Tips til sommerens Norgesferie

I følge NHO vil halvparten av oss som skal på ferie i sommer tilbringe den i Norge, og mest populært er det å feriere på Østlandet og Vestlandet. I forlengelsen av et intervju jeg gjorde i et norsk interiørblad, deler jeg herved flere tips til sommerens Norgesferie.

Og i følge en undersøkelse Virke har gjennomført, er tendensen at stadig flere følger sine egne interesser, som kan være alt fra sportsarrangement og musikkfestivaler til jakt og fiske. Nordmenn elsker jo turer i mark og skog, og toppturer er intet unntak – snarere ser det ut til at interessen for å stå på norske fjelltopper har økt, også blant yngre. Nå kan dette så klart ha en sammenheng med den økende interessen for å vise hvor vi er, hvem vi og ikke minst hvilke interesser vi har via sosiale medier, som Instagram.

→ Les også: Bærekraftig turisme – hva betyr det egentlig for oss som reiser?

Kjerag Lysebotn Camping Resort

Logge av og gå toppturer

Reiselykke tipser om Norgesferie i Boligdrøm 5:17
Noen av reisetipsene til sommerens Norgesferie deler jeg i siste utgave av BoligDrøm

Men jeg tror også folk søker seg ut i naturen for å kunne ”logge av”. Samtidig som de nevnte sosiale medier har gjort det enklere å kommunisere, dele og det er blitt en viktig arena for å legge igjen avtrykk som selfies på fjelltopper, tror jeg nemlig vi også trenger kontrasten i det å ikke være så tilgjengelig til enhver tid.

→ Les også: Topptur til Kjeragbolten i tåka

Interessen for lokalmat og økologisk dyrket mat, har også økt den senere tid. I forbindelse med nevnte intervju i BoligDrøm, påstår jeg der følgende:

Lokalmat blir stadig mer populært. Flere satser nå på lokalmat i distriktene, mikrobryggerier er trendy og ikke minst finner vi flere ypperlige restauranter – ikke bare i byene, men også andre steder.

Aurlandsfjorden

Lokalmat og mikrobryggerier

Vi ser jo at flere nå satser nå på lokalmat i distriktene, at mikrobryggerier er trendy og ikke minst finner vi flere ypperlige restauranter rundt omkring i Norge – ikke bare i byene, men også andre steder. Jeg kan selv anbefale de godt etablerte restaurantene utenfor allfarvei, Engø Gård på Tjøme og Bekkjarvik Gjestgiveri utenfor Bergen, for eksempel.

Les omtale av Engø Gård her

På biltur i Norge kan vi nå også oftere enn før styre unna gatekjøkkenmat og heller peile oss inn på bedre spisesteder langs veien, som Eidsfoss Kro i Vestfold, som i mange år har servert hjemmelaget mat som alternativ til hurtigmat/klassisk veikromat, for eksempel. Langs E134, bilveien som går over Haugeli fra øst til vest, har jeg også noen favorittstopp: Mjonøy bakeri med utsalg i et stabbur og bakeriutsalget på Haukeligrend. I Åkerfjorden kan jeg kjøpe lokalmat med hjem.

Her deler jeg mine beste reisetips til Bergen

Dra på biltur!

Den beste måten å oppleve Norge på, ved siden av vandreturer i fjellet eller båtturer i fjorden, er jo nettopp å dra på biltur. Som vestlending bosatt i Oslo, drar jeg titt og ofte over fjellet – der stopper jeg gjerne underveis, legger inne en avstikker eller kjører alternativ rute. Som oftes går turen altså over Haukeli, men her går det an å legge inn noen hyggelige stopp, ved for eksempel stavkirken i Heddal og i Røldal.

Les mer om roadtripping E134 over Haukeli

Måbødalen
Måbødalen og Vøringfossen

Ellers er det en flott opplevelse å kjøre over Hardangervidda, med stopp i Flåm. Vøringsfossen er et must, og en avtikker til Stegastein utsiktspunk og Stalheim hører med. Hardanger er usigelig vakkert og her finnes det også utvalg i lokalmat og sider fra gårdene rundt fjorden.

Flere tips til fantastiske utstiktspunkt og kjørestrekninger i Norge 

Beste reisetips for en vellykket Norgesferie i sommer:

Bruk bilen, ta avstikkere, les deg opp på forhånd og få tips fra venner og kjente – og ikke minst: kom i kontakt med lokalbefolkningen. Det er slik jeg endte opp i Husedalen, på mitt besøk i Hardanger for en tid tilbake. Vandreturen opp langs fossefallene der er fantastisk flott!

Hardanger

Les mer om Hardanger, Norges svar på Cinque Terre, her 

Og glem ikke å pakke bilen med ull, regntøy og solide tursko! Været kan man som kjent ikke styre – men god bekledning gjør selv en regnfull sommer overkommelig …

Som ordtaket sier: «Det finnes ikke dårlig vær – bare dårlige klær»

Denne uka går turen endelig til Lofoten. Følg gjerne med på Instagram (InstaStory) underveis: @reiselykke. Vi ses! 

I siste nummer av interiørmagasinet Boligdrøm (5/17) er jeg intervjuet om nettopp Norgesferie, og deler der noen av disse reisetipsene til Norge, med fokus på øst og vest. 

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!