Sommarøy: øya der tiden står stille

Sommarøy: øya der tiden står stille

Glem alt det du har lest eller hørt om tidsfri sone på øya der innbyggerne «kaster klokka». På Sommarøy, og Troms forøvrig, er det uansett ikke klokka som styrer. Det er det været og midnattsola som gjør. 

Vakker som få, med strender som var vi i Karibien, ligger hun der et sted i nord, mellom Kvaløya og Hillesøy. Ei øy som har blitt superkjendis den siste tiden, for et delvis vellykket, delvis mislykket, stunt fra Innovasjon Norge. 

Det første, for all oppmerksomhet øya har fått i media, på godt og vondt. Det andre, for all kritikken som følger i kjølvannet av et PR-stunt som fremstår som en sannhet, uten å være det i all sin prakt. Sommarøya er likevel ikke tidsfri sone. Men livsholdningen gjelder der som i andre deler av midnattsolas rike: Det gjelder å nyte finværet!

Rødt sjøhus ved Sommarøy

Et tidløst samfunn

«Fake news» eller ei: Her i nord er det som om tida stopper nå om sommeren. Når lyset er på 24/7, når været slår til med sol og vindstille en sjelden gang: ja, da handler det om å nyte. Ikke bare her på Sommarøy, men i hele Nord-Norge. For hvem vet hvor lenge det varer? 

Som vestlending kjenner jeg godt til det: Det er ingen selvfølge at været er fint i morgen – enn si om en time. Det handler om å leve – nå! Nå, mens sola skinner og varmen klapper meg på kinnet. Slipp det du holder på med. Ut i sola, nå!

Lun vik på Hillesøy ved Sommarøy

Akkurat sånn opplevde jeg det da jeg forrige uke var på biltur i Lyngen og Troms, og været skiftet mellom sol og snø, sludd og hagl, regn og vind – gjerne på én og sammedag. Med en snittemperatur på knappe 5 grader. Men da sola atter skinte gjennom, var hun lun og mild, og alt endret seg. Fargene ble sterkere, klarere, mer fotogent. 

Roadtrip i Troms

Jeg dro altså til Troms sist uke, for en kombinert reise med test av glassiglo i Lyngen og vennebesøk på Senja. Og med en full dag til vår egen disposisjon, tar vi siste dag på Sommarøy – øya hele reiselivs-Norge snakker om for tida. 

Men tiden, den ikke helt klokkeløse for vår del (vi har tross alt et fly vi skal rekke), tilbringes mest på Hillesøy, naboøya Sommarøy. For det er der Sommarøy Hotell egentlig ligger. Og det er der vår planlagte gåtur også befinner seg. 

Utsikt mot Sommarøya

Hillesøy fjell

Takket være sosiale medier og omtenksomme lokalkjente venner, har jeg nemlig fått tips om å ta turen opp til toppen av Hillesøy fjell. Der er jeg lovet flott utsikt over havet, strender og øyer. 

Veien opp er bratt. Så bratt er den, at det hele veien opp er satt opp en tau å holde seg i på ferden opp den bratte, og tidvis glatte,  fjellsida. Den henger litt og slenger, denne tauen. Og rekkverket har falt sammen flere steder. Men opp kommer jeg – og utsikt får jeg. For et syn! 

Utsikt fra toppen av Hillesøy fjell

Strender á la Karibien

Men stien fører videre bortover tupen av fjellet, med utsikt over havet hele veien. Bukter fylt med kritthvit sand, turkis hav som ruller mot land og en ivrig lokal turgjenger møter oss også. Han løper både opp og ned fortere enn vi rekker komme halvveis ned lia.

Jeg mistenker ham for å ta turen både titt og ofte. Selv er jeg travelt opptatt med å følge med på både utsikt og hvor jeg setter beina ned. Jeg vil så nødig skli ned denne bratte stien. 

Sandvika på Hillesøy

Men i det jeg ser min lokale turkompis fare forbi: denne turen skulle jeg gjerne tatt like ofte og erfarent, jeg også. Og gjerne midt på natta, om jeg var her da. For tenk så fint det må være å se ut over havet, strendene, holmene og både Hillesøy og Sommarøy – mens midnattsola fortsatt holder seg over horisonten. En midnattstur, rett og slett, i et klokkeløst samfunn, der tiden har stoppet opp. 

Bratt sti til Hillesøy fjell
Det er bratt – og det er glatt. Det gjelder å trø forsiktig!

Å nyte det vi har 

Et tidløst samfunn, ikke fordi et PR-byrå har funnet det på og ikke fordi det er et markedsføringsstunt fra et statlig organ som ønsker mer turisme i nord. Men fordi det nettopp er akkurat slik, både her og mange andre steder i nord. Her hvor det handler om å nyte det vi har, når vi har det. For i neste sekund kan det være borte – som sola bak ei sky. 

På vei mot Sommarøy langs strand på Hillesøy

Reisetips til Sommarøy

Reise dit 

Det tar ca. 1 time å kjøre dit fra Tromsø. Vakreste vei mellom Tromsø og Sommarøy er langs Leirstrandveien på Kvaløya. Det er også fint å kombinere en tur til Sommarøy med Senja: Det går ferje mellom Botnhavn på Senja og Brensholmen ferjekai på Kvaløya.

Overnatting

Sommarøy Arctic Hotell ligger på Hillesøy og er et hyggelig badehotell, med fine rom (det vi kunne se), samt hyggelige lokaler og uteområde. Her kan du også komme for lunsj eller middag. Sjekk priser her (affiliate-reklame).

Sommarøy Hotell på Hillesøy i Troms
Sommarøy Hotell

Fottur til Hillesøy fjell

Turen tar fort et par timer om du ikke bare går rett opp og ned, men følger runden ut på neset og ned til strandnivå. Parkering langs Nordvegen (se skilt), koster kr. 50,- (de tar vipps).

Glem klokka

Ikke bare den du har på armen: Men den lovte severdigheten med klokker på broa er også borte. For ikke bare var ikke innbyggerne informert om kampanjen for øya de bodde på – klokkestuntet med armbåndsur på broa over til Sommarøy skapte trafikkaos. Armbåndsurene måtte bort! 

Utsikt fra Hillesøy fjell

PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. For et fantastisk landskap! Så vakkert! Jeg har ikke vært i Nord-Norge på mange år, da slekta mi som bodde der oppe falt fra etterhvert. Jeg husker dog hvor lamslått nesten jeg følte meg da vi kjørte gjennom landskapene der oppe – og jeg fikk litt det samme suget i magen bare av å se på bildene dine. Så utrolig vakkert! Jeg tror jaggu jeg må ta meg en tur nordover snart, altså. 🙂 Flotte bilder, Mette!

error: Content is protected !!