New York for førstegangsreisende

Det første møtet med New York er overveldende for de aller fleste som drar dit på besøk. Hva skal man se? Hvor skal man starte? Her er mine tips til deg som reiser til New York for aller første gang.

Denne artikkelen inneholder konkrete reisetips som tips til overnatting, spisesteder og severdigheter, samt forslag til program.

Det kiler i magen, og hele natten gjennom har jeg ligget søvnløs. I dét taxien skal til å ta oss til flyplassen, oppdager jeg at jeg har satt meg i bilen med tøflene på. Jeg har fått et kraftig anfall av reisefeber.

  *Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Det første møtet med New York

Det er første gang jeg skal ut å fly så langt. Det er første gang jeg skal få oppleve hvordan jetlag føles på kroppen. Og det er første gang jeg skal til en by større enn Oslo. Det er sommeren 1998, og jeg er på vei til New York.

Siden den gang, har det blitt mange turer dit. Jeg har blitt en mer erfaren reisende. Og jeg har aldri igjen kjent samme intense reisefeberen. Heldigvis, for det kan bli litt slitsomt i lengden. Ikke minst for ens reisefølge …

Det er få reiseopplevelser som kan måle seg med det første møtet med denne verdensmetropolen. Jeg kommer alltid til å ville besøke New York, nyte det urbane livet i Soho, the Village, Meatpacking. Dra på picnic i Central Park. Spise på et av de siste tilskudd av New York-restauranter. Vandre rundt i Manhattans gater, suge inn atmosfæren.

Men vet jeg at denne  første, helt unike opplevelsen av nærmest å skritte inn i et filmlerret, som jeg opplevde i ’98, får jeg ikke tilbake. Jeg kommer aldri til å glemme følelsen. Magisk!

Det er tross alt bare én gang man kan oppleve å besøke New York for første gang. Men – jeg har senere hatt gleden av å være sammen med andre som besøker byen for første gang.

Ikke minst har jeg hatt den store fornøyelse av å sette opp et program med det jeg mener man bør få med seg første gang man er i New York. Sist gang jeg gjorde det, var da min mann og jeg dro dit med mine foreldre. Med utgangspunkt i dette, tenker jeg å dele våre erfaringer med dere som skal til New York første gang.

Frihetsgudinnen
Først og fremst: Ta beina fatt og opplev

New York område for område!

Noe av det beste med å være turist i New York, er at her kan du ta beina fatt. Den beste sightseeingen står du for selv, til fots fra nabolag til nabolag. 

De brede avenyene, de skyhøye bygningene, de mange gule taxiene som strømmer nedover gatene. Bilhorn og klakkende hæler langs fortauene. Pretzel-selgerne på hvert gatehjørne. Dampen fra undergrunnen som siver opp av kumlokkene, og duften av all verdens mat.

I Central Park lokker grønne enger og stille vann turgåere, roere og syklister. I bakgrunnen lurer biltrafikken og skyskraperne. Langs Broadway i Soho dundrer musikken ut av butikkene i et iherdig forsøk på å lokke kundene inn i nettopp sin butikk.

Tips: Det er mulig å booke en guidet sykkeltur i Central Park. Sjekk denne to timers turen her

I Meatpacking District ligger restaurantene på rekke og rad og tilbyr valgets kvaler. Hvilken skal man velge å besøke, når man helst vil spise hos dem alle? Kanskje like greit å ta en tenkepause i asfaltjungelen The High Line – den tidligere nedlagte toglinja som er blitt omgjort til park.

Det beste med å besøke New York, er å vandre gatelangs på Manhattan, målløst eller med kartet i hånda. Område for område, i et forsøk på å ta pulsen på byen. Hva skiller et område fra det neste? Hvem bor der? Hvilke historier skjuler seg her?

Tips: Vil du heller kjøre rundt i en veteranbil? Hos Get Your Guide finner du denne turen som du kan dra på: Highlights of Manhattan in a Classic Car.

Deler av dette avsnittet sto første gang på trykk i magasinet Aschehoug Litteratur: New York, New York

En annen måte å gripe det hele fatt på, er å følge programmet jeg har satt opp under, som er identisk med de opplevelsene og severdighetene m.m. vi la opp til da vi besøkte New York med mine foreldre.

