Templene i Angkor: Kambodsjas store arv

Angkor Wat i Kambodsja

Angkor er den mest populære destinasjonen i Kambodsja, og ved et besøk der er det ikke lenger noen tvil om hvorfor. Vi får et sterkt innblikk i Khmerfolkets historie fra det 9. til det 15. århundre.

Vi har reist noen kilometer nord for Siem Reap sammen med Vireak, vår etterhvert faste tuk-tuk fører her i byen.  Akkurat nå befinner vi oss i Angkor, denne store ruinbyen, som er det viktigste ettermælet etter Khmerriket.

Angkor skal vise seg å være digert: et 400 kvadrat km stort område med ruiner i stein, noen dekket av viltvoksende trær, andre av mose eller skadet av kulehull etter Røde Khmer. Et av templene får fremstå nokså intakt, takket være munker som opp igjennom årene har tatt vare på noen av templene (Ankor Wat).

Vi har en dag her. Det holder for et besøk i tre sentrale templer. Men vi skulle gjerne hatt mer tid. Området er digert og ruinene vakre. Bilder kan ikke beskrive opplevelsen av denne arven, som ble listet på Unescos verdensarvliste i 1992. Ei heller ord.

Har du anledning, bør du se disse imponerende templene med egne øyne. Ta deg god tid og sett av mer enn én dag. Selv ønsker jeg meg tilbake ved en senere anledning. Det er så mye mer å se og oppdage her.

Angkor Wat er det mest kjente tempelet i Angkor, og regnes for å være et arkitektonisk høydepunkt i Angkor. Dette regnes også som den største religiøse bygning i verden. Det er det best bevarte ekspempel på Khmer arkitektur i Kambodsja, og er så storslått at noen rangerer det som et av de syv underverker. Tempelet ble bygget i første halvdel av 1100-tallet, til ære for den hinduistiske guddommeligheten Vishnu. Angkor Wat ble bygget av Kong Surayavarman II i det 12 århundre, som et stort begravelsestempel, hvor hans levninger skulle «begraves».

Fra 15. til 19 århundre ble tempelet tatt hånd om av Theravada Buddhistmunker, noe som har bidratt til at tempelet i stor grad fremstår som intakt. Angkor Wat- tempelet er gjerne feilaktig benevnelsen for hele Ankor-området. Det er det fremste kjennemerket for Kambodsja, også i og med at det er kjennetegnet for landets flagg.

Angkor i Kambodsja

Guiden tok oss dernest videre med til Ta Prohm – for actionfilm-tilhengere bedre kjent fra filmen ”Tomb Rider” med Angelina Jolie i hovedrollen. Det er de viltvoksende trærne på ruinenes tak som er det mest synlige kjennetegnet for dette tempelet. Dette tempelet har en helt særegen kombinasjon av natur og menneskeskapt arkitektur. Tempelet ble påbegynt i 1186, som et buddhistiske tempel for moren til Kong Jayavarman VII.

Vi avsluttet dagen i Angkor Bayon, som befinner seg i Angkor Thom (khmer for «stor by»). Dette tempelet er kjent for sine enorme ansikter bygget i stein (benevnelsen stein-ansikt har for ettertiden fått en helt annen betydning etter dette besøket …).

Angkor Thom i Kambodsja

Tempelet ble bygget i 1190 av Kong Jayavarman VII, og er et buddhist-tempel, selv om det inneholder hinduistiske elementer. Ansiktene viser et hemmelighetsfullt smil som til forveksling kan minne om Mona Lisas mer berømte, i hvert fall her i Vesten. Så er da også dette ansiktet, som noen mener er et portrett av kong Jayavarman selv, døpt om til «Mona Lisa of Souteast Asia». Tempelet består av 51 mindre tårn som også har hver sine 4 ansikter innhugget i stein. Det er rett og slett ubeskrivelig og min favoritt av disse tre vi besøkte.

Mer fra Siem Reap

Kilder: egne notater, fotos og Sacred Destinations.

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

3 kommentarer

  • Myba sier:

    Beautiful pictures……….the place is apeerapd to be fabulous with the capture made by photographers.Place is so natural and close to nature.I hope some day i visit Angkor Wat.It is a treasure in a real manner.

  • Tilbaketråkk: Ansvarlig turisme | REISELYKKE
  • Tilbaketråkk: Ansvarlig turisme | REISELYKKE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.