Svalbard – et arktisk eventyr

Svalbard – et arktisk eventyr

På toppen av kloden finnes et lite samfunn nærmest på siden av verden for øvrig. På Svalbard lever innbyggerne tett på naturen og fare hver eneste dag – det gjør noe med lynnet her oppe. 

Da Willem Barentz oppdaget Spitsbergen i 1596, var dette bare starten på en lang epoke der eventyrere, spesialister og arbeidere har reist til Svalbard for å utforske den helt spesielle naturen og ressursene, dyrelivet, geologien og aurora borealis som finnes her.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Fortsatt den dag i dag reiser eventyrere hit, enten for å jobbe i turismen, for å oppleve naturen eller for å forske på fenomener som nordlyset, isbreene eller naturressursene her. Og jeg merker meg at Longyearbyen er preget av et ungt miljø, der innbyggerne gjerne kommer for et litt annerledes arbeidsliv for et år eller to.

Longyearbyen, Svalbard

Der eventyrere trives

– Du får et annet perspektiv her ute, forteller guiden Peter, som bor i en enkel hytte sammen med sledehunder i villmarken utenfor Longyearbyen.  Les mer her

På slutten av 1800-tallet strømmet turister, geologer og ekspedisjoner til Svalbard. Etterhvert kom spesialister og eventyrere fra ulike nasjoner og gjorde krav på land, noe som skapte mye konflikt. Men det var kulldriften som skapte samfunn.

Les også: Isgrottevandring: En opplevelse av isbreens indre

Hundesledekjøring, Svalbard 4

Bærekraftig turisme

I dag er de fleste gruvene stengt, men fortsatt er det noe drift. Turismen har blitt en langt viktigere inntektskilde, der fokus på Svalbard som et bærekraftig reisemål er av ytterste viktighet. 

På Svalbard arbeides det for å ta vare på natur, kultur og miljø, styrke de sosiale verdiene og være økonomisk levedyktig. I 2006 mottok Longyearbyen «merket for Bærekraftig reisemål» av Innovasjon Norge.

Tips: Har du lyst å bli med på en guidet tur i en av minene og høre historier og anektoder fra den tid da? Sjekk denne guidede turen på Svalbard*

Sterkt forskningsmiljø

Imens driver forskerne og samler inn mengder av data fra Svalbards smeltende isbreer, mens andre forskere ser på fenomenet nordlyset. Det er også her det internasjonale frølageret er plassert.

– Det var fryktelig tungt å komme hit i mørketida, innrømmer en av de jeg møter i Longyearbyen. Men nordlyset gjorde det litt lettere å komme gjennom de første månedene, sa en av servitørene jeg møtte her oppe – mens hun tittet ut på lyset som kommer med stadig større styrke for hver dag.

8. mars var det solfest – etter denne dato skinner sola helt ned i dalen der Longyearbyen ligger.

Veiløse Svalbard

Men det er enda mer ved Svalbard – her finnes det for eksempel knapt veier. Dermed er ski, snøskuter og hundeslede fremkomstmidlene man tar i bruk, enten man skal ut i naturen eller for å besøke en av de andre bosettingene.

Sommerstid går det også skip opp hit og rundt i området, mens fiskebåtene sørger for fangst.

Vei på Svalbard
Denne veien fører ut til Bolterdalen, der vi dro på hundesledetur med Green Dog

Isbreer og fossiler

60 % av Svalbard er for øvrig dekket av isbreer og det finnes flere sorter av dem her. Longyearbreen, som jeg fikk oppleve også fra innsiden, er en av de minste og vanligste breene på Spitsbergen, dalbreene.

Isbreene her er opp mot 3-4 000 år gamle og fortsatt finner man fossiler og data fra tidligere tider.

→ Les her om du vil vite mer om hvordan det er å vandre på innsiden av en isbre 
Longyerabreen

Reisetips til Svalbard

Reiseopplevelser jeg har testet personlig:

Aktiviteter på Svalbard

Nordlyssafari på snøscooter

Dette var første gang jeg kjørte snøscooter, noe som jeg må innrømme gikk over all forventning. Vi så ikke noe nordlys, dessverre, og skulle jeg valgt igjen, ville jeg nok heller gått for snøskuterkjøring på dagtid / i blåtimen, når man får sett litt.

Du får utlevert termodress, kjørehansker, balaklava og solide sko. Men pass på å ha nok ull under – og husk å ta med førerkort.

Hundesledekjøring med Green Dog

Veldig eksotisk og moro – og fryktelig kaldt. Et firetimers opplegg, der to av timene ble tilbrakt på selve utflukten, som gikk ut i Bolterdalen. Her kan du lese mer

[youtube width=»1000″ height=»650″]https://youtu.be/qCn4WympGv4[/youtube]

Isgrottevandring

På Svalbard kan man ikke bare dra til toppen av en isbre – man kan dra på isgrottevandring i isbreens indre. En opplevelse utenom det vanlige, og langt mindre klaustrofobisk enn jeg selv så for meg.Her kan du lese mer om denne opplevelsen!