New York – program dag for dag

De 10 beste reisemålene_New York

Dag 1: Ankomstdag – myk start med en runde i nabolaget

Etter ankomst og innsjekk på The Roxy* (se tips til hotell lenger ned), tok vi en tur til Soho, der vi gikk litt rundt i gatene og spiste på Ciprianis, tradisjonen tro. Her møtte vi flere kjente, faktisk. Så liten er verden blitt. Eventuelt: Så mange nordmenn drar til New York …

Vi avrundet med et glass på en av mine favoritter, Soho Grand Hotel, før vi returnerte til hotellet og kom oss i seng innen kl. var 22.00. Vi var faktisk riktig så fornøyde med å ha klart å holde oss våkne helt frem til da.

Her finner du tips til andre gode restauranter i New York – alle er personlig testet

Dag 2: 5th Avenue, Central Park og West Village

Vi startet dagen på ekte New York-vis og gikk til nærmeste coffee shop for å kjøpe en bagel med cream cheese og kaffe. Vi fant en liten nabolagspark like over gata, og spiste vår frokost med biler og gående susende forbi. Bang! Vi er i New York!

Empire State og 5th Avenue

Reiselykke i New York

Derfra tok vi en taxi opp til Empire State (86 etg.). Skal du se byen fra oven (og det skal du så klart), er dette et av flere alternativ. Kommer du tidlig, slipper du den verste køen. Du kan også kjøpe billetter på forhold og gå forbi køen, om du foretrekker.

Et annet godt alternativ, er å dra til toppen av Rockefeller senter. Man må ganske enkelt se Manhattan og skyskraperne fra toppen.

 Se flere tips til hvor du kan se New Yorks skyline her

Etter mye «wow!», litt kiling i magen og enda mer filming, fotografering og posering, dro vi ned igjen til gateplan, vandret oppover langs 5th Ave. og tok turen innom New York Public Library (Stephen A. Schwarzman Building) og Rockefeller isbane. Biblioteket på 5th Ave./ 42 Str. er for et landemerke å regne, og er et eksempel på Beaux-Arts. Dette biblioteket er ellers kjent for å ha mye forskningslitteratur og barnebøker. 

New York Library

Planen var å rusle rolig gjennom Central Park i retning Loeb Boathouse, men siden vi alt lå bak skjema og vi hadde reservert bord, ble det snarere power walk i et forrykende tempo frem til vårt ferdig dekkede bord.

Central Park og Imagine-memorial

På tur i Central Park

Først etter vår nydelige lunsj (tips: prøv ‘crab cakes’, en klassiker der) ble det rom for en roligere rusletur gjennom parken. Kirsebærtrærne var i full flor og vi (i hvert fall min mor og jeg) hadde vår egen lille session med hanami der underveis.

Les også: Kirsebærtreblomstring i New York

Kirsebærtreblomtring i Central Park

Derfra tok vi en runde innom Strawberry Fields og Imagine-memorial, før vi fant veien til åstedet der Lennon ble skutt i sin tid. Dernest var det ikke mer energi igjen i noen av oss, og vi tok taxi tilbake til Soho-området og slappet av.

Tips: Denne guidede turen i Greenwich Village varer i to timer, og du får se hvor Jimi Hendrix, Bob Dylan og Edgar Allan Poe pleide å henge ut.

West Village og jazzkonsert

Kveldstid dro vi til Greenwich Village for middag på en av våre favorittrestauranter; The Waverly Inn. Her gikk det i kalveschnitzel og kylling, og jeg frydet meg over utsagnet som sto på menyen vi fikk utdelt:

«Waverly Inn – the worst place to eat in the City». Det er et sitat av Trump, som visstnok slett ikke har vært på restauranten og spist. Et potensielt stykke «fake news», der altså. Vi svinget innom klassikeren Minettas Tavern og avsluttet med jazzkonsert på Blue Note. Topp kveld!

→ Les også: Jazzbyen New York

Blue Note Jazz Club

Dag 3: Little Italy, Chinatown og Williamsburg

Vi starter dagen med en tur til Little Italy, etterfulgt av en runde i Chinatown, som spiser seg mer og mer inn på Little Italy etterhvert som tiden går. Vi gikk og vi gikk, helt over Brooklyn Bridge (en joggetur om morgenen eller en spasertur over er et must!).

Little Italy

Brooklyn Bridge

Været var ikke helt på vår side, så da vi var midtveis begynte det å styrtregne – og vi hadde hverken regnjakke eller paraply. Sultne, slitne, våte, kalde og fortsatt jetlagged endte vi til slutt i Williamsburg, hvor vi kjøpte litt mer varme klær og spiste lunsj – ikke bare ett sted, men to.

Tips: Du kan dra på guidet sykkeltur over Brooklyn Bridge også. Sjekk ut denne to timers turen her

 Brooklyn Bridge

Williamsburg

For da var fortsatt Steve’s Since 1969 i virksomhet (dessverre stengt nå), et sted som serverte typisk southern comfort food. Det syntes jeg mine foreldre måtte prøve seg på. Men like ved ligger / lå Meatball, og dit ville jeg også ta turen.

