Spise i Paris: bistro, brasserie eller café?

Mat er kultur og ikke minst er det så i Paris. Her handler mye av opplevelsen å sitte på en fortauskafé, innta et herremåltid i Art Deco-omgivelser eller nyte av kjøkkenet på en bistro, en café eller Michelin-restaurant.

Her skriver jeg litt om typer serveringssteder og tips til gode restauranter i Paris. 

For hva er forskjellen på en bistro og et brasserie? Historisk sett er det stor forskjell, men i dag ikke fullt så. Og hva med caféene, som er noe helt annet enn en kafé her hjemme? Er det egentlig så stor forskjell på en parisisk café og et brasserie? Og spiller det egentlig så stor rolle?

Klassiske brasserier i Paris

Paris gjennomgikk en større ansiktsløftning i perioden 1853 – 1870, under ledelse av baron George Haussmann. I denne perioden oppsto også restauranter i ekte London-stil, hvilke tiltrakk seg øvre middelklassen og aristokratiet i Paris.

Ordet brasserieer visstnok en videreutvikling av et bryggeri. De opprinnelige brasseriene var nemlig enten koblet til et bryggeri eller eid av noen som spesialiserte seg på ølproduksjon. Typiske trekk ved brasserier er åpne og livlig atmosfære, med omfattende meny, som ofte er så og si lik fra sted til sted: østers, suppe – og øl.

Tre kjente historiske brasserier i Paris

La Coupole – 1927

Min favoritt ligger i Montparnasse: Her har jeg hatt med mine foreldre, mine nieser og svigermor. Et sted å besøke for den store feiringen i lokaler som åpnet på det glade 20-tallet. Interiøret er fortsatt i art deco-stil og dekorert av flere kunstnere oppigjennom årene.

Nettsidelacoupole-paris.com

Brasserie Bofinger – 1864

Dette brasseriet  ligger i Marais og åpnet dørene tilbake i 1864, da Frédéric Bofinger åpnet den første parisiske restauranten som solgte tappeøl.

Nettsidebofingerparis.com

Brasserie Lipp – 1880

Dette brasseriet ligger langs Boulevard Saint Germain og var det første brasseriet jeg besøkte for mer enn 20 år siden. Jeg har ikke vært her siden, men dette er altså et av de mest kjente brasseriene i Paris. Skal du bestille bord her, merk at andre etasje går under kallenavnet «Sibir» blant de lokale …

Nettside: brasserielipp.fr

Bistroene i Paris

En bistro er normalt langt roligere og mer lavmælt enn et brasserie, og ofte er det familieeid. De franske bistroene i Paris vokste frem i samme epoke som brasseriene, og disse var attraktive blant arbeidere og studenter – folk som generelt sett hadde lite penger å rutte med.

Tradisjonelt tilbød bistroen en spesialitet hver dag, en slags ”dagens rett”; for hovedformålet var å selge drikke som ble fraktet til storbyen fra områdene rundt, det være seg ferskt vann, vin eller sterkere saker. Det var nemlig vin- og kullhandelsmenn fra områdene rundt Paris som åpnet bistroene i form av caféer og andre typer offentlige.

Et brasserie = en bistro

Cafe des Musees

En bistro var så mangt: det kunne være troqueterbistroqueter, bouilloner, cremerier, tavernaer eller de mer kjente; brasserier – som altså forklart ovenfor er livlige, større serveringssteder og knyttet tidligere til ølproduksjon.

I dag har bistroene utspilt sin tradisjonelle rolle, men likevel dukker det stadig opp nye bistroer i Paris. Det henger sammen med at en del chef’er liker å invitere til sine nyetablarte, gjerne mer uformelle restauranter, under navn bistro.

Menyen på en mer tradisjonell bistro består gjerne av tradisjonsrike retter som coq au vin, boeuf bourguignonne og retter av innvoller. Le Comptoir i Saint Germain er en av de kjente bistroene i dagens Paris, og blant annet en av Eyvind Hellstrøms favoritter. Forbered deg på å stå i kø!

→ Verdt å lese: HellesKitchen om Bistronomi

Den parisiske caféen

Café de Flore Paris

I 1644 ble kaffe introdusert til pariserne og den første caféen åpnet i 1672. Men det var først da Café Procope åpnet i 1689 at caféer ble en suksess.

Historien om caféene i Paris knytter seg typisk til intellektuelle, og Café Procope ble ofte besøkt av navn som Voltaire og Jean-Jacques Rousseau. Café Procope blir også regnet for å være Paris’ eldste restaurant.

Andre caféer, som historiske Café de Flore, er kjent for å ha hatt blant annet Picasso som gjest, mens konkurrenten like ved, Les Deux Magots, har hatt Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir og Albert Camus som kjente gjester.

Et besøk på en ekte parisisk café er derfor obligatorisk!

