Sierra de Aracena – Andalucia utenfor allfarvei

Almonaster la Real

Rik på tradisjoner, gastronomi, historie og kulturarv: Sierra de Aracena er et stykke Andalucia utenfor allfarvei, perfekt for deg som søker et autentisk spansk sted å feriere.

Sierra de Aracena er et mangfoldig naturreservat, der 98% av landskapet er privateid og kultivert gjennom generasjoner. Her finner vi spor etter romerne og arabarne, i alt 28 distrikter med like mange landsbyer og en ekte spansk atmosfære.

Utsikt over Aracena

Utsikt over Aracena

Til Aracena kommer besøkende for naturopplevelser, nyte god mat, vandre i koselige gater og gå tur i frodig fjellandskap som er klassifisert som et UNESCOs biosfæreområde. Og de aller fleste som kommer hit er spanjolene selv, mange av dem utflyttede og på besøk om sommeren for å feriere nettopp der de kommer fra.

Berømt for gastronomi

Aller mest kjent er nok området  for kvalitetsskinken Iberico; du vet den usedvanlig smakfulle og påkostede skinken som er fra de sorte grisene som går fritt i kupert terreng og fóres opp på eikenøtter. Spanias sannsynligvis beste skinke kommer nemlig nettopp herfra, en tradisjon som det ligger både penger, ære og historie i.

En iberico gris hos Eiriz

Iberisk svin hos Eiriz

Men også sopp er det nok av her i sesong. I alt 700 katalogiserte arter, men bare 40 – 50 er spiselige og av god kvalitet.

— Det er ikke det at resten er giftige – de smaker bare ikke så godt, sier Mario fra Trepamundo. Men dagens fangst hører definitivt til de mer smakfulle.

— Denne er det perfekt å lage pizza av, smiler han, og fyller hele kurven med en eneste stor sopp.

På sopptur i skogen

For første gang i mitt liv har jeg vært på tur i skogen på jakt etter sopp. For kommer du i sesong i Aracena, vil du kunne delta på guidet sopptur som jeg gjorde, fra utsiktspunktet Peña de Alájar til Castanodel Robledo, sammen med nettopp Mario. Men med sopp på størrelse med en stor middagstallerken skal det ikke lang tid før kurven er full.

— Det er alltid best å kutte soppen, ikke rive den opp, sier Mario. Slik ødelegger vi ikke grunnen under. — Husk også å dekke til bunnen under, legger han til, og dutter på plass litt mose, for å unngå at bakterier kommer til i det åpne såret.

Men også trær er det rikelig med i området.

— Da araberne dro, ble det ganske tomt her, og folk nordpå ble bedt om å slå seg ned i området. Slik ble det til at de hadde med seg eikenøtter, som igjen grisene begynte å spise.

Langs stien er det for øvrig rikelig med kastanjetrær. Små irrgrønne baller med pigger utenpå, og de brune nøttene som så ofte ristes over ild før jul pryder stien vi følger. — Kastanjer er også en viktig eksportvare for området, forteller Mario.

Kirken som aldri ble ferdig

Ved enden av stien ligger den hvite landsbyen nettopp ved navnet Castaño del Robledo – oppkalt etter fukten det finnes så mye av i området. Så om du tar turen hit utenfor soppsesongen, er dette et fint mål i seg selv.

— Dette er den høyeste beliggende byen i hele Huelva, forteller Geraldo, som vi møter vel fremme i den lille fjellbyen. Her har vi  funnet veien til et digert kirkebygg, fullstendig ute av proporsjoner i forhold til de små husene i den lille hvite landsbyen for øvrig. Dette er nemlig en kirke som aldri ble ferdig, får jeg vite. Geraldo er guide og forteller om hvordan det hele gikk skeis: om kirken som ble for liten og den nye, store kirken som skulle bygges, men at budsjettet ble sprengt – ikke én gang, men to. Og dermed står vi her i et kirkebygg, mange år senere, et kirkebygg som aldri ble fullført.

Ved alteret i Nuestra Señora del Rosario har Teo fra El Monumento Artesanal inntatt plassen. Et bord dekket med duk og matprodukter på glass er sirlig stilt opp og her har Teo fått hjelp av sin keramikervenninne fra nabolandsbyen til å servere smaksprøver. Jeg ender opp med et par glass rødvinsgelé i bagasjen, side om side med lokale skinker. Slik forlenger jeg reiseminnene til etter at jeg for lengst er returnert til Norge.

El Monumento Artesanal

Teo driver El Monumento Artisanal sammen med sin mor. Hanna Duncan (t.v.) oversetter det Teo sier.

Slik kommer du dit:

Sierra de Aracena ligger ca. halvannen time å kjøre fra Sevilla. Fly via Lisboa i Portugal til Sevilla og bil derfra. Eventuelt tog, buss eller bil fra andre deler av Spania.

Her kan du bo

Det finnes mange steder å bo i området, enten pensjonat, B&Bs og hus til leie. Av de stedene jeg besøkte selv, foretrakk jeg Hotel Essentia, et lite to-stjerners boutique hotell i byen Aracena. Her kan du bo i pent dekorerte omgivelser, nær byens restauranter og barer. Liker du deg bedre i enda mer landlige omgivelser, er Finca Valbono et godt og rimelig alternativ. Her er det enkle forhold, men rent og pent.

annonseBooking.com

Reisetips til Aracena

Engelsk språk er ikke spesielt utbredt i området, og de fleste guider snakker kun spansk. Jeg møtte likevel på et par engelskspråklige guider:

Babel Nature tilbyr ulike naturopplevelser, som stjernetitting, fugletitting og guidede soppturer. Nettside

Hanna Duncan driver Guided Walks og tilbyr guidede fotturer. Hun samarbeider også med andre lokale aktører, som er spesialister innen andre felt, som lokal kulturhistorie. E-post: sierraaracenaguides@gmail.com

Ebike Aracena har også engelskspråklige guider. Kontaktinfo: info@ebikearacena.com

→ Her er tips til hva du kan se og gjøre i området

→ Her er tips til gourmetopplevelser i Aracena

Eguide Málaga

E-guide: Reiselykke i Málaga og Costa del Sol

Reiselykke i Málaga og Costa del Sol er en reiseguide i ebok-format, med reisetips og råd til Málaga-området i Andalucía. Guiden er laget med tanke for deg som ønsker å utforske mer av dette området og som ønsker å planlegge reisen selv.

E-boken tar først og fremst for seg tips til opplevelser og utflukter man kan gjøre i denne flotte delen av Spania, som mange nordmenn kjenner godt fra før. Guiden er utgitt med tanke på deg som ønsker å oppleve mer: Som søker inspirasjon og tips til steder å besøke, til fine og populære strandområder, til lokale kulturopplevelser og aktiviteter å finne på i området.

Over 60 sider, rikt illustrert, med konkrete tips til Málaga og Costa del Sol. Les mer her

Kr. 149,-

Kjøp guiden her

Reiselykke var invitert av Spanias offisielle turistkontor for å se hva denne delen av Andalucia har å by på, og for å lære mer om økoturisme i denne beskyttede delen av Spania. Programmet var tilrettelagt av Ecotourism Club in Spain
Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Noen artikler inneholder reklamelenker (affiliate). Om du kjøper noe via disse, vil Reiselykke bli tilgodesett en liten sum, uten at det går på bekostning av prisen du betaler. Les mer om det her. Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.