Williamsburg

Etter å ha ryddet opp i blodsukkermangel, og temmelig stinne på kraftig kost, valgte vi å spasere litt til rundt i Williamsburg og oppsøke steder vi har vært før (min mann og jeg). Vi tok ikke turen innom Brooklyn Brewery, men der har du altså et annet tips fra Wiliamsburg.

Jeg har skrevet denne artikkelen fra Williamsburg for VG

Dag 4: Ellis Island, Frihetsgudinnen, Ground Zero

Med forfedre som en gang ankom New York via Ellis Island, er det obligatorisk med et besøk nettopp der.

Ellis Island

Ellis Island, sights i New York

Ellis Island er også et museum som flere vil ha interesse av å oppleve – der man får omvisning, kan søke i arkivene etter slektninger og lytte til vitnesbyrd fra de som selv kom hit – enten de fikk lov å komme inn i det forjette land eller ei.

Frihetsgudinnen

Frihetsgudinnen med skyline og båttur

Drar du ut hit, kan du stoppe innom Frihetsgudinnen også, om du vil. Eller kanskje nøyer du deg med å se henne nært på, men fra avstand, fra dekk på båten?

PS! Kjøper du billett på forhånd via denne lenken, slipper du kø

Ground Zero

9/11-hendelsen har medført en annen viktig severdighet man ikke kommer utenom. Nemlig Groud Zero. Her kan man se hvor Twin Towers sto, se minnemarkering på åstedet, lese alle navnene til alle som døde og besøke museet som også ligger der.

Du får mer ut av besøket om du booker en guide som kan fortelle mer. Med denne guidede turen får du også muligheten for å kjøpe billett til museet.

Keen’s Steakhouse

Dette var en dag i historiens navn, så da avsluttet vi like godt kvelden med en middag på den historiske restauranten Keen’s Steakhouse. Dette er restauranten for den som ønsker å spise en skikkelig god biff på et historisk sted i New York. Keens Steakhouse åpnet i 1885, består av seks forskjellige stuer over flere etasjer, men kan nok oppleves noe turistifisert.

Her finner du tips til andre gode restauranter i New York

Dag 5: Magnolia Bakery, The High Line og Whitney Museum of Art

Etter en bedre frokost på den jødiske fine dining-restauranten Sadelle’s i Soho, gikk vi innom Sex & The City-favoritten Magnolia Bakery.

Magnolia Bakery

Magnolia Bakery

Det er kanskje super-turist å svinge innom her. De serverer også alt for søte kaker for min nordiske gane. Men det hører liksom litt med til en førstereis-tur likevel – i alle fall for alle oss som så alle Sex & the City-episodene … Ikke at mine foreldre gjorde det, men de fikk nå ta del i denne kakeopplevelsen likevel. Vi satte oss på en benk i Greenwich Village i den kjølige mars-solen og delte et par cupcakes, før vi proppfull av sukker fortsatte mot Meatpacking District og The Highline.

The Highline

The High Line New York

The Highline er de tidligere togskinnene som er omgjort til park. En mer urban park skal man se lenge etter, og det er fascinerende hvordan et område i høyden er omgjort til uterom som kan gi glede til så mange. Les mer om The High Line her

Museumsbesøk i New York

Whitney Museum of Art

Der fikk vi også tatt en tur innom Whitney Museum of Art, som foruten ofte spennende kunstutstillinger, har en takterrasse med fin utsikt. Dernest fant vi veien til en av byens beste pizzeriaer, Kesté, og spiste oss atter gode og mette, selv om vi delte to pizzaer, fremfor å kjøpe hver vår.

→ Et godt alternativ til Whitney Museum er så klart Guggenheim-museet, eventuelt et av disse fire andre forslagene i denne artikkelen.

Shopping i New York

Soho New York

Litt shopping hører med, dette la vi denne gang til Soho, så vi var nær hotellet og ikke alt for langt unna en ettermiddagshvil. Ja, man blir sliten både i hodet og beina av å traske rundt i New Yorks gater … For tips til shopping, se Condé Nast sin artikkel med tips til beste shopping i New York

→ Se også denne saken jeg skrev for magasinet Aschehoug Litteratur om bokhandlere i New York

Time’s Square

Ikke min favoritt, men et sted absolutt alle som kommer til New York må se: Jeg snakker så klart om Time’s Square. Blinkende lys, neon, reklameskilt og folksomt. Det hører nå engang med. Dernest gjorde vi en ting vi aldri har gjort før, men som er genialt om det klaffer med dato:

Madison Square Garden

Billy Joel Madison Square Garden, New York

Vi dro til Madison Square Garden for den månedlige Billy Joel-konserten den. Denne gang var det gjesteopptreden ved Kevin Spacey, som sang A New York State of Mind. Det var før skandalen, riktignok … Og en riktig så fin New York-opplevelse ingen av oss vil glemme.

