Staycation: på ferie der du bor

Hvorfor ikke gjøre neste helg om til en opplevelsesferie, selv om du sover i ditt eget hjem?

Det er nettopp det staycation handler om: å være på ferie hjemme. Noen vil kalle det å være turist i egen by. Men staycation er noe mer. Det handler om feriefølelsen over en gitt periode, mens du bor hjemme. Staycation kan også etter sigende til nøds innbefatte overnatting hos noen du kjenner og hotellopphold i egen by.

Det handler først og fremst om å gjøre hjemstedet om til et feriested i en periode.

Ja, hvorfor ikke gjøre som turistene som besøker byen du bor i eller bygda du kommer fra? Din fordel er at du har det privilegiet av å sove i din egen seng … Ellers handler det om å gjøre som du ville gjort om du var på ferie et annet sted; de lange lunsjene i sola, piknik i parken, besøke et lokalt museum eller se en severdighet – som om du var en turist. For selv om man ikke drar noe sted, er det nok av ting å gjøre, oppleve og se i eget nabolag eller en kort tur unna.

5 fordeler ved staycation

  • miljøvennlig: ofte kan man benytte offentlig transport, sykkel eller beina for å komme seg frem i eget nærområde
  • billigere måte å reise på: man slipper utgifter til flyreiser og overnatting
  • mindre stress: slipper pakking, planlegging, pass og visum
  • man sparer tid og slipper å tilbringe deler av tiden i bilkø eller på reise
  • sove i egen seng – hva er vel bedre enn det?

#staycation

En internasjonal benevnelse for en rimeligere form for ferie som oppstod i USA under finanskrisen i perioden 2007 – 2010. Dernest var det britene som omfavnet trenden i 2009. På Instagram er det per i dag over 200 000 innlegg tagget med #staycation.

#turistiegenby

I Oslo har kampanjen Turist i egen by* etterhvert etablert seg som en dag der Oslo-borgere får muligheten til å besøke en rekke av byens severdigheter gratis. Rekordmange møtte opp i år, da 28 000 var innom Rådhuset for å hente sitt Oslo-pass 27. april i år.

Søk inspirasjon

Selv om nordmenn reiser mer enn før og økonomien ser ut til å være sterkere enn noen sinne, betyr ikke det at vi ikke kan (gjen)oppdage nabolaget vårt. Over hele landet finnes gode kulturtilbud, sightseeing og naturopplevelser som turistkontorene selger til turister. Sjekk muligheter for offentlig transport  der du bor, om det er uaktuelt å komme seg frem til destinasjonen til fots, på sykkel eller i egen bil. Sjekk også nettsidene til Visit Norway, FjordNorway eller din lokale turistinformasjon for tips til ting å gjøre i eget nabolag. Når sist besøkte du et museum i egen by? 

Les mer om staycation i Oslo her. 

Rådhuskaia, Oslo, Aker brygge, staycation
Oslofjorden sett fra Rådhuskaia i Oslo
Foto: Reiselykke

*Det er Visit Oslo, OsloPass og Oslo kommune som står bak kampanjen Turist i egen by i Oslo.

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

3 Comments
  1. Helt enig! Det er ofte masse spennende å oppleve der man bor! Jeg var selv med på Turist i Egen By i år, og var en tur på Frammuseet og Kon Tikimuseet – noe jeg neppe ville gjort uten denne dagen! Det er jo vel så viktig å lære om og utforske sitt eget land! =)

  2. Ikke sant? Det er ikke alltid man trenger å dra så langt for å oppleve noe nytt 🙂

  3. Turist i egen by er jo et veldig bra tiltak av Visit Oslo og Oslo kommune – og flott at så mange osloborgere stiller opp!

error: Content is protected !!