Ja, det er klart vi skal feriere i Norge i år. Jeg mener: Hva er vel alternativet? 

I det siste har jeg blitt noe forundret over den voldsomme oppfordringen til å feriere i Norge i år – enten det gjelder reiselivet selv, politikere, influensere og media. Ikke at jeg er uenig i det. Men jeg mener: Grensene er jo stengt – både Norges og mange av landene rundt i verden for øvrig.

Det er per nå, riktig nok. Men på meg fremstår uansett ikke alternativet som hverken trygt eller fristende med det første, selv om grensene skulle åpne innen sommerferien starter. Dessuten: 

Knapt noe reisemål slår Norge om sommeren 

Ja – om vi ser bort fra en “minor detail”: været er vanskelig å planlegge for… Uansett: Min plan var å tilbringe sommeren i Norge, uavhengig av situasjonen vi er i nå. Det var den eneste ferieplanen jeg hadde for årets sommerferie – i år, som i fjor, som året før det. For sommeren er jo den beste tiden å oppleve landet vårt på! Ja, hvis ikke mai er det da – eller kanskje høsten for andre? 

Sommarøy sett fra Hillesøy fjell

→ Les også: Reisetanker: Norsk turisme

Uansett: Om du er blant de som er skuffet over at du ikke får reist til Syden som planlagt, eller den store USA-reisen, togloffingen nedover Europa eller storbyferien annetsteds må utsettes: Jeg håper du får tatt igjen den planlagte ferien til neste år. Nå kan du i stedet forhåpentligvis se frem til fine norske reiseopplevelser i mellomtiden!

Norge som ferieland

Norge har en rekke fine steder å besøke, enten du foretrekker turer i fjellet, late dager på stranda, elsker å utforske skjærgården eller kanskje dra på biltur. Her finnes herlige, historiske hotell, rorbuer, fyrhus og camping tett på sjø og vann, hytter og resorter til fjells, ved et vann og langs kysten. 

hytte, isbre og elv

Det finnes massevis av lokale reiselivsaktører rundt i det ganske land som ivrer etter å vise oss rundt. Vi har spennende lokalmat og mange herlige lokale serveringssteder som helt sikkert vil servere oss med glede. Vi har de mest praktfulle utsiktspunkt og utmerkede sykkelstier (som for eksempel vakre Rallarvegen). Landet vårt er rett og slett utrolig flott – særlig når solen skinner. La oss håpe været er med oss denne sommeren. 

Staycation, mikroeventyr eller Norgesferie? 

Siden vi ennå ikke vet hvor mye bevegelsesfrihet vi får til sommeren (vi er tross alt i en helt spesiell og krevende situasjon), skal jeg være forsiktig med å oppfordre til for mye langstrakt reising også innenlands, foreløpig. Men ved å følge lenken her, finner du noen av de stedene jeg selv har besøkt og opplevd i eget land. Kanskje du finner noe inspirasjon der? Jeg kommer fortløpende med flere reiseartikler fra Norge i tiden fremover.

Lofoten

Jeg har også skrevet flere artikler om mine reiser i Norge for VG og Norsk ukeblad. Flere norske reisetips kommer helt sikkert både her og der og andre steder i tiden fremover. “Alle” skriver om Norgesferie for tiden – og det blir ikke mangel på gode reiseidéer landet rundt i tiden fremover heller!

Nyt sommeren med god samvittighet

Enten det blir en staycation i egen kommune, kortreiste mikroeventyr fordi du må jobbe hele sommeren – eller du har mulighet til å fritt reise på kryss og tvers av landet, ønsker jeg deg en riktig fin vår og sommer med de fineste reiseopplevelser mulig innenfor de grenser vi har tilgjengelig. 

Så nyt våren og sommeren i eget land og innenfor de begrensninger og retningslinjer som måtte være i tiden fremover, med verdens beste samvittighet. For slik er vi alle med på å bidra til et mer bærekraftig reiseliv i eget land – og en mer klimavennlig sommer attåt. Europa og Verden for øvrig venter senere!

Norgesferie