Elegant kunstlunsj

Musee d'Orsay

Paris’ mange museum har også flere bedre serveringssteder og noen av dem er det virkelig verdt å besøke. Her er mine anbefalinger:

Restauranten på Musée d’Orsay

I nydelige, ekstravagante omgivelser, er det en opplevelse utenom det vanlige å legge lunsjen sin nettopp her.  

Nettside: musee-orsay.fr 

Café Marly  

En restaurant som ligger like ved Louvre tilbyr sitteplass ut under arkaden ved Louvre, og er som en blanding av brasserie og litterær kafé.  

Nettside: cafe-marly.com/en/ 

George

George Centre Pompidou

En moderne klassiker på toppen av Centre Pompidou, med utsikt over Paris og særegent interiør. 

Nettside: restaurantgeorgesparis.com/en/ 

affiliate-reklame for booking.com

Hotelltips i Paris

Her er tips til tre hyggelige boutique hotel ved Saint Germain, 6. arrondissement. Alle disse er personlig testet og oppholdene har ikke vært sponset.

Hotel Left Bank Saint Germain

Hotel Left Bank Saint Germain

Et historisk tre stjerners hotell beliggende midt I smørøyet i Saint Germain, med kort gangavstand til metro og like ved Boulevard Saint Germain. Ikke helt moderne, men sjarmerende. Personlig testet!

Les mer

Hôtel de Buci

Et klassisk firestjerners hotell i Latinerkvarteret, med luksuriøs innredning og antikviteter. Personlig testet!

Les mer her

Apostrôphe Hotel

Et trestjerners hotell i Saint Germain med kort gange fra Luxembourgparken. Personlig testet!

Les mer her

 

Stjernemat i Paris

Restaurant Ore i Versailles

Med utallige fine dining-restauranter og Michelin-dryss, er det nok av eksklusive og flotte steder å spise i Paris. Her er tre forslag til restauranter jeg selv har opplevd.

Først et lite budsjett-tips: En lunsj her er en eksklusiv opplevelse av de sjeldne, og blir gjerne rimeligere enn middag.

L’Atelier du Jöel Robuchon

L'Atelier Jöel Robuchon

Jöel Robuchons restauranter er viden kjent og vil du ha én god matopplevelse i Paris, er det hit du skal ta turen! Les mer om restaurantene her

Le Jules Verne, Eiffeltårnet

Spektakulære omgivelser, utsikt og en meny av stjernekokken Frédéric Anton. En eksklusiv og annerledes opplevelse av Eiffeltårnet. Se nettside her

Ore, Versailles

Desegnerlunsj hos Ore, Versaille

Stilig og overdådig, lokaler verdt en mesterkokk som Alain Ducasse. Dette er en kunstlunsj av de sjeldne! Se nettside her

Crêpe må man ha!

Gatemat eller restaurantmat – du bestemmer selv! Men én ting er sikkert: en crêpe med Nutella hører med om du skal til Paris. Legger du turen til Marais, vil du fort oppdage at den mest kjente (og beste?) crêpen er å få hos La Droguerie – køen er lang!

Tar du imidlertid turen til Montmartre, kan du spise din crêpe på caféen der Amélie de Montmartre jobbet (i filmen). I dag er det mest turister her, men drar du på tur med en filmfan, hører det med å legge turen innom Café des Duex Moulins!

Flere tips til hyggelige serveringssteder i Paris

I Marais

  • Au Bourguignon du Marais for boeuf bourguignonne (€24) eller to-retters lunsj til €20. Stedet er enkelt, men en typisk nabolagsrestaurant.
  • La Mangerie for middelhavstapas. Koselig og uformell nabolagsrestaurant med fiffig løsning for å koble to avdelinger sammen med et skap.
  • Café Hugo ligger like ved Place des Vosges, med varmelamper og pariserstemning. Topp for brunsj på en søndag.
  • Bubar, en mørk bar, med håndskrevne menykort og som kun serverer utenlandske viner (en sjeldenhet i Paris)

I Saint Germain

  • Bouillon Racine for art deco-interiør og klassisk meny. En av de historiske stedene i Paris.
  • La Grande Cremerie for fransk ost og naturvin
  • Les Éditeursfor en som har jobbet i forlag og har en hang til det skrevne ord, hører det for min del med å i det minste stoppe innom her for et glass vin

affiliate-reklame for booking.com

Hotelltips i Paris

Hotel les Bains

Her er to lekre hotell beliggende ved Marais

Hotel Les Bains Paris

Et femstjerners lekkert boutique hotell som ligger fem minutter å gå fra hjertet av Marais.

Les mer her

La Pavillon de la Reine & Spa

Et femstjerners luksushotell ved Place des Vosges i Marais. Personlig besøkt.

Les mer her

Flere reisetips til Paris

→ Paris område for område (kommer)
Topp 15 severdigheter i Paris

annonse

 

 

Kilder: Wikipedia.org og Thedailymeal.com


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!