Nordlysaften på Camp Barentz

Nordlys Camp Barentz

En av de tingene jeg håpet så inderlig på å få oppleve, var nordlyset – og jammen fikk jeg se det! En mil utenfor Longyearbyen ligger Camp Barentz, spesielt tilrettelagt for å se nordlys. Her holdes det også foredrag om nordlyset, mens man får servert viltgryte laget på villrein fra (selvsagt) Svalbard.

Svalbard museum

Verdt turen for mer bakgrunnsinformasjon om Svalbard

Svalbard museum

Steder å spise i Longyearbyen

 • Barentz Pub & Spiseri: uformeldt spisested med verdens nordligste bar
 • Coal Miner’s Cabin: reto spisested i Nybyen
 • Fruene: hit drar de lokale for å spise hjemmelaget mat
 • Funksjonærmessen restaurant: gourmetrestaurant på Hotell Spitsbergen
 • Huset restaurant: denne har jeg ikke testet selv, men hørte mange godord om maten her.

Selv bodde jeg på Funken Lodge *. Det var her funksjonærene i gruvesamfunnet bodde. I dag er det et hotell beliggende litt i høyden over selve sentrum, med bar og restauranten Funksjonærmessen restaurant, og er nyoppusset i senere tid.

Coal Miner's Cabin, Svalbard

Nyttig å vite ved en reise til Svalbard

 • Det finnes rabies på Svalbard. Vær derfor obs på dette i møte med hund.
 • På Svalbard er det vanlig å sette skoene fra seg ved inngangspartiet på restauranter, museum og hotell. Husk derfor raggsokker eller innesko til denne bruk.
 • Gå aldri utenfor bygrensen uten å ha med væpnet vakt
 • Ta med massevis av ullundertøy. Det er kald vind på Svalbard – jakke, genser og lue må være vindtett.
 • Husk kuldekrem og sjekk hverandre for isroser om det er veldig kaldt. Særlig om du kjører snøskuter kan det bli litt tøft for huden. Oppdager du hvite flekker i ansiktet, varm området forsiktig med hånden, men unngå å gni.
 • Mer informasjon: Visit Svalbard og Hurtigruten Svalbard 
Isbjørn på Svalbard museum

Svalbardvettreglene

 1. Kast ikke søppel i naturen. Etterlat ingen varige spor.
 2. Forstyrr ikke dyr og fugler. Husk at det er du som er gjesten.
 3. Plukk ikke blomster. Ta vare på mangfoldet.
 4. Ikke ødelegg eller fjern kulturminner. Alle spor etter mennesker fra før 1946 er fredede kulturminner.
 5. Det er forbudt å oppsøke eller tiltrekke seg isbjørn. Den kan være livsfarlig, men er også sårbar.
 6. Forlat ikke bosetningene uten egnet våpen og erfaring med hvordan du bruker dette.
 7. Vis hensyn til andre.
 8. Ta kontakt med Sysselmannen dersom du skal på langtur på egenhånd. Det er meldeplikt for ferdsel over store deler av Svalbard.
 9. Sett deg inn i lover og regler for ferdsel og aktiviteter på Svalbard.
 10. I din og miljøets interesse, anbefales organiserte turer.

Korte fakta om Svalbard

 • Har tre bioklimatiske soner: mellomartisk tundra, nordarktisk tundra og arktisk polarørken
 • Milde luftmasser fra sør og det varme atlantiske vannet som kommer opp langs vestkysten gjør at Svalbard har et relativt mildt klima.
 • 13% av Svalbard er dekket av vegetasjon, 27% er ufruktbare steinområder og de resterende 60% er isbreer
 • Det er mørkt 3-4 måneder i året, mens det er lyst enda litt lengre.
 • Landområdet som ligger mellom 74 og 81 grader nord og mellom 10 og 35 grader øst
 • Ble oppdaget av Willem Barentz 15. juni 1596 – de så bare spisse fjell og berg og kalte landet Spitsbergen. Bjørnøya oppdaget de fem dager tidligere.
 • Det finnes bergarter her fra alle geologiske tidsperioder
Snøskuter og beltebil på Longyearbreen, Svalbard

Pressetur: Reiselykke ble invitert på visningstur til Svalbard av Visit Svalbard

Kilder: Svalbard Museum og Visit Svalbard


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Flott artikkel om Svalbard. Jeg ahr vært der 3 ganger og likevel lærte jeg mye nytt her 🙂

error: Content is protected !!