Om du kommer fra Norge med fly, lander du i Bilbao. Sommeren 2022 går det direkteruter fra Oslo med Norwegian.

Overnatting i San Sebastian 

Hotel i San Sebastian

Vi sjekket inn på Hotel de Londres y de Inglaterra i San Sebastian. Et historisk, familiedrevet hotell med utsikt over bukta, stranda og øya midt imot. Her bodde vi bra og hadde en riktig god frokost neste morgen. Anbefales!

Overnatting i Bilbao

Her bodde vi på Gran Hotel Domine tvers over veien for Guggenheim-museet. Perfekt beliggenhet om du drar til Bilbao særlig for museet. Hotellet har fem-stjerner, herlige rom, deilige senger og den beste frokost du kan tenke deg. 

Mette Reiselykke på jobb i Chillida Leku, Spania
På jobb: Det er viktig å få notert ned mens man fortsatt husker!

Invitert av Spanias turistkontor i Norge


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!