Vår i New York
→ Våren er en fin tid å være i New York. Men trenger du tips til New York om vinteren? Jeg har skrevet denne saken om vinter i New York for VG.

Reise til New York

Både SAS og Norwegian flyr direkte til New York. Et annet alternativ er med Iceland Air via Reykjavik. Da kan du kombinere en stop-over der med for eksempel litt sightseeing og byopplevelser i Reykjavik, før du drar videre. Man lander enten på JFK eller Newark flyplass. Derfra kan du ta taxi, shuttle eller tog inn.

Lesetips til New York

Har du noen gang lurt på hvordan det var å bo i New York på 60- og 70-tallet, som strebersk, men fattig og ung kunstner? Da kan det hende at Patti Smiths bok Just Kids er midt i blinken.

Du finner flere tips til bøker om New York her.

Komme seg rundt i New York

Det er superenkelt å orientere seg i New Yorks gater, der byen er bygget stort sett opp av rette gater med «avenues» og «streets».

Det raskeste er vanligvis å ta undergrunnen, så orienter deg i den først som sist. Kortere avstander kan man godt benytte taxi eller Uber, hvis ikke du bare rett og slett går. Men husk godt skotøy: Gatene er uendelig lange og et strekk kan fort ta langt lenger tid å gå enn først beregnet.

Hotelltips til New York

Her er tips til fire av hotellene jeg selv har overnattet på og likt.

The Roxy Hotel Tribeca

Lunt, hyggelig og med personlig service. Musikk-hotell med jazz-klubben The Django i kjelleren, kino, oyster-bar og kaffe-bar. Her bor du fint til i TriBeCa.

Rom med 70-talls inspirasjon og gode senger. Ligger sentralt, med kort gangavstand til Soho, nært flere hyggelige spisesteder og barer. En av mine favoritter. Får 8,5 i score på Booking.com. Se mer info og bestill her

The Marlton Hotel

Et boutique hotell i Greenwich Village, som ligger i en restaurert historisk bygning. Koselig og uformelt, med en trivelig bar og restaurant i første etasje. Får 8,3 i scrore på Booking.com. Se mer info og bestill her

Park Lane New York

Et større hotell som ligger på Upper Manhattan, vendt ut mot Central Park. Sørg for å få et rom med utsikt mot parken. Romslige rom, med bar i første etasje og en stilig frokostservering på taket. Er tildelt bærekraftsmerke nivå 1 og får 8,2 i score på Booking.com. Se mer info og bestill her

The Standard, High Lane New York

Luksus på reise: The Standard High Line New York
Et rom med utsikt … The Standard i New York

Hotellet ligger i Meatpacking District, med restauranter og barer in house, med vinduer fra gulv til tak, stilig interiør og med nær tilgang til uteliv og shopping. Hotellet er tildelt bærekraftmerke 1 og har fått en score på 8 på booking.com. Se mer info og bestill her

På dette bildet står jeg og ser ut over Central Park, fra mitt hotellrom i Park Lane New York.

Mine artikler om New York samlet

Opplev enda mer – dra ut av New York

Her er tips til steder som er fine å kombinere med en reise til New York

PS! Denne artikkelen ble første gang publisert 21. mars 2019, oppdatert januar 2024 etter å ha vært tilbake i mellomtiden.


Mette S. Fjeldheim Reiselykke

Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®. 

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Jeg har utrolig nok til gode å sette mine bein i USA (de to kontinentene jeg enda ikke har vært i er Nord-Amerika og Antarktis). NY har lenge vært på ønskelisten, og lysten ble ikke noe mindre av dette innlegget. 😀 Det ser helt herlig ut, og jeg elsker at det er så mye forskjellig man kan gjøre i byen, og at det er så mange fine steder man kan få seg gode gåturer (eller løpeturer, om en skal ta helt av ;D) Gleder meg til å en dag få oppleve NY, og da skal jeg definitivt gå tilbake til denne guiden. 🙂

  2. Flott artikkel om en herlig by. Jeg har vært der 3 ganger men har alltid lyst til åreise tilbake. Jeg ser også at du linker til Boston. Det er en utrolig fin by som jeg anbefaler.

error: Content is protected !!