Boka På ski fordi handler om personlig skiglede, om store og små spørsmål og norsk skihistorie – med særlig vekt på norske kvinner i skihistorien. Det har nemlig ikke alltid vært sosialt akseptert for kvinner å gå på ski.
Det å gå på ski handler om naturopplevelser, om å være ute i frisk luft og om å være i bevegelse. Men å gå på ski handler også om å være på reise: Vi reiser for å gå skiturer til fjells. Selv en langrennstur i eget nærområde kan være som en reiseopplevelse i seg selv og et mikroeventyr i hverdagen.
Personlig skiglede
Høsten 2018 utga min tidligere kollega og sjef, Kari J. Spjeldnæs, boka På ski fordi. Så lenge jeg har kjent henne, har Kari ivret for skigåing; Hun har fortalt om gleden ved å smøre skiene selv, om krevende og spennende randonnee- og toppturer og ikke minst de mange gode skiopplevelser i Marka i hverdagen.
Etter å ha lest boka hennes, På ski fordi, forstår jeg skigleden hennes også enda mer. For selv har jeg ikke denne naturlige, iboende gleden over å gå på ski; Jeg er jo tross alt vestlending, og alle som er fra Haugesund vet hvor begrenset skisesongen er på de kanter – med mindre man har hytte på fjellet, da.
Det var først i fjor, da jeg endelig skaffet meg et par felleski og ble kvitt stort sett bakglatte ski og evige klabber under skia, at jeg har begynt å sette pris på skiturer. Helst i solskinn, og ikke altfor lange, riktignok.
Men – tilbake til Kari J. Spjeldnæs og hennes første bokutgivelse, På ski fordi.
Skihistorie og kvinneperspektiv
«Livet ble lagt under lupen. Vi ble utsatt. Mannen min var alvorlig syk.»
Slik starter boka. For å komme gjennom dagene og sorgen ved mannens sykdom, valgte hun å gjøre mer av det hun liker. Og det fineste Kari vet, er å gå på ski. Når det ikke var sesong for det, skrev hun i stedet om gleden ved å gå på ski; Det ble et mål for henne å forklare mannen sin nettopp hvorfor hun går på ski.
Men i arbeidet med å finne forklaring på sin skiglede, leste hun også mye. Kari har derfor dukket ned i egen og andres skihistorie, og ikke minst skriver hun om kvinneperspektivet – det har nemlig ikke alltid vært sosialt akseptert for kvinner å gå på ski. Kvinner som skiløpere har også historisk vært lite trukket frem i lyset – før nå.
Boka, som er på 135 ebok-sider (denne finnes også i papir og som lydbok), veksler mellom skisportens historie, kvinner i skihistorien, forfatterens eget forhold til skigåing og naturen, og ikke minst hennes iver til å forklare sin ektemann hva det er med skigåing som er så magisk – for henne.
Smittende entusiasme
Det som griper meg som leser sterkest, er hennes ærlige selvinnsikt i hvor sterkt hun har ønsket å dele skigleden med sin familie, hvordan hun la til rette for at alle skal kunne kjenne samme entusiasme og ikke minst de refleksjoner hun deler gjennom det å oppleve alvorlig sykdom i nærmeste familie.
Hun beskriver en aktivitet hun elsker, selv om det kan være kaldt og gjøre vondt. Slik hun beskriver frosne fingre, er for meg så til de grader gjenkjennelig – bare det at jeg helst unngår å gå ski om ikke været er på sitt beste. Likevel vet jeg alt om å prøve å krølle fingrene sammen i votten, i håp om å «tine» fingertuppene fortest mulig.
Ei bok med mange fasetter
På ski fordi er ei bok av interesse for alle som er glade i å gå på ski og for de som lurer på hva i all verden det er med denne sporten eller fritidsinteressen. Den er også spesielt interessant for Oslo-borgere og Marka-entusiaster især, da forfatteren ikke bare skriver inngående om egne gleder i Marka, men også gir historiske tilbakeblikk til den gang Marka var villmark og når den etterhvert ble et sted å oppsøke også for turister.
I tillegg er dette ei bok for pårørende i en krevende tid, når livet skrur seg til, som hun skriver «Med alvorlig sykdom følger sorg» og hun fortsetter:
Du kan kanskje ikke bestemme deg for å forlate en sorg. Men du kan bestemme deg for å komme deg ut, spenne på deg skiene, sette kroppen i bevegelse, oppleve landskap og kanskje komme i forsiktig berøring med de evige spørsmålene – uten hverken trolldom eller tydelige svar.
Les mer om boka på forlagets side her, og følg gjerne Kari på hennes skiturer på Instagram @skifordi og via Facebook.com/skifordi
Boka finnes som ebok, papirbok og lydbok og du får den i bokhandelen og hos nettbokhandlere, for eksempel hos Haugen Bok*
→ Flere lesetips finner du her
Her er tips til fine skiturer i Geilo-området:
→ Fantastiske skiturer over Hardangervidda fra Geilo til Ustaoset
→ Geilo: 4 flotte korte skiturer
→ Vinter og skisport på Geilo
Til opplysning: Merk at lenker merket med * er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en lite kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra. Dette er med på å beholde Reiselykke reklamefri og sørge for videre drift av nettsiden.