Tanker om #kvinnehelse

Tanker om #kvinnehelse

Kvinnehelse handler om helse, helseplager, symptomer og forskning som gjelder spesifikt for kvinner. Og det handler om alt dette og mer til:

Kvinnehelse handler om overgangsalder, om syklus og menstruasjon. Det handler om livsløp og det handler om både psykiske og fysiske helseutfordringer spesifikt for kvinner. For alt henger sammen med alt og det gjør også kroppen og sinnet. 

Kvinnehelse handler om kvinnespesifikke sykdommer og at kvinner har andre symptomer på kjente sykdom enn menn (for eksempel hjerteinfarkt). Kvinnehelse  handler om forskningen på halve verdens mennesker, en halvdel som har vært neglisjert i alt for lang tid. 

Kvinnehelse handler om å menstruere og likevel kunne gå på skolen, på jobben eller leve et aktivt liv i samfunnet, uten at skammen og manglende bind fører til at du må holdes hjemme i isolasjon. 

Kvinnehelse handler om å tilby operasjoner, medisinsk hjelp og psykisk støtte til kvinner rammet av fistula etter fødsel. Kvinnehelse handler om å kjempe for at ikke jentebarn blir giftet bort i alt for ung alder.

Kvinnehelse handler om å drive opplysningsarbeid som reduserer dødelighet blant kvinner og barn, slik The Lake Clinic driver med, på innsjøen Tonlé Sap i Kambodsja, Jeg selv har vært der som gjest og observatør

Kvinnehelse handler om opplæring av kvinner i temaer som ernæring, god hygiene, kvinners rettigheter, fødselsproblematikk og mor/barn relaterte spørsmål, slik IMPACT Norway bidrar til i Bangladesh.

Kvinnehelse handler om persontilpasset kreftbehandling blant brystkreftpasienter, slik min venn og forsker, Hans Petter Eikesdal ved Haukeland sykehus, har jobbet aktivt med. 

Kvinnehelse handler om å forske frem et program som hjelper kvinner som har blitt behandlet for kreft i underlivet og slik hjelpe dem forbi skammen, helseutfordringene de har i etterkant og hjelpe kvinnene så de kan ha et godt seksualliv igjen. Nettopp slik Ragnhild Johanne Tveite Sekse og hennes team har gjort. Noe jeg har skrevet om for forskning.no

Kvinnehelse handler om seksualundervisning i skolen og helsestasjoner. I mitt sinn handler det også om at trossamfunn må slutte å påføre skam rundt kvinners lyst, seksualitet og kropp med hellige tekster i hånda. For kvinnehelse handler også om å kjenne sin egen kropp.  

Kvinnehelse handler om oppfølging under og etter graviditet, om ammestøtte og støtte med fødselsdepresjon. Det handler om hjelp med å bli gravid og det burde også handlet om psykisk støtte til de som likevel, tross alle forsøk og runder med hormonbehanling, ikke klarer å bli gravid. 

Kvinnehelse handler om diffuse symptomer på kronisk sykdom, om smerter under samleie, om å ta celleprøver for å sjekke livmorhalsen, om endometriose og andre kvinnespesifikke sykdommer.

Kvinnehelse er folkehelse. Og det gjelder halvparten av verdens befolkning. Vi har fortsatt en lang vei å gå.


Lanseringen av en ny skjønnhetsklinikk på Oslos vestkant, der kvinnehelse kom opp som innsalgsargument, satte sinnene i kok i både redigerte medier og i sosiale medier. Her er noen kommentarer jeg anbefaler deg å lese:

Kommentar i DN

Kommentar i Dagsavisen

Kommentar på NRK.no

Bildet øverst og under til sist her er fra mitt besøk hos Mother’s Club på Tonlé Sap, sammen med jordmor fra The Lake Clinic

Kai Kolyan i Pichakrey, Tonlé Sap, Kambodsja
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!