Sierra de Aracena – Andalucia utenfor allfarvei

Rik på tradisjoner, gastronomi, historie og kulturarv: Sierra de Aracena er et stykke Andalucia utenfor allfarvei, perfekt for deg som søker et autentisk spansk sted å feriere.

Sierra de Aracena er et mangfoldig naturreservat, der 98% av landskapet er privateid og kultivert gjennom generasjoner. Her finner vi spor etter romerne og arabarne, i alt 28 distrikter med like mange landsbyer og en ekte spansk atmosfære.

Utsikt over Aracena
Utsikt over Aracena

Til Aracena kommer besøkende for naturopplevelser, nyte god mat, vandre i koselige gater og gå tur i frodig fjellandskap som er klassifisert som et UNESCOs biosfæreområde. Og de aller fleste som kommer hit er spanjolene selv, mange av dem utflyttede og på besøk om sommeren for å feriere nettopp der de kommer fra.

Berømt for gastronomi

Aller mest kjent er nok området  for kvalitetsskinken Iberico; du vet den usedvanlig smakfulle og påkostede skinken som er fra de sorte grisene som går fritt i kupert terreng og fóres opp på eikenøtter. Spanias sannsynligvis beste skinke kommer nemlig nettopp herfra, en tradisjon som det ligger både penger, ære og historie i.

En iberico gris hos Eiriz
Iberisk svin hos Eiriz

Men også sopp er det nok av her i sesong. I alt 700 katalogiserte arter, men bare 40 – 50 er spiselige og av god kvalitet.

— Det er ikke det at resten er giftige – de smaker bare ikke så godt, sier Mario fra Trepamundo. Men dagens fangst hører definitivt til de mer smakfulle.

— Denne er det perfekt å lage pizza av, smiler han, og fyller hele kurven med en eneste stor sopp.

På sopptur i skogen

For første gang i mitt liv har jeg vært på tur i skogen på jakt etter sopp. For kommer du i sesong i Aracena, vil du kunne delta på guidet sopptur som jeg gjorde, fra utsiktspunktet Peña de Alájar til Castanodel Robledo, sammen med nettopp Mario. Men med sopp på størrelse med en stor middagstallerken skal det ikke lang tid før kurven er full.

— Det er alltid best å kutte soppen, ikke rive den opp, sier Mario. Slik ødelegger vi ikke grunnen under. — Husk også å dekke til bunnen under, legger han til, og dutter på plass litt mose, for å unngå at bakterier kommer til i det åpne såret.

Men også trær er det rikelig med i området.

— Da araberne dro, ble det ganske tomt her, og folk nordpå ble bedt om å slå seg ned i området. Slik ble det til at de hadde med seg eikenøtter, som igjen grisene begynte å spise.

Langs stien er det for øvrig rikelig med kastanjetrær. Små irrgrønne baller med pigger utenpå, og de brune nøttene som så ofte ristes over ild før jul pryder stien vi følger. — Kastanjer er også en viktig eksportvare for området, forteller Mario.

Kirken som aldri ble ferdig

Ved enden av stien ligger den hvite landsbyen nettopp ved navnet Castaño del Robledo – oppkalt etter fukten det finnes så mye av i området. Så om du tar turen hit utenfor soppsesongen, er dette et fint mål i seg selv.

— Dette er den høyeste beliggende byen i hele Huelva, forteller Geraldo, som vi møter vel fremme i den lille fjellbyen. Her har vi  funnet veien til et digert kirkebygg, fullstendig ute av proporsjoner i forhold til de små husene i den lille hvite landsbyen for øvrig. Dette er nemlig en kirke som aldri ble ferdig, får jeg vite. Geraldo er guide og forteller om hvordan det hele gikk skeis: om kirken som ble for liten og den nye, store kirken som skulle bygges, men at budsjettet ble sprengt – ikke én gang, men to. Og dermed står vi her i et kirkebygg, mange år senere, et kirkebygg som aldri ble fullført.

Ved alteret i Nuestra Señora del Rosario har Teo fra El Monumento Artesanal inntatt plassen. Et bord dekket med duk og matprodukter på glass er sirlig stilt opp og her har Teo fått hjelp av sin keramikervenninne fra nabolandsbyen til å servere smaksprøver. Jeg ender opp med et par glass rødvinsgelé i bagasjen, side om side med lokale skinker. Slik forlenger jeg reiseminnene til etter at jeg for lengst er returnert til Norge.

El Monumento Artesanal
Teo driver El Monumento Artisanal sammen med sin mor. Hanna Duncan (t.v.) oversetter det Teo sier.

Slik kommer du dit:

Sierra de Aracena ligger ca. halvannen time å kjøre fra Sevilla. Fly via Lisboa i Portugal til Sevilla og bil derfra. Eventuelt tog, buss eller bil fra andre deler av Spania.

Her kan du bo

Det finnes mange steder å bo i området, enten pensjonat, B&Bs og hus til leie. Av de stedene jeg besøkte selv, foretrakk jeg Hotel Essentia, et lite to-stjerners boutique hotell i byen Aracena. Her kan du bo i pent dekorerte omgivelser, nær byens restauranter og barer. Liker du deg bedre i enda mer landlige omgivelser, er Finca Valbono et godt og rimelig alternativ. Her er det enkle forhold, men rent og pent.

Reisetips til Aracena

Engelsk språk er ikke spesielt utbredt i området, og de fleste guider snakker kun spansk. Jeg møtte likevel på et par engelskspråklige guider:

Babel Nature tilbyr ulike naturopplevelser, som stjernetitting, fugletitting og guidede soppturer. Nettside

Hanna Duncan driver Guided Walks og tilbyr guidede fotturer. Hun samarbeider også med andre lokale aktører, som er spesialister innen andre felt, som lokal kulturhistorie. E-post: sierraaracenaguides@gmail.com

Ebike Aracena har også engelskspråklige guider. Kontaktinfo: info@ebikearacena.com

→ Her er tips til hva du kan se og gjøre i området
→ Her er tips til gourmetopplevelser i Aracena

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Pressetur: Reiselykke var invitert med på visningstur av Tour Spain, det offisielle turistrådet for Spania. Programmet var tilrettelagt av Ecotourism Club in Spain

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!