En sommer med natur, kultur og – mye vær!

Det er siste feriedag og jeg unner meg et tilbakeblikk til en sommer fylt av flotte natur- og kulturopplevelser, reiser i inn- og utland, tid med både venner og familie og regn i bøtter og spann.

Riktignok har det vært en sommer med (vel) mye varme i Italia, fint vær i Lofoten og flotte turer til fjells, men i år som i fjor – ferien på Vestlandet regnet nok en gang bort.

Vi tok en langweekend med venner i Lofoten allerede før sommerferien startet i år. Endelig fikk jeg oppleve den fantastisk vakre naturen som «alle» snakker om. Heldigvis dro vi opp dit før den massive mengden besøkende vi har kunnet lese om i sommer.

→ Mer fra Lofoten senere. Her er første artikkel med tips til 3 korte vandreturer i Lofoten

Før- og sensommeren fortsatte med flotte naturopplevelser til fjells, som Prestholtrunden og Ustedalsfjorden rundt. Ikke minst ble det flere fine kulturopplevelser i løpet av sommeren; U2-konsert, operaen Aïda i Verona og kammermusikkfestival er noen av høydepunktene sånn sett. Men det var også møtet med Unesco-landskapet Monferrato i Piemonte og noen av menneskene vi fikk møte der.

Her skriver jeg om U2-konserten i London

Takket være vår lille roadtrip i Nord-Italia har jeg altså fått min dose sol og rikelig med opplevelser i sommer. Det ga også mye godt stoff til reisereportasjer, som kan leses senere her. Men på tampen bikket tempen 30, og den høye luftfuktigheten gjorde at jeg etterhvert lengtet hjem til Vestlandets friske luft og kjøligere temperaturer til fjells.

Det fikk jeg også. Sammen med tilstrekkelig regn, vind og torden. Men klok av skade, nekter jeg å la været ødelegge ferieopplevelsene. Det sies at «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær». Nja …, det er nå ikke helt sant. Bakken i fjellet blir sleip etter uker med regn, og direkte farlig er det å ta seg frem enkelte steder, ikke minst om tåka dukker opp.

→ Les også: Kjeragbolten – på topptur i tåka

Litt flaks skal man ha: for én gangs skyld var det ikke tåke da vi passerte Vøringsfossen! 

Det er heller ikke like gøy å dra ut i fjorden i båt når det regner, som når det er sol. Det blir lite bading, soling og frokoster servert på brygga når sola glimrer med sitt blotte fravær og himmelen i stedet åpner alle sluser mer eller mindre døgnet rundt.

Men gode sko og varme klær kommer nå godt med for en som ønsker seg ut og som ikke tar til takke med dag etter dag innendørs på hytta. En god dose stahet hjelper også. En vestlending kan nesten ikke la været styre for mye av ferien!

Dermed tror jeg nesten jeg sitter tilbake med langt flere Norges-opplevelser nå som det har vært dårlig vær enn om sola skinte fra blå himmel. Så jeg er i grunnen ganske så fornøyd med to fine ferieuker på tampen av ferien her i Norge, jeg!

Tradisjonen tro fikk søster og jeg gjennomført en topptur i vest. Denne gang gikk vi til toppen av Siggjo på Bømlo, en absolutt overkommelig topptur på et par timer. Også denne gang ble vi møtt med tåke, men som glimtvis slapp taket og lot oss få nyte litt av utsikten likevel.

Jeg fikk også sjekket ut den nye, for meg så langt, ukjente toppturen til Himakånå, Lille Trolltunga i Tysvær.

-> Les om Himakånå her

Det ble også en aldri så liten båttur og to. Til tross for kraftig vind og regn, var det på med regntøy og ut til den stille havnen på Borgøy – hvor det var le for den kjipe sønnavinden.

-> Les om toppturen på Borgøy her

Det har regnet og regnet – striregnet, faktisk. Kveld etter kveld. Dag ut og dag inn. Men vi har samlet oss likevel, venner som familie: i naust og på terrasser utendørs under tak og med varmelamper på. Og blant all bagasjen jeg har pakket med, har det vært tre plagg jeg har vært spesielt glad for å ha med, foruten fjellskoene: vindjakke, ullgenseren fra Færøyene (fjorårets beste investering) og raggsokker.

Jo visst finnes det dårlig vær. Men gode klær hjelper på. Og ei bok eller fem, så klart. Det har nemlig også blitt tid til noe lesing.

2017 ble altså sommerferien som regna bort for oss i vest, igjen. Men heldigvis er den fylt med andre fine minner. Og rikelig med frisk luft! 

Nå begynner hverdagen igjen. Og med den flere eventyr. Tirsdag drar jeg på biltur til Sverige all by myself. Der skal jeg blant annet sjekke ut gatekunsten i Karlstad og få et gjensyn med koselige Värmland. Heng gjerne med på mystory på Instagram @reiselykke. Jeg deler nok en snap @reiselykke også. De beste tipsene kommer som alltid her på www.reiselykke.com etter reisen.

Så får vi se om det blir noen solgløtt i mellom. Regntøy, ull og paraply skal i hvert fall pakkes med!

Sommer i vest
På båttur i vest i juli. Det gjelder å kle seg godt!
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. For en hendelsesrik og fin sommer du virker å ha hatt!

    Men det er synd når sommeren hjemme nesten regner bort.. det har skjedd i stor grad for min del også. Litt kjipt når man prioriterer å tilbringe sommeren hjemme. 😉 Men jeg har hatt mange fine dager på hytta i Gildeskål likevel, med «ekte» ferietid og avslapping. I neste uke venter nye reiser og eventyr, og kanskje litt sol også, hehe. 🙂

  2. Hei, Renate
    Så bra du har hatt det fint på hytta! Deilig å roe ned litt imellom 😉
    God tur! Gleder meg til å følge deg 🙂
    /Mette

error: Content is protected !!